predsjednik skupštine RAZGOVARAO SA Martom de Sidrak

Bečić: Zahvalnost Francuskoj na afirmaciji politike proširenja Zapadnog Balkana

Bečić ponovio da Crna Gora ostaje posvećena ispunjavanju spoljnopolitičkih ciljeva iz Sporazuma lidera parlamentarne većine

6619 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Skupstina.me
Foto: Skupstina.me

Francuska je uvijek podržavala i nastaviće da podržava proces pridruživanja Crne Gore Evropskoj uniji koja je na tom putu, kao dio Zapadnog Balkana, najviše napredovala - poručeno je sa sastanka predsjednika Skupštine Crne Gore Alekse Bečića sa Martom de Sidrak, predsjednicom delegacije Grupe prijateljstva Francuska - Balkan Senata Republike Francuske.

Kako je saopšteno iz Kabineta predsjednika Skupštine, na sastanku je ocijenjeno i da je upravo parlamentarni angažman jedna od najvažnijih i neizostavnih pretpostavki napretka u rješavanju zahtjevnih pitanja u sferi zakonodavnih rješenja i vladavine prava.

Konstatujući važnost prvog sastanka sa senatorima Francuske nakon prošlogodišnje demokratske smjene vlasti, Bečić je kazao da kontinuirani politički dijalog predstavlja temelj u izgradnji dobrih bilateralnih odnosa. On je pozdravio Francusku afirmaciju evropske integracije Crne Gore i izrazio očekivanje da redovna komunikacija sa francuskim Senatom značajno može doprinijeti unapređenju evropskih vrijednosnih standarda.

Aleksa Bečić, Marta de Sidrak
foto: Skupstina.me

"Parlamentarna saradnja, kroz neposrednost, otvorenost i spontanost, najbolji je način da postojeće veze budu dodatno osnažene i učvršćene”, kazao je predsjednik Bečić.

U tom kontekstu, Bečić je ponovio da Crna Gora ostaje posvećena ispunjavanju spoljnopolitičkih ciljeva iz Sporazuma lidera parlamentarne većine, navodeći da zalaganje zapadnih partnera u okviru Berlinskog procesa doprinosi jačanju stabilnosti Zapadnog Balkana. On je naglasio da Crna Gora ima ubjedljivo najviše izgleda da bude prva naredna članica EU.

Upoznajući francusku delegaciju sa rezultatima koji su u prethodnih godinu ostvareni u sferi vladavine prava i rješavanja problematike organizovanog kriminala, Bečić je naglasio da su upravo to izazovi čijem se rješavanju pristupilo prioritetno.

Izrazivši zadovoljstvo činjenicom da je Crna Gora najviše napredovala u procesu pristupanja, predsjednica Grupe prijateljstva Marta de Sidrak je pozdravila iskorak ka unapređenju parlamentarnog partnerstva i naglasila da ovaj vid kooperacije predstavlja dodatan podstrek u izgradnji tradicionalno dobrih odnosa dvije prijateljske zemlje. Ona je iskazala interesovanje za aktuelne političke prilike u Crnoj Gori, te podsjetila da će Francuska nastaviti da snažno podržava napore Crne Gore u pravcu pune integracije u EU.

Aleksa Bečić, Marta de Sidrak
foto: Skupstina.me

Tokom susreta, senatorka de Sidrak je iskazala interesovanje za pitanje vladavine prava, zakonodavstva i stabilnosti regiona, naglašavajući da je bez Parlamenta teško postići napredak u ovim oblastima, saopšteno je iz Kabineta predsjednika Skupštine.

"Uz obostrano zadovoljstvo činjenicom da je 27. saziv Skupštine Crne Gore obilježen jačanjem kontrolne i nadzorne funkcije, te snaženjem rodne ravnopravnosti, akcentovan je i značajan napredak Skupštine Crne Gore u pravcu jačanja transparentnosti i otvorenosti, uz zaključak da su to vrijednosti koje njeguje i Francuska".

Sastanku su prisustvovali potpredsjednica Skupštine Crne Gore Branka Bošnjak, ambasador Republike Francuske u Crnoj Gori, Kristijan Timonije, senatori Arnaud Bazin, Vinsent Segouin, Mikael Valet, generalni sekretar Skupštine Crne Gore, Aleksandar Klarić, kao i savjetnici predsjednika Dubravka Joksimović, Sandra Radević i Vuk Janković.

Preporučujemo za Vas