Đukanović preduhitrio Vladu

Nakon odluke predsjednika da raspiše izbore u Cetinju, Mojkovcu i Petnjici za 5. decembar, izvjesno je da će se popis održavati paralelno s izbornom kampanjom

102309 pregleda 355 reakcija 141 komentar(a)
Kampanja uoči prethodnog popisa, Foto: Boris Pejović
Kampanja uoči prethodnog popisa, Foto: Boris Pejović

Uprkos preporuci Konferencije evropskih statističara da popis stanovništva ne bi trebalo da se poklapa sa izbornim kampanjama, Vlada namjerava da ga sprovede do kraja godine, za kad su juče zakazani lokalni izbori u tri opštine.

Predsjednik države Milo Đukanović raspisao je izbore u Cetinju, Mojkovcu i Petnjici za 5. decembar, što znači da je izvjesno će se popis održavati paralelno s izbornom kampanjom.

U preporukama Konferencije piše da je veoma važno da popis bude sproveden u stabilnom političkom i društveno sigurnom okruženju.

”U vrijeme političke ili vojne nestabilnosti, manje je vjerovatno da će javnost biti voljna da učestvuje u popisu, a bezbjednost popisivača možda ne može biti zagarantovana”, navodi se, između ostalog, u dokumentu.

U Nacrtu zakona o popisu, koji je od juče na javnoj raspravi, navodi se da će tačan period njegovog održavanja odrediti Vlada.

Iz Evropskog zavoda za statistiku (Eurostat) “Vijestima” su kazali da im crnogorske vlasti nijesu dostavile Nacrt zakona o popisu.

”Pratimo trenutna kretanja i očekujemo da će popis u Crnoj Gori biti sproveden u skladu sa svim EU i međunarodnim standardima, što uključuje i konsultacije o srodnom zakonodavstvu, kao i o vremenu za pripremu popisa”, navode iz Eurostata.

”Vijesti” nezvanično saznaju da je Delegaciji EU u Podgorici dostavljen Nacrt, koji će biti proslijeđen Evropskoj komisiji na dalje razmatranje. I Vlada će tokom javne rasprave dostaviti EK taj dokument, rečeno je.

U Vladinom izvještaju o ispunjenosti obaveza prema EU iz juna ove godine, navodi se da je ekspert EU koji je učestvovao u izradi Nacrta zakona o popisu, dao pozitivno mišljenje na dokument.

Ministarstvo finansija prekjuče je objavilo Nacrt i stavilo ga na javnu raspravu koja će trajati 20 dana.

Savjet statističkog sistema će svoj konačni stav o Nacrtu donijeti danas.

Uprkos tome što su iz EU u više navrata naglašavali da podaci o naciji, religiji i jeziku nijesu ključni za popis, Vlada je predvidjela i njihovo prikupljanje.

EU je preporučila registarski popis stanovništva, koji predstavlja metod prikupljanja podataka o jedinicama popisa (licima, domaćinstvima i stanovima) na bazi dostupnih registara koji se vodi u organima državne uprave.

Iz Eurostata, koji je pratio popis u Crnoj Gori 2011, “Vijestima” su ranije rekli da su njihovi propisi drugačiji, ali da države mogu da imaju sopstvene.

Izvršni direktor Centra za demokratsku tranziciju (CDT) Dragan Koprivica ocjenjuje da je cilj vlasti da usvoji zakon i realizuje popis za svega četiri mjeseca, što je, prema njegovim riječima, nemoguće.

On tvrdi da vlast nije namjeravala da organizuje javnu raspravu o Nacrtu zakona o popisu, ali da se na kraju odlučila na taj potez pod pritiskom međunarodne zajednice.

”Eurostat nije dobio Nacrt na razmatranje, ali se nadam da će i taj zahtjev bit ispoštovan. Konferencija evropskih statističara kaže ne održavanju popisa u doba parlamentarnih i lokalnih izbora, a mi već imamo zakazane izbore u tri grada. Oni ne preporučuju popis u doba bilo kave nestabilnosti, a vidite da je imamo... Raspisivanje javne rasprave o Nacrtu jedina je pozitivna stvar u svemu ovome”, kazao je Koprivica “Vijestima”.

Premijer Zdravko Krivokapić i vicepremijer Dritan Abazović saopštili su početkom avgusta da je teško očekivati popis do kraja godine, jer su potrebne velike pripreme za njegovu realizaciju.

Iz Demokratskog fronta (DF) su odmah odgovorili da će prije “srušiti” Vladu, nego dozvoliti da se ne održi popis. Oni su pozvali premijera da predloži zakon o popisu i poručili da će doći u Skupštinu da glasaju za taj akt. Lideri DF-a u više navrata su naglašavali da će se nakon popisa vidjeti koliko je zapravo Srba u Crnoj Gori, odnosno da se građani većinski nacionalno izjašnjavaju kao Srbi.

Stav Vlade oko popisa ipak je, sudeći po događajima iz prethodnih dana, ublažen nakon razgovora premijera sa liderima DF-a u noći između 4-5. septembra, kada su ubrzane pripreme za njegovo održavanje. Dan nakon tog sastanka po hitnom postupku je zakazana sjednica Statističkog savjeta, koji je trebalo da se izjasni o Nacrtu ali je većina njegovih članova bila protiv toga, jer im je dokument dostavljen tek na početku sjednice.

Izvršni direktor CDT Dragan Koprivica podnio je odmah nakon toga ostavku na članstvo u tom tijelu. On je saopštio da je od Savjeta traženo da se u roku od 24 sata izjasni da li prihvata Nacrt.

Popis se održava svakih 10 godina, a vladinim programom rada za ovu godinu je usvajanje zakona bilo planirano za posljednji kvartal.

Za popis predvidjeli 3,6 miliona eura

U izvještaju o sprovedenoj analizi procjene uticaja zakona o popisu, koji je Vlada objavila prekjuče, navodi se da je za potrebe popisa iz budžeta izdvojeno 3,6 miliona eura (3,4 miliona Upravi za statistiku i 0,2 miliona Upravi za katastar i državnu imovinu za objedinjene javne nabavke za aktivnost popisa).

”Novčana sredstva su potrebna tokom određenog vremenskog perioda. Implementacija zakona počinje kroz pripremu za popis, zatim realizaciju terenskog rada prikupljanja podataka, kao i unosa i obrade podataka za šta je potreban najveći iznos sredstava. Obrada i diseminacija podataka popisa očekuje se dvije godine nakon popisne godine, za šta je potrebno predvidjeti dodatna sredstva”, piše, između ostalog, u izvještaju.

Bonus video: