Holthof-Fertner: Njemačka će pružiti dalju podršku svim društvenim i političkim snagama u Crnoj Gori

"Pored toga, izrazio je zabrinutost zbog rastuće polarizacije u crnogorskom društvu i pozvao na konstruktivni dijalog i konkretne napore svih uključenih strana radi prevazilaženja rastućih podjela u društvu", kazali su iz ambasade

7675 pregleda 3 komentar(a)
Holthof-Fertner i Krivokapić, Foto: Vlada/Zoran Đurić
Holthof-Fertner i Krivokapić, Foto: Vlada/Zoran Đurić

Njemačka će pružiti svu dalju podršku svim društvenim i političkim snagama u Crnoj Gori koje se angažuju u oblastima vladavine prava, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala i stvaranja klime u kojoj se nezavisni mediji mogu razvijati.

To je kazao ministar za savezne, evropske i međunarodne poslove savezne pokrajine Sjeverna Rajna - Vestfalija Štefan Holthof-Fertner koji je, kazali su iz ambasade Njemačke, sa delegacijom boravio od 13. do 15. septembra u Crnoj Gori.

On se, navodi se u saopštenju, sastao sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Aleksom Bečićem, predsjednikom Vlade Zdravkom Krivokapićem, predsjednicima i članovima skupštinskih odbora za međunarodne odnose i evropske integracije, ministrom finansija Milojkom Spajićem, kao i gradonačelnikom Podgorice Ivanom Vukovićem i predsjednikom Opštine Ulcinj Aleksandrom Dabovićem.

"Centralna tema političkih razgovora je bio napredak kao i dalje postojeći izazovi na putu Crne Gore u Evropsku uniju, posebno u oblasti vladavine prava, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, te stvaranja klime u kojoj se nezavisni mediji mogu razvijati. Ministar Holthof-Fertner je naglasio dalju podršku Njemačke svim društvenim i političkim snagama u Crnoj Gori, koje se angažuju u pomenutim oblastima. Pored toga, izrazio je zabrinutost zbog rastuće polarizacije u crnogorskom društvu i pozvao na konstruktivni dijalog i konkretne napore svih uključenih strana radi prevazilaženja rastućih podjela u društvu", kazali su.

Holthof-Fertner je upozorio na moguće posljedice po napore koje Crna Gora ulaže na svom putu pristupanja Evropskoj uniji, ukoliko izostane odgovor politički odgovornih strana u mirnom rješavanju društvenih razlika.

"Ministar Holthof-Fertner je u Ulcinju razgovarao i sa predstavnicima civilnog sektora u vezi sa zaštićenim područjem Ulcinjske solane. U okviru sastanka sa predstavnicima Njemačkog privrednog kluba, ministar se informisao o šansama i izazovima sa kojima se susreću njemački preduzetnici na crnogorskom tržištu", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: