Ženski klub osudio događaj u Karabuškom Polju: Žrtva upozoravala nadležne, institucije sistema zakazale

"Tražimo da se pod hitno ispita odgovornost policijskih službenika koji su postupali po prijavama u ovom slučaja i svih onih u tužilaštvu koji su dozvolili da se uprkos vapajima i upozorenjima žrtve desi ovakav zločin koji je očigledno mogao biti preveniran"

11771 pregleda 11 komentar(a)
Branka Bošnjak, Foto: Skupština Crne Gore
Branka Bošnjak, Foto: Skupština Crne Gore

Ženski klub Skupštine Crne Gore saopštio je danas da "najoštrije osuđuje događaj u Karabuškom Polju, gdje je ugašen jedan mladi život".

Devetnaestogodišnja Šejla Bakija ubijena je hicima iz vatrenog oružja, dok je njen otac Šaban Bakija (42) teško ranjen 30. septembra u pucnjavi na Karabuškom polju u Tuzima.

Na njih je, tvrde iz policije, iz pištolja pucao dvadesetosmogodišnji Ilir Đokaj. On je nevjenčani suprug ubijene.

Iz Uprave policije je danas saopšteno da je Đokaj ranije prijavljivan zbog nasilja u porodici, a podgoričko Osnovno državno tužilaštvo (ODT) je procijenilo da nije bilo krivičnog djela.

"Ovaj događaj je samo ogolio sve učestalije, vrlo nemarno postupanje državnih organa kada je u pitanju nasilje u porodici, a koje nerijetko za ishod ima ubistvo žrtve nažalost uglavnom mladih žena. Ovaj događaj je alarm za sve institucije sistema, centar za socijalni rad, policiju, a i tužilaštvo i sudstvo koje ne pokazuju dovoljno volje da se adekvatno, pravovremeno i efikasno obračunaju sa nasilnicima i preduprijede tragučne događaje. U ovom slučaju se radilo o povratniku, koji je upućivao prijetnje na koje je žrtva upozoravala nadležne organe, ali nažalost institucije sistema su zakazale…Dokle više…", ističe se u saopštenju Ženskog kluba Skupštine Crne Gore koje potpisuju kopredsjedavajuće Ženskim klubom Branka Bošnjak, potpredsjednica Skupštine i Vesna Pavićević, poslanica.

U saopštenju se dodaje da su vrijeme korone, zaključavanje, gubici radnih mjesta, siromaštvo samo katalizatorii nasilja u porodici.

"Zato institucije sistema moraju da pokažu snagu, da zaštite žene i djecu, koje su najčešće žrtve nasilaja a ne da dozvole nasilnicama, povratnicima da se slobodno kreću i sprovede svoje monstruozne naume. Tražimo da se pod hitno ispita odgovornost policijskih službenika koji su postupali po prijavama u ovom slučaja i svih onih u tužilaštvu koji su dozvolili da se uprkos vapajima i upozorenjima žrtve desi ovakav zločin koji je očigledno mogao biti preveniran. Iskazujemo zabrinutst i pitamo se koliko još treba žrtava da bi nadležni organi počeli da rade svoj posao", navodi se u saopštenju Ženskog kluba Skupštine Crne Gore.

Bonus video: