Zeković: URA postala talac Abazovićevih obaveza

"Nemojte misliti da javnost ne vidi kako su za Vučića svi izdajnici, jedino su dobri Andrija Mandić i Dritan Abazović, koga će "srpska omladina na rukama nositi kroz Beograd""

14385 pregleda 55 reakcija 56 komentar(a)
Zeković, Foto: Socijaldemokratska partija Crne Gore
Zeković, Foto: Socijaldemokratska partija Crne Gore

Potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Bojan Zeković ocijenio je da je Građanski pokret URA postao "talac obaveza" lidera te partije i potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića.

Zeković je reagovao na navode potpredsjednika Građanskog pokreta URA Gorana Đurović koji je ranije danas kazao da "politika Đukanovića, Veljovića, Konjevića i ekipe proizvodi samo ekstremizam, tenzije i sukobe".

"Nezadovoljan što Abazović gazi odluke GO URA i služi DF-u g. Đurović za to krivi Konjevića. O napuštanju sopstvenih principa i služenju DF-u ne govorimo samo mi, na to su javno i glasno ukazali prvi predsjednik i osnivači URA. Zašto vi ćutite, opet nije pitanje za SDP. Ako vam to nešto znači, iskreno mi je žao što su cijela URA, uključujući mnogo meni dragih i vrijednih ljudi postali taoci Abazovićevih obaveza. Akrepi bivše vlasti – krivi ste i što prema njima nijeste primijenili zakon, ne mogu biti opravdanje što cijelo društvo vučete unazad i u sukobe", navodi se u saopštenju koje potpisuje Zeković.

On je dodao da je SDP podržao "sve dobre inicijative nove većine, kojih nažalost nije bilo mnogo".

"Tačno je da dijalog nema alternativu, i mi na njemu insistiramo mjesecima. Predsjednik SDP-a se više puta pisano obraćao i nudio podršku u neophodnoj reformi pravosuđa, ali vi nažalost taj dijalog odbijate godinu dana. Vi jedino znate za razgovor sa Andrijom Mandićem i za dijalog unutar vjerskih objekata".

Zeković je naveo i da je SDP "sa ulice" uveo GP URA u prelaznu vladu, snažeći potencijalne saveznike, a da je Abazoviću sada SDP "glavni protivnik".

"Nije ni čudo kad vam je Vučić glavni saveznik. Nije Konjević nego upravo Abazović, suprotno jedinstvenom mišljenju cijelog bezbjednosnog sektora, koji je sam izabrao, i protivno odluci sopstvene partije, insistirao na desantu na Cetinje. Nije Konjević, nego Abazović dok govori o sekularnoj državi išao u vjerske objekte, na noge popovima, da mu sastavljaju Vladu. Dakle, u pravu ste, problem je što vi te zamjerke ne smijete saopštiti lideru vaše partije".

Zeković je u saopštenju naveo da je SDP napustila vlast 2015. godine i pita "zašto vi ne učinite isto danas, već sprovodite politiku DF-a".

"Podsjećamo i da je tada g. Đukanović dobio neprincipijenu podršku vašeg tadašnjeg lidera g. Pajovića, a vi ga optuživali da je "kupljen" od Đukanovića. Zašto se vaš sadašnji lider, pružajući neprincipijenu podršku i izvršavajuću naloge iz Beograda, protivno odlukama sopstvene partije, ponaša kao da je, što bi vi reklli "kupljen" od Vučića, nije pitanje za SDP. O kontinuitetu kupovine lidera ćete morati unutar partije. Nemojte misliti da javnost ne vidi kako su za Vučića svi izdajnici, jedino su dobri Andrija Mandić i Dritan Abazović, koga će "srpska omladina na rukama nositi kroz Beograd". Ako zaista želite dijalog, mi ćemo još jednom ponoviti inicijatuvu. Izbor je na vama i vrlo je jednostavan: DF ili EU", zaključio je Zeković.

Bonus video: