predsjendik parlamenta crne gore u Budimpešti

Kolar Bečiću: Ponosni smo na vaše rezultate u EU integracijama, lideri ste u integracionim procesima

„Snažno pro-evropsko opredjeljenje i članstvo u Uniji kao strateški cilj predstavlja ujedno i okosnicu Koalicionog sporazuma koji je ključ planskih dokumenata države“, istakao je Bečić.

4197 pregleda 120 reakcija 6 komentar(a)
Foto: Skupstina.me
Foto: Skupstina.me

Predsjednik Skupštine Crne Gore, Aleksa Bečić sastao se sa predsjednikom Nacionalnog savjeta Slovačke Republike, Borisom Kolarom.

Ocjenjujući da Crna Gora i Slovačka imaju odlične međudržavne odnose i sadržajnu saradnju, predsjednik Bečić se zahvalio na dosljednoj podršci Slovačke Crnoj Gori na njenom evropskom putu.

On je izrazio očekivanje da će Slovačka u okviru Evropske unije nastaviti da utiče da se reformski napori Crne Gore adekvatno vrednuju.

Bečić je izrazio zahvalnost za pomoć Slovačke u borbi protiv virusa kovid-19, što predstavlja, kako je kazao, još jedan dokaz prijateljstva i pomoći Slovačke prema Crnoj Gori „baziranoj na solidarnosti kao jednoj od osnovnih evropskih vrijednosti“.

Uz osvrt da je Crna Gora prihvatila novi pregovorački model, te da je takva odluka odraz spremnosti da se ostvare konkretni rezultati u sferi vladavine prava, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, predsjednik crnogorskog Parlamenta je izrazio uvjerenje da će upravo nova metodologija dati dodatni zamah procesu pristupanja.

Predsjednik Bečić je upoznao predsjednika Nacionalnog savjeta Slovačke Republike sa dešavanjima u vezi sa procesom prve demokratske smjene vlasti u Crnoj Gori, navodeći da je nakon 30. avgusta formirana Vlada pro-evropskog i evroatlanskog kursa.

„Snažno pro-evropsko opredjeljenje i članstvo u Uniji kao strateški cilj predstavlja ujedno i okosnicu Koalicionog sporazuma koji je ključ planskih dokumenata države“, istakao je Bečić.

Predsjednik Nacionalnog savjeta Slovačke Republike Boris Kolar izrazio je zadovoljstvo ovim prvim, kako je kazao, prijateljskim susretom. Navodeći da je upoznat sa dešavanjima na unutrašnjoj političkoj sceni Crne Gore, predsjednik Nacionalnog savjeta Slovačke Republike je otvoreno poručio da je ponosan na rezulate koje je Crna Gora ostvarila u procesu EU integracija, te ocijenio da je u tom procesu apsolutni lider.

On je istakao da Slovačka podrška nikad neće izostati kada je u pitanju Crna Gora, dodajući da je naša država napravila važne korake na putu međunarodne afirmacije ostvarivši članstvo u NATO.

Kolar je kazao da ga posebno raduje činjenica da je glas Slovačke uvijek bio na strani Crne Gore i Zapadnog Balkana, posebno u okviru Višegradske grupe.

„Slovačka će uraditi sve kako bi Crna Gora i zemlje Zapadnog Balkana što prije postale dio Evopske unije. Ne dozvolite da vas obeshrabri to što ovoliko dugo čekate na proširenje. Radićemo sa našim evropskim partnerima na tome, kako bi što prije došlo do proširenja”, zaključio je predsjednik Nacionalnog savjeta Slovačke Republike.

Preporučujemo za Vas