Skupština nabavlja električna vozila

Uticaće na smanjenje emisije štetnih gasova i napraviti značajnu uštedu novca

7320 pregleda 37 reakcija 36 komentar(a)
Foto: Igor Sljivancanin
Foto: Igor Sljivancanin

Skupština Crne Gore namjerava da nabavi vozila na električni pogon i u što skorijem roku potpuno zamijeni automobile koji koriste benzin i dizel gorivo, najavio je predsjednik parlamenta Aleksa Bečić.

On je tokom obraćanja učesnicima 14. Konferencije predsjednika parlamenata malih evropskih država u okviru sesije “Uloga parlamenta u savremenim ekološkim izazovima”, kazao da će na taj način uticati na smanjenje emisije štetnih gasova i napraviti i značajnu uštedu novca.

Bečić je podsjetio na brojne projekte koje je crnogorski parlament do sada pokrenuo, sa akcentom na adaptaciju centralne zgrade Skupštine, u sklopu koje će se naročita pažnja posvetiti energetskoj efikasnosti i održivosti.

Naveo je da je projektom digitalizacije cjelokupnog zakonodavnog procesa, Skupština posvećena ideji izbacivanja papira iz upotrebe.

“Pomenutoj ideji doprinijeće i opcija elektronskih predstavki koju smo uveli na sajtu, kao i ‘e-peticija’ koju privodimo kraju”, rekao je Bečić.

On je podsjetio da je Skupština usvajanjem Deklaracije o proglašenju Crne Gore ekološkom državom još prije 30 godina prepoznala potencijal razvoja države na bazi ekologije i značaj očuvanja životne sredine.

“Upravo nam trodecenijska distanca daje mogućnost da na adekvatan način sagledamo postignute rezultate ovog čina”, dodao je Bečić.

On je rekao da kada se analizira uloga parlamenta, uzimajući u obzir period od usvajanja Deklaracije do danas, slobodno se može zaključiti da je učinjeno mnogo u smislu donošenja zakona i drugih akata i poboljšanja zakonskog okvira, ali i usaglašavanja sa zakonskom regulativom Evropske unije.

Bečić je podsjetio na važnost unapređenja nadzorne i kontrolne uloge parlamenta u implementaciji postojećih i budućih zakonskih rješenja i naglasio da su poslanici 27. saziva preduzeli krupne korake u tom pravcu.

U tom kontekstu, Bečić je, kako su rekli iz Skupštine, ukazao na važnost međunarodne saradnje, ističući da saradnja svih zemalja Evrope u oblasti zaštite životne sredine ne smije biti dovedena u pitanje.

“Bez obzira da li je neka zemlja članica EU ili ne, potpuno nezavisno od njene veličine – svi moramo biti uključeni”, rekao je Bečić.

Prema njegovim riječima, klimatske promjene i globalizacija uslovili su da ekološki izazovi budu manje-više isti na svakom kraju planete.

“Zato, njihovo prevazilaženje zahtijeva zajednički odgovor, koji mora biti imperativ od prvorazrednog značaja za sve nas, jer zagađenje ne poznaje granice”, kazao je Bečić.

Bonus video: