Radulović i Eskobar u Vašingtonu: Crna Gora prijatelj i saveznik SAD

Šef crnogorske diplomatije prvi je ministar vanjskih poslova sa Zapadnog Balkana koji se u Vašingtonu sastao sa novim izaslanikom Stejt departmenta, ističu iz MVP-a

4689 pregleda 11 komentar(a)
Eskobar i Radulović, Foto: MVP
Eskobar i Radulović, Foto: MVP

Sjedinjene Američke Države (SAD) podržavaju evropsku integraciju Crne Gore, njen punopravni status NATO saveznice, kao i ubrzanje ekonomskog rasta što je dokazano kroz Prvi ekonomski dijalog između dvije zemlje.

To je, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP), poručio novi izaslanik američkog Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, tokom razgovora sa šefom crnogorske diplomatije Đorđem Radulovićem u Vašingtonu.

Iz MVP-a su istakli da je Radulović prvi ministar vanjskih poslova sa Zapadnog Balkana koji se u Vašingtonu sastao sa novim izaslanikom Stejt departmenta.

Eskobar, koji je u septembru naslijedio Metjua Palmera na mjestu zamjenika pomoćnika državnog sekretara u Birou za za evropska i evroazijska pitanja i izaslanika za Zapadni Balkan, izrazio je uvjerenje da Crna Gora nije samo prijatelj, već i saveznik SAD-a, dodaju iz MVP-a.

Njegova zemlja, kako je kazao, ostaje na poziciji podrške, koja je već iskazana tvrdnjom da je administracija SAD fokusirana na ideju da bi Zapadni Balkan trebalo da bude dio EU, kao i na poruku da bi ekonomski i integracioni zamah u regionu trebalo da dobije snažnu podršku EU i zemalja članica.

Radulović je pozdravio aktivnosti nove američke administracije na Zapadnom Balkanu, kao i neupitnu podršku SAD integracionim nastojanjima. Saglasio se sa američkim diplomatom u stajalištu da je agendu zemalja koje žele biti dio evropske porodice potrebno osnažiti na političkom, ali i ekonomskom planu.

O toj namjeri, kako navode iz MVP-a, upravo svjedoči i nedavno realizovani Prvi ekonomski dijalog između Crne Gore i SAD, kojim je, ističe Radulović, potvrđena težnja ka novim ekonomskim, trgovinskim, investicionim i komercijalnim prilikama i koji, kako je dodao, predstavlja veliki uspjeh diplomatije i dodatni impuls međusobne ekonomske saradnje koji prati dobru dinamiku bilateralnih odnosa dvije zemlje.

"Tokom sastanka sa Eskobarom u Vašingtonu, na kome su razmotrena i pitanja koja se tiču unutrašnje i vanjske politike, ministar Radulović još jednom je istakao poruku da je Crna Gora posvećen partner njegove zemlje, a da dokazano savezništvo dodatno učvršćuje zajedničko djelovanje u NATO", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: