uputili čestitku povodom dana bošnjaka

SPP: Bošnjaci da budu povezani i spremni da čuvaju svoje vrijednosti

"Bošnjaci su narod koji stoljećima samo bira dobro, doduše često i između dva zla, ali više su ta vremena prošla. Pišemo nove stranice historije", navodi se u saopštenju

3086 pregleda 48 reakcija 7 komentar(a)
Foto: sppcg.me
Foto: sppcg.me

Bošnjaci treba da budu organizirani, povezani i spremni da čuvaju svoje nacionalne, kulturološke i sve druge vrijednosti i nastaviće da se snažno zalažu za svoj položaj u Crnoj Gori, kao i za stabilnost države, poručili su iz Stranke pravde i pomirenja (SPP) povodom Dana Bošnjaka.

Iz SPP-a su podsjetili da je na današnji dan, 28. septembra 1993. godine u Sarajevu, usvojena Deklaracija "o vraćanju hiljadugodišnjeg izvornog imena Bošnjak".

“Bošnjački narod je time potvrdio svoju postojanost na čitavom domovinskom prostoru na kojem je u posljednjih hiljadu godina ostavljao snažne tragove u svakom smislu, čineći samo dobro i zato nije čudo kad i drugi za nas kažu da smo postali plemeniti iz prkosa, a mi njima, ipak, nikad da su bezobzirni iz bijesa. Bošnjaci danas treba da budu organizirani, povezani i spremni da čuvaju svoje nacionalne, kulturološke i sve druge vrijednosti, jer bliska historija nas upozorava i opominje da uvijek moramo biti budni”, poručili su iz Stranke pravde i pomirenja, kako prenosi PR Centar.

Kazali su da Bošnjaci neće da biju tuđe bitke, niti da se miješaju u unutrašnje odnose drugih naroda istih konfesija, ali da će se isto tako "snažno zalagati za svoj položaj u Crnoj Gori, a samim tim i za stabilnost države”.

“Mi danas kao jedan veliki narod, šaljemo poruku mira i suživota, multikulturalizma, ali i interkulturalizma ostalima sa kojima dijelimo životni prostor. Volimo Crnu Goru, po Sandžaku smo još kao bosi učili da hodamo, Bosna nam je u srcu, a država u kojoj živimo i u glavi. Naprosto, Bošnjaci su narod koji stoljećima samo bira dobro, doduše često i između dva zla, ali više su ta vremena prošla. Pišemo nove stranice historije! Neka nam je srećan Dan Bošnjaka”, poruka je iz Stranke pravde i pomirenja.

Preporučujemo za Vas