Kriza sve dublja, pobjednika nema

U samo par sedmica smo se suštinski vratili tri decenije unazad, ocijenio Srđan Perić. Razmirice u Vladi u dobroj mjeri poništile politički kapital koji je bio na dohvat ruke premijeru, njegovom zamjeniku i ministru unutrašnjih poslova, kazao Željko Pantelić

57860 pregleda 83 reakcija 83 komentar(a)
Nastavljen put polarizacije društva: S protesta na Cetinju, Foto: SAVO PRELEVIC
Nastavljen put polarizacije društva: S protesta na Cetinju, Foto: SAVO PRELEVIC

Titulu pobjednika nakon dešavanja na Cetinju za sada ne može ponijeti niko, dok se gubitnicima mogu smatrati cjelokupna zajednica, kao i mlade snage Demokratske partije socijalista (DPS) koje su propustile još jednu priliku da se oslobode balasta svog lidera Mila Đukanovića i naprave zaokret od koga bi svi u Crnoj Gori imali koristi.

To su ocijenili sagovornici “Vijesti”, napominjući da se nakon događanja na Cetinju produbila kriza vlasti i nastavio put polarizacije društva.

Mitropolit Joanikije ustoličen je 5. septembra u Cetinjskom manastiru, uz angažovanje jakih policijskih snaga zbog protesta u kojima je povrijeđeno oko 60 osoba. Vjerski čin je obavljen nakon što su Joanikije i patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije helikopterom prevezeni iz Podgorice, zbog blokade puteva. Njih dvojica su u manastir ušli u pratnji pripadnika Protivterorističke jedinice policije, naoružanih dugim cijevima...

Jedan od osnivača organizacije “Kod”, analitičar i bivši poslanik Srđan Perić, ocijenio je da su svi subjekti s relevantnim uticajem u društvu, bez izuzetka, pokazali neodgovornost i “daleko od toga da je iko dao svoj maksimum da ne budemo na ivici cijepanja zajednice”.

”Niko se ne može smatrati pobjednikom, a kao zajednica smo doživjeli veliki poraz. U samo par sedmica smo se suštinski vratili tri decenije unazad”, kazao je Perić za “Vijesti”.

Analitičar i novinar Željko Pantelić rekao je da mu se čini da na kraju nije niko profitirao:

”Mada smo još u izmaglici posljednjih događaja i nije isključeno da iz ove partije na kraju izađe neko kao pobjednik. To bi, recimo, mogle da budu snage koje se zalažu za popis stanovništva s identitetskim pitanjima, što je, inače, posljednje što treba Crnoj Gori u ovom momentu.”

Red gubitnika podugačak: Željko Pantelić
Red gubitnika podugačak: Željko Pantelićfoto: Screenshot/Youtube

Na popisu stanovništva instistira Demokratski front (DF), koji je ranije zaprijetio rušenjem Vlade ukoliko se popis ne održi ove godine. Lideri tog političkog saveza su dan nakon intronizacije na Cetinju, saopštili da su u noći uoči ustoličenja pozvani na sastanak kod premijera Zdravka Krivokapića, te da su mu nakon što im je saopštio da je u toku “državni udar”, pružili političku podršku. Kao potvrda približavanja dojučerašnjih suparnika, Krivokapića i DF-a, spekuliše se da bi Nacrt zakona o popisu mogao da bude usvojen na prvoj narednoj sjednici Vlade...

Perić je ocijenio da je u političkim igrama koje su uslijedile nakon dešavanja na Cetinju izvjesno da unutar same vlasti premijer želi da pokaže liderstvo i odlučnost, “da imamo nova prepucavanja unutar vlasti i najnoviji medijski rat između dvije koalicije”.

”Na drugom kraju, DPS pokušava da se politički okoristi na emocijama građana. Kada vam se učini da je on gubitnik u toj situaciji, u samo par dana nova vlast svojim ponašanjem čak i to relativizuje. Ukupne posljedice po zajednicu su poražavajuće.”

Krivokapić je namjeravao da inicira smjenu ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića, zbog toga što je odbio da smijeni direktora policije Zorana Brđanina, a navodno zbog oklijevanja da sprovede akciju obezbjeđenja ustoličenja mitropolita na Cetinju. Od toga je, za sada, odustao, navodno pod pritiskom predstavnika Kvinte, koju čine SAD, Velika Britanija, Njemačka, Francuska i Italija, a koji su razgovarali s Krivokapićem kako bi ga ubijedili da odustane od smjena...

Sekulović, Abazović i Brđanin
Sekulović, Abazović i Brđaninfoto: Vlada Crne Gore/Zoran Đurić

Sekulović je u jučerašnjem intervjuu “Vijestima” potvrdio da je premijer u noći između 4. i 5. septembra tražio njegovu i Brđaninovu ostavku.

Smjeni Sekulovića i Brđanina oštro se protivi potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, koji je poručio da će srušiti Vladu, ako premijer ne odustane od pokretanja procedure razrješenja Sekulovića.

”Rekao sam više puta premijeru, političkim čimbenicima, javnosti… da, ako se pređe crvena linija, a ovim činom i reakcijama nakon što se sve s policijske strane uspješno završilo na Cetinju, oni su tu liniju pregazili, još jedan korak unaprijed i nije nemoguće da ćemo imati novog ministra, ali nije nemoguće i da ćemo imati novog premijera. Ja ću nakon toga oboriti Vladu, prestaću da dajem podršku Vladi ukoliko smatram da čine nešto što je nepravedno”, rekao je Abazović u četvrtak Televiziji “Vijesti”.

Dan kasnije, on je ublažio stav, saopštivši za Euronews Srbija da nema razloga za strepnju da će doći do rušenja Vlade i da će vladajuća koalicija prevazići i ovu krizu...

Perić kaže da “nažalost, ne postoje bitke i front koji se ne bi otvorio za potrebe političkog profita”, i da su izuzeci zaista rijetki.

”Izgleda da je mnogo lakše sada upravljati dubokom podjelom, nego li se suočavati sa sobom i svojim greškama, pokretati dijalog, a o ekonomiji da i ne govorimo. Onaj ko bi sada pomenuo rješavanje recimo problema u zdravstvu i školstvu bi izvjesno bio doživljen kao potpuno naivan čovjek, vjerovatno bi dobio i etiketu od nekog ostrašćenog partijskog borca da radi za ‘drugu stranu’. To je tačka u kojoj se sada nalazimo i na koju u ovom trenutku svi zajedno pristajemo.”

Perić
Perićfoto: Screenshot/TV Vijesti

Perić je istakao da onog trenutka kada je politički sukob ponovo izmješten na ravan svađe u porodici, među komšijama, na poslu, kada kulminiraju uvrede na društvenim mrežama, tada se ulazi u zonu besmisla.

”Mi živimo posljedice činjenja i nečinjenja prethodne vlasti, a nova vlast pokazuje nesposobnost da pokrene dijalog u zajednici i ne umije ili ne želi da napravi otklon od politika koje su nas dovele na rub funkcionalnosti - počev od partijskog zapošljavanja, pa sve do ideologiziranja realnosti u kojoj postoji samo ‘partijska istina’, a sve mimo nje treba osuditi i protjerati iz javnog života.”

Nužno je podsjećati da od građanina sve zavisi i da samo on može da prekine ovu agoniju. Jasno je da je dug put do povratka moći građaninu, ali ako hoćemo biti slobodni pojedinci koji žive u elementarno funkcionalnoj državi, taj put se mora preći”, kazao je Perić

Pantelić ocjenjuje da su razmirice u Vladi u dobroj mjeri poništile politički kapital koji je bio na dohvat ruke premijeru, njegovom zamjeniku i ministru unutrašnjih poslova, kao i verbalni obračun između URA i Demokrata:

”Vođstva dvije građanske i evropske stranke bi morali da znaju da je politika i taktika, i da je nekada ona važnija od istine ili satisfakcije da si u pravu.”

URA i Demokrate su u sukobu otkad je lider URE Abazović optužio stranku Alekse Bečića da opstruira promjene u Tužilaštvu...

Govoreći o gubitnicima dešavanja na Cetinju, Pantelić je kazao da je “red gubitnika podugačak, iako su svi potrčali da se prikažu kao pobjednici”.

Istakao je da obeshrabruje činjenica da politički akteri i “njihovi medijski megafoni” ništa nisu naučili iz lekcije od prošlog vikenda i tvrdoglavo nastavljaju putem polarizacije društva.

”U svakom slučaju najveći gubitnik su mlade snage DPS-a koje su propustile još jednu priliku da se oslobode balasta Mila Đukanovića i naprave zaokret od koga bi svi u Crnoj Gori imali koristi, uključujući i njih same. Crna Gora je pokazala da može da opstane i bez Đukanovića, sada je legitimno postaviti pitanje da li DPS može da preživi Đukanovića”, kazao je Pantelić.

Pantelić: SPC više da bude uz vjernike, a manje uz vlast

Pantelić je ocijenio da SPC može da postane najveći dobitnik ako uradi jednu prostu stvar - “prizna realnost i eksplicitno prihvati činjenicu da postoji crnogorska nacija i prilagodi toj stvarnosti svoje djelovanje”.

”Budući da je SPC hrišćanska crkva, i jedina priznata na našim prostorima od Vaseljenske patrijaršije i ostalih kanonskih pravoslavnih crkava, ne bi trebalo ni da je interesuje ko se kako nacionalno izjašnjava i da omogući svim vjernicima hrišćanima, bez obzira na nacionalnost, da se krste, vjenčavaju, slave slave, ispovijedaju i umiru kao hrišćani, a njihova stvar je da li su Crnogorci, Srbi ili neke druge nacije.”

Pantelić je kazao da politikanti razmišljaju o vremenu do sljedećih izbora, državnici o sljedećoj generaciji, a duhovni poglavari, ako nisu političari i politikanti, razmišljaju o vjekovima.

”Ako MCP i SPC žele da traju još osam stoljeća moraju da budu inkluzivne, a ne ekskluzivne, odnosno mitropolit Joanikije i patrijarh Porfirije moraju više da budu uz svoje vjernike, a manje uz vlast ili one koji bi željeli da dođu na vlast. Mitropolije i eparhije su postojale i bez država i nacija, ali ne bi mogle bez vjernika.”

Bonus video: