Niko nije jak da rizikuje sa novim izborima

Uskoro novi sastanci, analitičar Srđan Perić ističe da skori izbori teško da su realan rasplet

47701 pregleda 210 reakcija 55 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Da li će neko ući u Vladu ili neće, i da li će to neko dopustiti je previše dramatizovano pitanje, jer svi konstituenti vlasti već imaju čitav niz funkcija značajne izvršne moći gdje se po “dubini i širini” u značajnoj mjeri podijelio politički plijen, ocijenio je jedan od osnivača organizacije “Kod”, analitičar i bivši poslanik Srđan Perić.

On je za “Vijesti” istakao da ne misli da je bilo koja partija toliko sigurna u svoju snagu da bi inicirala nove izbore, čime bi na sebe preuzela i ogroman politički rizik.

Premijer Zdravko Krivokapić je u protekla dva dana obavio prvi krug razgovora, pojedinačno, sa svim predstavnicima partija parlamentarne većine oko rekonstrukcije Vlade.

Krivokapić je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, sa parlamentarnom većinom razgovarao na osnovu postignutog sporazuma dva najjača politička subjekta - Demokratskog fronta (DF) i Demokrata, kojim je pokrenuta inicijativa za unapređenje rada Vlade.

Premijer bi naredne sedmice trebalo da predstavnicima parlamentarne većine dostavi predlog rekonstrukcije Vlade, što je, između ostalog, dogovoreno u petak, na sastanku predstavnika dijela skupštinske većine sa Krivokapićem. Krivokapić je prošle sedmice predložio da rekonstruisana Vlada ima tri potpredsjednika, a da se resori “koji su se pokazali kao obimni” podijele...

Perić: Raspored u Vladi zavisiće i od vještine pregovarača

Perić je ocijenio da počinje borba unutar vladajuće strukture za osvajanje ili očuvanje djelova vlasti, navodeći da će oštra neslaganja sada rezultirati razrješenjem tenzija.

”Sa druge strane, ako hoćete reforme na polju ekonomije i funkcionisanja tužilaštva, status quo je neodrživ. Drugim riječima, ako hoće da sprovodi reformske mjere, Vlada mora imati funkcionalnu parlamentarnu većinu koja će stati iza njenih predloga”.

Perić je istakao da skori izbori teško da su realan rasplet, ali je da je izvjesno da ćemo, kako je kazao, “gledati nadgornjavanja tokom pregovora i da ćemo, ako se budu ponašali kao u prethodnih 12 mjeseci, od stranaka slušati uzajamne optužbe dok se ne sklopi aranžman”.

Perić
Perićfoto: Privatna arhiva

”Čini mi se da će raspored u samoj Vladi više zavisiti od vještine pregovarača, nego li od beskompromisnih programskih stavova”.

Perić je ocijenio da je očito da borba nije nastala da bi se pružila konkretna rješenja koja bi zajednicu činila prosperitetnijom, funkcionalnijom i integrisanijom, te ponudila odgovornost ako se u tome ne uspije.

”To znači da smo ponovo na kolosijeku na kome interes građana nije u fokusu. Dok se težište politike ne izmjesti u tom pravcu, suštinski ćemo gubiti vrijeme”.

Vlada: U najkraćem roku inicijativa za novi krug razgovora

Premijer je juče razgovarao sa generalnim sekretarom Demokrata Borisom Bogdanovićem, potpredsjednikom GP URA Milošem Konatarom, predsjednikom Demosa Miodragom Lekićem i predsjednikom CIVIS-a Srđanom Pavićevićem.

Dan ranije sa premijerom su razgovarali lideri DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević, Socijalističke narodne partije Vladimir Joković, Radničke partije Maksim Vučinić, Prave Marko Milačić, Ujedinjene Goran Danilović, kao i zamjenik predsjednika Pokreta za promjene Branko Radulović.

Iz Krivokapićevog kabineta je juče nakon sastanka poručeno da je u razgovorima iskazan visok nivo spremnosti i saglasnosti da se bez uslovljavanja, putem razmjene mišljenja i konstruktivnog dijaloga, uz poštovanje potpisanog sporazuma tri lidera koalicionih lista od 8. septembra 2020. godine, pronađe najbolji model unapređenja rada Vlade i odnosa između Vlade i parlamentarne većine.

”Svi učesnici razgovora su istakli da bi Vlada, ojačana kontinuiranom jedinstvenom podrškom parlamentarne većine, oročena na puni mandat do 2024. godine, prevashodno imala za cilj vladavinu prava, borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, unapređenje životnog standarda, kao i ubrzane reforme na putu ka članstvu u EU”.

Iz premijerovog kabineta je poručeno da su učesnici razgovora ocijenili da pokrenuti dijalog treba da ojača saradnju zakonodavne i izvršne vlasti, uz spremnost da se stavi moratorijum na sve dosadašnje nesporazume i pitanja koja bi mogla opterećivati funkcionalnost rada Vlade i parlamentarne većine.

”U najkraćem roku, Vlada će pokrenuti inicijativu za novi krug razgovora kojim će se ustanoviti osnovni principi modela unapređenja rada Vlade i parlamentarne većine”.

URA: Tužilački savjet, pa rekonstrukcija Vlade

Većina predstavnika partija, koji su juče razgovarali sa premijerom, istakli su da se nije razgovaralo o podjeli resora.

Bogdanović je nakon sastanka rekao da u toj partiji “nisu zaljubljeni u nijednu funkciju, ali da su spremni da kandiduju svoje kadrove tamo gdje svi procijene da je potrebno”.

On je rekao da bi nakon eventualnog predlaganja kandidata bili spremni da povuku predložene kadrove, ukoliko bi premijer rekao da taj kandidat ne odgovara profilu rekonstruisane vlade koju je zamislio.

Istakao je da još nisu razgovarali o strukturi Vlade.

Na pitanje za koje resore bi kadrovi Demokrata bili odgovarajući, rekao je da još nisu razmišljali o tome “jer premijer svima treba da saopšti kako on vidi te resore”.

Bogdanović je rekao da je ovo korak naprijed, s obzirom da 38 od 41 poslanika, kao i sam premijer, podržavaju rekonstrukciju Vlade.

Konatar je rekao da priču o foteljama treba ostaviti za drugu priliku, te da je rekonstrukcija vlade moguća samo na ekspertsko nestranačkom modelu na kome već postoji.

On je nakon sastanka sa predsjednikom Vlade kazao da URA insistira da prije svake priče o rekonstrukciji vlade tema mora biti izglašavanje Tužilačkog savjeta.

Komentarišući to što je Pokret za promjene ponudio da mjesto potpredsjednika Vlade pripadne poslaniku Nebojši Medojeviću, Konatar je kazao su u petak “bili svjedoci izražavanju liste želja”.

“Legitimno je da bilo koja partija ima stav da joj nešto pripada. Stav URA je jasan - Vlada postoji i funkcioniše, mi smatramo da aktuelnoj Vladi treba dati podršku. URA je uradila sve da Vlada bolje radi, nismo razmišljali o foteljama”.

Ozbiljan zaokret i novi ljudi

Lekić je poručio Krivokapiću da je neophodan ozbiljan zaokret, jer se teško može biti zadovoljan ukupnim sistemom funkcionisanja vlasti.

”Prije svega je potrebna rekonstrukcija metoda rada. Potrebno je da se uspostavi odnos parlamentarne većine i Vlade”.

Lekić je dodao da nije dobro da većina i Vlada ne sarađuju, a naročito ne da se napadaju.

”Nije nemoguć zaokret. Demos će tome dati doprinos”.

Lekić je istakao da je upozorio premijera da trajanje konsultacija neće baš dobro odjeknuti u javnosti i da je potrebno da se što prije izađe sa jasnom strategijom.

Saopštio je da je pitao premijera da li je konkretno za to da se nastavi ekspertska ili crkveno-ekspertska vlada, ali da nije dobio odgovor.

Na pitanje vidi li sebe u novoj vladi, rekao je da o tome nije bilo riječi.

Srđan Pavićević je nakon sastanka kazao da je premijeru saopštio da izbori u ovom trenutku nisu pravo rješenje, jer ništa nije postignuto iz domena procesuiranja kriminala i korupcije.

“Mislim da bi bilo preuranjeno. CIVIS se zalaže za umjerenu politiku u kojoj smatramo da u rekonstrukciji Vlade treba da se pojave novi ljudi, kao i da se određeni resori transformišu”.

U CIVIS-u, kako je kazao, ne smatraju da ekspert ne treba da bude član neke partije.

To je ta “nijansa” koja ih, kako je kazao, dijeli od URA, ali da to ne znači da stav URA ili CIVIS-a nije legitiman.

”Svaka partija ima dokazane i kvalitetne eksperte iz svih oblasti. Treba pronaći kompromisnu mjeru da svi budu zadovoljni, i konstituenti vlasti i premijer, i napravi rekonstrukcija koja će značiti boljitak za sve nas”, kazao je Pavićević.

Bonus video: