Kašćelan: SPC i mitropolit Joanikije da ne istrajavaju u odlukama koje dijele ljude

"Pozivam moje sugrađane, ali i sve one koji će danas i sjutra biti na Cetinju da se izdignu iznad politike i da slijede unutrašnji glas - da mir i ljudski životi nemaju cijenu"

29577 pregleda 124 reakcija 45 komentar(a)
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan pozvao je Srpsku pravoslavnu crkvu i mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija "da ne istrajava u odlukama koje dijele ljude, već da pošalje poruke mira".

Kaščelan se obratio građani, izvršnoj vlasti i SPC povodom aktuelnih dešavanja na Cetinju

"Crna Gora još jednom je pred izazovom da sačuva stabilnost, mir i bezbjednost. Opet se građanska Crna Gora brani na Cetinju. Njeno atifašističko, multinacionalno i viševjersko biće. Suživot u različitosti. Danas, kao i svih prethodnih dana povišene su emocije, ali one ne smiju prevladati razum, a on nam govori da u svakom postupanju moramo i trebamo biti dostojanstveni. Pozivam moje sugrađane, ali i sve one koji će danas i sjutra biti na Cetinju da se izdignu iznad politike i da slijede unutrašnji glas - da mir i ljudski životi nemaju cijenu", naveo je Kašćelan.

Apelovao je na nosioce izvršne vlasti "da ne budu gluvi i slijepi" na pozive građana, brojnih organizacija i udruženja, a posebno na uznemirujuće procjene bezbjednosnih službi.

"Poštujte Ustav Crne Gore i međunarodne konvencije. Vratite red i mir u zemlji. Pokažite državničku odgovornost - donesite meritorne odluke, koje će sačuvati živote. Pokažite da zakon važi jednako za sve. Uvažite stav i emocije Cetinjana i Cetinjanki, uvažite želje većinskog dijela Crne Gore".

Takođe je apelovao na na SPC i mitropolita Joanikija "da ne istrajava u odlukama koje dijele ljude, već da pošalje poruke mira".

"Hrišćanski je biti pokoran i s radošću nositi breme iskušenja. Pozivam još jednom - budimo mudri i dostojanstveni – dostojni države Crne Gore i nasljeđa naših predaka. Pokoljenja djela sude, što je čije daju svijema", naveo je Kašćelan

Bonus video: