Holthof-Fertner: EU da pokaže jasnije povjerenje i podršku Zapadnom Balkanu

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Miodrag Lekić je saopštio da Crna Gora ulaže značajne napore u približavanju svojih demokratskih i pravnih standarda evropskim

4494 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Skupstina.me
Foto: Skupstina.me

Evropska unija (EU) treba da pokaže jasnije povjerenje i podršku zemljama Zapadnog Balkana kada je riječ o njihovom članstvu u EU, ocijenio je njemački ministar za savezne i evropske poslove savezne pokrajine Sjeverna Rajna – Vestfalija Štefan Holthof-Fertner.

On je, kako su kazali iz Skupštine, održao zajednički sastanak sa Odborom za evropske integracije i Odborom za međunarodne odnose i iseljenike.

"Holthof-Fertner je kazao da unutrašnji izazovi u državama članicama Unije i kompleksan način donošenja odluka u tijelima i institucijama EU jasno utiču kako na procese odlučivanja unutar EU, tako i na dinamiku procesa proširenja", rekli su iz Skupštine.

On je, kako su dodali iz Skupštine, naglasio važnost jedinstva Evrope, kao uslova od kojeg će zavisiti njena budućnost.

Holthof-Fertner je istakao da jedan od zaključaka Konferencije o budućnosti Evrope mora biti vezan za Zapadni Balkan i pregovore o pristupanju Uniji.

Predsjednik Odbora za evropske integracije Branimir Gvozdenović zahvalio je na ekspertskoj i finansijskoj podršci Njemačke razvojnim projektima u Crnoj Gori, koji su u velikoj mjeri pomogli ispunjavanju evropskih standarda.

"Gvozdenović je kazao da među političkim strankama koje su zastupljene u Skupštini postoji konsenzus oko cilja evropskih integracija Crne Gore i pored njihovih različitih prioriteta”, kaže se u saopštenju.

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Miodrag Lekić je saopštio da Crna Gora ulaže značajne napore u približavanju svojih demokratskih i pravnih standarda evropskim.

On je ocijenio da je Crna Gora lider u evropskim integracijama, ali da istovremeno prolazi kroz tranzicioni period koji je težak i izazovan.

"Lekić se osvrnuo na fenomen zamora proširenja, uz ocjenu da je isti proizveo kontraefekat na Zapadnom Balkanu, odnosno doveo do zamora od dugog čekanja”, kazali su iz Skupštine.

Na sastanku je bilo riječi o odnosima EU i Crne Gore u procesu evropskih integracija i dužini pregovora, a poslanici su pozdravili pozitivan stav pojedinih država članica Unije o prijemu zemalja Zapadnog Balkana u EU.

"Razgovarano je i o političkom životu i praksama Njemačke u periodu od stvaranja Evropske zajednice do danas, kao i o mogućem uticaju predstojećih federalnih izbora na region”, naveli su iz Skupštine.

Oni su kazali da je na sastanku bilo riječi i o trenutnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori, kao i da je zaključeno da je istinski dijalog jedino rješenje trenutnog stanja.

Bonus video: