Krivokapić: Jedino ekspertska Vlada može uspješno da vodi demokratsku tranziciju

Hvala Vam što iskreno i nesebično otvarate svoja vrata za region i državu Crnu Goru koja geografski, duhovno i kulturološki pripada Evropskoj uniji. Osjećam da je pitanje samo godine i dana kada ćemo normativno, formalno i ekonomski postati dio vašeg sistema", rekao je Krivokapić na sastanku sa delegacijom francuskog Senata

32992 pregleda 175 reakcija 47 komentar(a)
Sidrak i Krivokapić, Foto: Vlada Crne Gore
Sidrak i Krivokapić, Foto: Vlada Crne Gore

Sporazum koji su potpisala tri lidera kolicija nakon 30.avgusta 2020., garant je da se naš spoljnopolitički kurs neće mijenjati, saopštio je danas predsjednik Vlade Crne Gore, Zdravko Krivokapić.

Nosioci tri liste koje su na izborima 30. oktobra prošle godine osvojile većinu - Zdravko Krivokapić, Aleksa Bečić i Dritan Abazović potpisali su 9. septembra prošle godine sporazum kojim su se, između ostalog, obavezali da nova vlada neće pokretati nikakve inicijative ili postupke s ciljem izmjene državne zastave, grba i himne.

"Smatram da jedino ekspertska Vlada može uspješno da vodi demokratsku tranziciju. Crna Gora je odlučno i nezaustavljivo krenula ka Vama", rekao je Krivokapić na sastanku sa delegacijom francuskog Senata, na čijem čelu je bila predsjednica Grupe prijateljstva Francuska – Zapadni Balkan, Marta de Sidrak.

Iz Vlade je saopšteno da je Krivokapić istakao da je "posjeta Sidrak nastavak kontinuiranog političkog dijaloga i intenzivne saradnje u svim oblastima koja postoji između dvije prijateljske zemlje".

U saopštenju se dodaje da je predsjednik Vlade "zahvalio francuskoj senatorki na transparentnoj političkoj podršci koju konstantno upućuje zemljama Zapadnog Balkana, na njihovom putu ka Evropskoj uniji".

"Takva iskrena podrška i dobrodošlica koju iskazuju visoki predstavnici članica EU od neizmjerne vrijednosti i važnosti, jer se na taj način nedvosmisleno ukazuje da su vrata EU za Zapadni Balkan širom otvorena. Hvala Vam što iskreno i nesebično otvarate svoja vrata za region i državu Crnu Goru koja geografski, duhovno i kulturološki pripada Evropskoj uniji. Osjećam da je pitanje samo godine i dana kada ćemo normativno, formalno i ekonomski postati dio vašeg sistema", rekao je Krivokapić.

Iz Vlade su kazali da je Krivokapić gošću "podsjetio na razgovor sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom od 10. maja, kada je Crna Gora od Francuske čvrsto podržana na putu reformi i evropskih integracija, ali kada je i aktuelna Vlada iskazala potpunu odlučnost da uspješno realizuje sve započete reformske procese i ispuni sve obaveze iz zahtjevne evropske agende, naročito iz poglavlja koja se odnose na vladavinu prava, borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, i bezbjednost".

"Krivokapić je francuskoj delegaciji predočio društveno – ekonomsku važnost projekata koje je Francuska agencija za razvoj (AFD) planirala da otpočne u Crnoj Gori, u skladu sa ciljevima održivog razvoja", piše u saopštenju.

Krivokapić je "takođe istakao značaj francuskih firmi koje su prisutne u Crnoj Gori, ali je iskazao i nadu da će velike francuske kompanije pronaći interes da svoja iskustva, vještine, znanja i finansijski kapital ulože u Crnu Goru".

"Izuzetno smo zadovoljni aktivnostima kompanije Valgo u uklanjanju jedne od četiri ekološke crne tačke u Crnoj Gori. Nadam se da će odnos između ove firme i države Crne Gore biti dovoljno podsticajan i za druge investitore iz Francuske", poručio je Krivokapić.

Iz Vlade su kazali da je Sidrak, istakla da izbor zemalja regiona koje će ovog puta posjetiti nije slučajan.

"Nesumnjivo evropska vokacija Vaše zemlje i napredak koji postižete na putu evropskih integracija, isključivi su kriterijumi kojima smo se vodili kada smo odlučili da dođemo u Crnu Goru. Prepoznajemo Vašu iskrenu volju da budete istinski dio Evropske unije", rekla je Sidrak.

U saopštenju piše i da se "senatorka prisjetila dobrih odnosa koje su dvije države imale u toku prošlog vijeka i iskazala spremnost Francuske da bilateralnu saradnju sa Crnom Gorom i dalje unapređuje".

"Stalo nam je do daljeg razvijanja naših kako diplomatskih, tako i ekonomskih odnosa. Vladavina prava i stabilnost, kako ste sami rekli, preduslov su za građenje zdravih odnosa. Ova posjeta treba da pokaže naš odnos prema Vama i svakako da želimo da promovišemo Francusku i evropske vrijednosti koje poštujete. Uvjeravam Vas da se možete osloniti na Francusku", poručila je Sidrak.

Predsjednik Grupe prijateljstva Francuska – Crna Gora Vinsent Segouin kazao je da su za francusku stranu interesantni projekti koji se odnose na Aerodrome Crne Gore, zaštitu životne sredine i turizma, te da postoje francuske kompanije koje su spremne da uđu u njihovu realizaciju.

"Francuska gleda na Crnu Goru kao na dio Evrope, kao na jedan divan potencijal. Imamo priliku da zajedničkim snagama i trudom, razvijemo i te potencijale i našu saradnju", kazao je Segouin.

Bonus video: