Predaja izbornih lista za izbore na Cetinju, Mojkovcu i Petnjici od 5. oktobra

Političke partije, koalicije ili grupe birača izborne liste za izbor odbornika treba da dostave od 5. oktobra do 9. novembra, a zbirnu izbornu listu Opštinska izborna komisije objavljuje do 19. novembra

7481 pregleda 3 komentar(a)
Sa DIK-om oko posmatrača: Sa lokalnih izbora na Cetinju 2017., Foto: Filip Roganovic
Sa DIK-om oko posmatrača: Sa lokalnih izbora na Cetinju 2017., Foto: Filip Roganovic

Iako Državna izborna komisija (DIK) još nema predsjednika, pripreme za lokalne izbore na Cetinju, Mojkovcu i Petnjici teku uobičajeno s obzirom da izborni proces organizuju opštinske izborne komisije (OIK).

To su “Vijestima” potvrdili predsjednici OIK-a tri opštine u kojima će se izbori održati 5. decembra.

Predsjednici OIK-a iz Cetinja, Mojkovca i Petnjice su saopštili da im je pomoć DIK-a potrebna oko odobrenja za domaće i inostrane posmatrače ako budu pratili izbore i oko eventualnih konsultacija ako budu imali zakonskih nedoumica.

Prema izbornom kalendaru, zainteresovani strani posmatrači prijavu podnose ministarstvu zaduženom za vanjske poslove najkasnije deset dana prije dana održavanja izbora, a domaći DIK-u pet dana prije izbora.

Političke partije, koalicije ili grupe birača izborne liste za izbor odbornika treba da dostave od 5. oktobra do 9. novembra, a zbirnu izbornu listu Opštinska izborna komisije objavljuje do 19. novembra.

Predsjednik OIK Cetinje Marko Brnović kazao je da sve izborne radnje kada su u pitanju lokalni izbori preduzima lokalna izborna komisija, tako da u ovom trenutku na njih ne utiče to što DIK nema predsjednika: “To nas nikako ne ometa da preduzimamo sve izborne radnje koje su predviđene zakonom. Jedino u kasnijem dijelu kada bude trebalo da se inostrani i domaći posmatrači odrede, to je zakonom propisano da ih određuje DIK, odnosno, donosi rješenje i ta rješenja kojim se odobrava pristup posmatračima dostavlja opštinskim izbornim komisijama”.

Brnović je kazao da je DIK nadležna samo u tom dijelu, navodeći da u svim ostalim stvarima radnje sprovode sami:

“Kada imamo nekih nejasnoća i pravnih nedoumica, negdje bi po pravilu trebalo da nam te sukobe ili nadležnosti... razriješi DIK. U tim situacijama možemo imati poteškoća. Što se tiče striktno zakonskih preduzimanja radnji, vezano za pripremanje i održavanje izbora, to je kompletno nadležnost opštinskih izbrnih komisija. Za sada nemamo nikakvih problema”.

On je kazao da je i za žalbe nakon izbora nadležna opštinska izborna komisija, ali se kako je kazao, ukoliko podnosioci žalbi nisu zadovoljni stavom OIK, mogu obratit DIK-u kao stalnom radnom tijelu.

Državna izborna komisija je mjesecima bez čelnog čovjeka. Konkurs za šefa DIK-a objavljen je 3. jula, nakon što je Aleksa Ivanović razriješen na sjednici Skupštine 17. juna. Ivanović je razriješen na predlog Administrativnog odbora, a zbog odbijanja Državne izborne komisije da 28. decembra 2020. godine verifikuje mandat Suadi Zoronjić s poslaničke liste “Crno na bijelo”.

Prijave na konkurs su dostavili Nikola Mugoša, savjetnik u DIK-u, Amer Šukurica i advokat Nikola Medojević, kao i advokat Jovan Vojinović iz Bara. Kandidati su saslušani pred odborom 30. jula. Iz OEBS-a su ranije saopštili da na tu poziciju treba izabrati kandidata s iskustvom u izbornom procesu.

Predsjednik OIK Mojkovac Zoran Miletić kazao je su predizborne pripreme tek počele, te da će prema iskustvu od ranijih izbora, tek krajem oktobra biti malo veće aktivnosti.

”Što se tiče DIK-a, ne bi trebalo da utiče, s obzirom da mi sprovodimo praktično sve za lokalne izbore”, rekao je Miletić.

I predsjednik OIK Petnjica Adis Duraković je kazao da sve ide po planu i da je donijet kalendar za sprovođenje izbornih radnji.

On je kazao da bi se DIK-u mogli obratiti samo zbog posmatrača i konsultacija ukoliko bude nekih zakonskih smetnji, što, kako je kazao, može saopštiti i neko drugi iz službe DIK-a, ne mora predsjednik.

Bonus video: