URA: Rekonstrukcija Vlade moguća samo na ekspertskom nivou na osnovu sporazuma iz 9. septembra 2020.

"Ono što primjećujemo jeste da u cijelom ovom procesu niko ne zove na dogovor i sastanak nego se rješavanje političke krize želi završiti saopštenjima za javnost u kasnim večernjim satima. URA nikad nije bježala od dijaloga pa i ovoga puta smatramo da se o ovako ozbiljnim pitanjima ne može razgovarati putem medija već za stolom"

59008 pregleda 741 reakcija 193 komentar(a)
Sa kongresa GP URA, Foto: URA
Sa kongresa GP URA, Foto: URA

Građanski pokret URA saopštio je danas da sinoćnje saopštenje predsjednika Vlade Crne Gore Zdravka Krivokapića povodom rekonstrukcije Vlade Crne Gore vide kao reagovanje na, kako su kazali, dogovor jednog od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrije Mandića i predsjednika Demokratske Crne Gore Alekse Bečića.

"Sinoćnje saopštenje premijera Zdravka Krivokapića u URI vidimo kao reagovanje na dogovor Mandić – Bečić iako je prethodno kazao da će se on povodom cijele situacije odrediti po inicijativi 41 poslanika" navodi se u reagovanju URE na Krivokapićevo saopštenje.

Oni su dodali da ako je bio neki dogovor premijera sa DF i Demokratama, oni nijesu obaviješteni, pa se stoga i ne mogu određivati povodom toga.

"Ono što primjećujemo jeste da u cijelom ovom procesu niko ne zove na dogovor i sastanak nego se rješavanje političke krize želi završiti saopštenjima za javnost u kasnim večernjim satima. URA nikad nije bježala od dijaloga pa i ovoga puta smatramo da se o ovako ozbiljnim pitanjima ne može razgovarati putem medija već za stolom", piše u saopštenju URE.

Iz te partije poručuju da su se precizno odredili prema ovim događajima iz prethodnih dana.

"Rekonstrukcija postojeće Vlade moguća je samo na ekspertskom nivou na osnovu sporazuma iz 9. septembra prethodne godine, koji je inače bio okvir za formiranje i funkcionisanje Vlade. A ukoliko se uđe u pregovore o političkoj vladi onda je to novi politički momenat i krećemo od nule u pregovorima i shodno tome sve opcije su na stolu", ukazuju iz URE.

Oni dodaju da "ne pristaju na predloženu ucjenu da se Tužilački savjet (TS) mora birati nakon okončanja dijaloga oko rekonstrukcije Vlade, već smatraju da je TS neophodno izabrati što je prije moguće, kako bi se, snažna borba protiv organizovanog kriminala i korupcije nastavila i intenzivirala".

"Takođe, od samog formiranja aktuelne Vlade, URA je pozivala sve konstituente vlasti da pokažu širinu i uključe pripadnike manjinskih stranaka, šta činimo i ovog puta, jer samo takva, integrativna i kompaktna Vlada može emitovati potrebnu stabilnost i može imati neophodan senzibilitet prema svim slojevima našeg društva", zaključuje se u saopštenju URE.

Bonus video: