Kordić: Geopolitička orijentacija Crne Gore ostaje neupitna

“Ona je istakla da je Crna Gora opredijeljena da, zajedno sa Francuskom, afirmiše i promoviše projekat Nove metodologije, koji je upravo francuska inicijativa”

5196 pregleda 2 komentar(a)
Kordić i de Sidrak, Foto: Vlada Crne Gore
Kordić i de Sidrak, Foto: Vlada Crne Gore

Geopolitička orijentacija Crne Gore, kao članice NATO-a i buduće članice Evropske unije (EU), ostaje neupitna, poručila je glavna pregovaračica Crne Gore sa EU Zorka Kordić.

Kako su saopštili iz Vlade, Kordić je, u susret francuskom predsjedavanju Savjetu EU, imala sastanak sa Grupom prijateljstva za Zapadni Balkan u Senatu Francuske, koju je predvodila predsjednica Grupe Marta de Sidrak.

Kordić je istakla da je politička podrška država članica EU, posebno Francuske, od velikog značaja za prelazak u novu fazu pregovora, koja podrazumijeva postepeno zatvaranje pregovaračkih poglavlja.

Pojačano prisustvo Francuske u regionu, ocijenila je Kordić, značajno je za proces proširenja.

“Ona je istakla da je Crna Gora opredijeljena da, zajedno sa Francuskom, afirmiše i promoviše projekat Nove metodologije, koji je upravo francuska inicijativa”, naveli su iz Vlade.

Kordić je kazala da je Evropska integracija važna za ukupnu stabilnost i napredak Zapadnog Balkana, i da predstavlja garant uspješne transformacije crnogorskog društva.

Ona je rekla da je za Crnu Goru važan nastavak bilateralne i ekspertske podrške Francuske, kako bi se obaveze iz evropske agende realizovale što uspješnije.

„Evropska integracija predstavlja snažan kohezioni faktor crnogorskog društva, a visoka podrška građana članstvu u Uniji, predstavlja impuls da nastavimo što dinamičnije i zadržimo entuzijazam na tom putu”, istakla je Kordić.

Iz Vlade su kazali da je tokom sastanka poručeno da raduje entuzijazam i zajednička volja svih državnih struktura na putu ka EU.

Crna Gora, kako je saopšteno na sastanku, može da računa na nastavak podrške Francuske pregovaračkom procesu i naporima za dostizanje punopravnog članstva u Uniji.

Delegacija je prenijela utiske da u "Crnoj Gori postoji snažna i jasna volja za Evropom" i da je odgovornost svih aktera u procesu time veća prema 75 odsto onih koji podržavaju članstvo u EU, naročito prema mladima.

Iz Vlade je poručeno da je Delegacija zadovoljna time što je, u Evropskom parlamentu za saradnju sa zemljama Zapadnog Balkana, prihvaćena kandidatura francuskog Senata za saradnju sa Skupštinom Crne Gore.

Na taj način će se, kako je ocijenjeno, dodatno osnažiti podrška Crnoj Gori i intenzivirati saradnja u procesu evropske integracije.

Bonus video: