S neba do trona u dimu suzavca

Prije nego što su crkveni velikodostojnici sletjeli nadomak Cetinjskog manastira, policija je počela s potiskivanjem demonstranata s Dvorskog trga i razbijanjem blokada na nekoliko lokacija u gradu i oko njega. Veljović je uhapšen nakon što je nasrnuo na svoje doskorašnje kolege

94010 pregleda 1556 reakcija 168 komentar(a)
Transport vojnim helikopterom, Foto: Luka Zeković
Transport vojnim helikopterom, Foto: Luka Zeković

Mitropolit crnogorski-primorski Joanikije ustoličen je juče u Cetinjskom manastiru nakon što je sa patrijarhom Porfirijem vojnim helikopterom prevezen iz Podgorice.

Crkveni velikodostojnici Srpske pravoslavne crkve (SPC) nijesu drumskim putem mogli da stignu na Cetinje zbog blokada koje su u subotu poslijepodne na prilazima gradu postavili protivnici ustoličenja. Helikopter se nešto poslije 8 časova spustio na livadu ispred manastira, gdje je potom Joanikije ustoličen na tronu Svetog Petra.

”Vijestima” je iz Vlade nezvanično rečeno da je korišten vojni helikopter zbog toga što je savremeniji, brži i bezbjedniji od helikoptera kojima raspolaže Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Prostor ispred manastira obezbjeđivali su pripadnici Protivterorističke jedinice policije (PTJ) naoružani dugim cijevima. Oni su tijelima i pancir-ćebetom štitili Joanikija i Porfirija prilikom ulaska u manastir koji je bio okružen kordonom policije.

Cetinje
foto: Luka Zeković

Prije nego što su crkveni velikodostojnici sletjeli nadomak manastira, policija je počela s potiskivanjem demonstranata s Dvorskog trga i razbijanjem blokada na nekoliko lokacija u gradu i oko njega.

Iz Uprave policije je saopšteno da je zbog incidenata privedeno 14 osoba, da su dvije uhapšene, da je povrijeđeno sedam policajaca i najmanje 30 demonstranata. Prema podacima iz Hitne medicinske pomoći na Cetinju, ukupno je pregledano 60 osoba od 4. septembra u 16 časova do juče u 12 časova.

Policiji za juče nije bilo prijavljeno nijedno javno okupljanje na Cetinju, kao ni dan ranije kada se u gradu okupilo hiljade protivnika ustoličenja.

Kordon policije na trgu
Kordon policije na trgufoto: Luka Zeković

Dio ekipe “Vijesti” stigao je kod barikada na Belvederu, na ulazu u prijestonicu, juče oko 5 časova. Iako je magistralni put Podgorica-Cetinje bio zatvoren za saobraćaj još od subote posljepodne i iako je policija na više punktova onemogućavala prolaz, put je na više mjesta iz pravca Podgorice bio zasut kamenjem, šutom, drvenim gredama, saobraćajnim stubićima, čak i na lokacijama i po desetak kilometara udaljenim od barikade na Belvederu.

Na Belvederu su demonstranti automobilima blokirali sve tri saobraćajne trake. Iza vozila, u prvim redovima, bile su žene. Od ostatka brojne grupe, koja je noć između subote i nedjelje dežurala na tom mjestu, odvajala ih je barikada napravljena od automobilskih guma. Demonstranti su bili raspoređeni i na stijenama oko barikada.

Nakon ulaska dijela ekipe “Vijesti” u grad, oko 6 časova počeli su prvi sukobi policije i demonstranata kod Dvorskog trga, koji se nalazi nedaleko od Cetinjskog manastira. Od tada pa do dolaska Joanikija i Porfirija, gotovo neprekidno su trajali okršaji policije i okupljenih građana. Policija je u više navrata izdavala demonstrantima naređenja da se raziđu, što su oni odbijali da učine. Prema policiji su sporadično letjele kamenice, staklene flaše i petarde, na šta su oni odgovorili suzavcima. Iz kabineta premijera su rano ujutru saopštili da je na policiju bačen Molotovljev koktel, što su negirali iz Demokratske partije socijalista i Prijestonice. Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović je na TV Vijesti pokazao fotografiju demonstranta koji u ruci drži flašu koja liči na Molotovljev koktel.

Demonstranti su u potpunosti potisnuti kad su u manastirsko dvorište sletjeli crkveni velikodostojnici, dok su neki od njih privedeni.

Okupljeni su pokušali da nađu zaštitu od suzavca i u Gradskoj kafani, koja se nalazi tik uz Dvorski trg. Novinari “Vijesti” na tom mjestu primijetili su savjetnika crnogorskog predsjednika i bivšeg šefa policije Veselina Veljovića, koji je ubrzo i uhapšen zbog pokušaja da probije kordon policije, glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, poslanike i fukcionere Demokratske partije socijalista (DPS) Predraga Boškovića, Miloša Nikolića, Andriju Nikolića, Aleksandra Bogdanovića i Nikolu Divanovića, poslanike Socijaldemokrata (SD) Ivana Brajovića, Damira Šehovića i Borisa Mugošu, lidera i poslanik Liberalne partije (LP) Andriju Popovića, kao i sveštenike Crnogorske pravoslavne crkve (CPC). Iz DPS-a su ranije najavili da će svi njihovi poslanici biti na Cetinju 5. septembra.

Na Studentskom trgu viđen je bivši lider Socijaldemokratske partije (SDP) Ranko Krivokapić, koji je, kako je saopšteno, lakše povrijeđen nakon što je policija bacila šok bombe.

Veljović je uhapšen nešto prije 9 časova, nakon što je nasrnuo na svoje doskorašnje kolege iz policije. Njegov napad zabilježile su kamere, a snimak je na Tviteru objavio Abazović. Abazović tvrdi i da je to prva situacija u kojoj je policija reagovala, a da je do tada 30 sati pružan pasivni otpor.

Čuli se i pucnji iz vatrenog oružja

Nešto prije 7 časova, na barikadi kod Belvedera pojavio se i bivši crnogorski predsjednik Filip Vujanović. Dio demonstranata dočekao ga je aplauzima, dok su drugi negodovali zbog njegovog dolaska.

Nedugo zatim, na Belveder su stigli bageri i desetak policijskih vozila, kako bi oslobodili put ka Cetinju. S policijom je pregovarao zamjenik predsjednika SDP-a Borislav Banović, koji je novinarima na licu mjesta kazao da policija ne odustaje od svojih namjera.

Policija je građanima poručila da je njihovo okupljanje neprijavljeno i naredila im da se u roku od dva minuta raziđu. Oni su na to odgovorili uvredama i psovkama. Ubrzo su se čuli i pucnji u vazduh iz vatrenog oružja u blizini barikade.

Reporter “Vijesti” je oko 7.45 u dva navrata čuo pucnjavu dok se nalazio u Mojkovačkoj ulici blizu Eko pumpe. “Vijesti” nezvanično saznaju da je pucano prilikom ulaska jedinice policije koju je predvodio jedan od pomoćnika direktora Uprave policije, a koja se kretala ka Cetinjskom manastiru, kao i da policija traga za dokazima.

Nakon što su obaviješteni da su oko 8.20 sati na Cetinje helikopterom sletjeli Joanikije i Porfirije, demonstranti su odlučili da zapale barikade od guma i krenu ka gradu.

Cetinje protest
foto: Boris Pejović

Policija je prethodno razbila barikadu na izlazu iz Cetinja, iz pravca Budve, što joj je omogućilo da i s druge strane “očisti” Belveder.

Masa nezadovoljnih građana i s jedne i s druge barikade uputila se ka centru grada, gdje su nastavljeni sukobi s policijom. Međutim, policija ih je iznova zasipala suzavcem, nakon čega su počeli da se razilaze.

Situacija je počela da se smiruje nakon što je završena ceremonija ustoličenja mitropolita u Cetinjskom manastiru. Joanikije i Porfirije odletjeli su za Podgoricu, lokali koji se nalaze van centra grada su počeli da rade - iako se i dalje osjećao suzavac - a nedugo zatim uspostavljen je i saobraćaj.

Rano poslijepodne, otvoreni su putevi ka Podgorici i Budvi, uprkos tome što prepreke na njima nijesu bile u potpunosti uklonjene.

Ministar hvali, Savjet kudi zbog previše suzavca i gumenih metaka

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović čestitao je pripadnicima Uprave policije na “profesionalno odrađenom poslu, iskazanoj trpeljivosti i srazmjernoj upotrebi sile”.

”Obećali smo poštovanje ustavnih prava svih građana Crne Gore. To smo i ostvarili”, rekao je Sekulović, objavio je MUP na Tviteru.

Savjet za građansku kontrolu rada policije, međutim, konstatovao je da je došlo do prekomjerne upotrebe hemijskih sredstava.

”Savjet je registrovao i upotrebu gumenih metaka usljed čega je došlo do povređivanja građana, o čemu postoje i foto zapisi”, ističe se u saopštenju.

Iz policije su pozvali građane da ih upoznaju s eventualnom upotrebom gumenih metaka, istakavši da nemaju saznanja da su korišćeni.

Bonus video: