Komisija: Bez uslova za rad do izbora trećeg člana iz reda sudija

Trećeg avgusta konstatovan prestanak sudijske funkcije Dušanki Radović, sutkinji Vrhovnog suda, a članici Komisije za Etički kodeks iz reda sudija

5005 pregleda 0 komentar(a)
Šljivančanin, Foto: Savo Prelević
Šljivančanin, Foto: Savo Prelević

Na radnom sastanku Komisije za etički kodeks Sudskog savjeta 20. septembra, kojem su prisustvovali predsjednik Dobrica Šljivančanin i članica i sekretarka Komisije za Etički kodeks sudija Hasnija Simonović, uvrđeno je da nema zakonskih uslova za rad Komisije do izbora člana tog tijela iz reda sudija.

Kako je saopšteno, 3. avgusta konstatovan je prestanak sudijske funkcije Dušanki Radović, sutkinji Vrhovnog suda, a članici Komisije za Etički kodeks iz reda sudija.

"Članom 11 Zakona o Sudskom savjetu i sudijama („Sl.list CG“, br. 11/15, 28/15 i 42/18) je, između ostalog, propisano da člana Komisije iz reda sudija bira Proširena sjednica Vrhovnog suda."

"Članom 27 Zakona o sudovima („Sl.list CG“, br.11/15) propisano da Proširenu sjednicu Vrhovnog suda čini Opšta sjednica Vrhovnog suda i predsjednici Apelacionog suda, Upravnog suda, Privrednog suda i viših sudova, dok je članom 38 istog Zakona propisano da Opšta sjednica Vrhovnog suda odlučuje ako je prisutno više od polovine sudija Vrhovnog suda, a odluke donosi većinom glasova ukupnog broja sudija Vrhovnog suda."

"Imajući u vidu navedeno, pri činjenici da u Vrhovnom sudu Crne Gore trenutno radi 6 sudija uključujući v.d. predsjednicu, a Odlukom o broju sudija u sudovima („Sl.list CG“br. 25/2015, 62/2015, 47/2016, 83/2016 i 79/2018) je određeno da u Vrhovnom sudu Crne Gore radi predsjednik i 18 sudija, dok se ne steknu uslovi za popunjavanje slobodnih sudijskih mjesta u tom sudu, Proširena sjednica ne može da zasjeda niti da predlaže člana Komisije iz reda sudija, koji predlog je potrebno verifikovati na Konferenciji sudija", navodi se u saopštenju koje potpisuje predsjednik Komisije Dobrica Šljivančanin.

"Vijestima" je ranije potvrđeno da Komisija neće odlučivati o tome da li je sudija za istrage Višeg suda u Podgorici Radomir Ivanović bio pristrasan u predmetu rekordne zapljene kokaina, kada kumovima Budimiru i Marini Krstović nije odredio pritvor jer smatra da za to zasad nema zakonskih uslova.

Ivanović navodno od 8. oktobra ove godine stiče uslove za odlazak u penziju, što nije zvanično potvrđeno. Na sajtu pravosuđa u njegovoj biografiji ne piše kada je rođen, a u dokumentu Komisije za rješavanje stambenih pitanja sudija iz juna ove godine navodi se da ima 33 godina i devet mjeseci staža.

Izbor nasljednika sutkinje Radović malo je izvjestan jer se Konferencija sudija sastaje jedanput ili dvaput godišnje, dok postoje i problemi za rad u Vrhovnom sudu kome nedostaje pola sudija.

Povezani članci

22. Septembar 2021.

Nema uslova da provjeravaju sudiju

Bonus video: