Promijenjeno 18 od 37 šefova diplomatsko-konzularnih predstavništava

"Ustav navodi da predsjednik države postavlja ambasadore"

17993 pregleda 26 reakcija 14 komentar(a)
Radulović, Foto: Skupština Crne Gore
Radulović, Foto: Skupština Crne Gore

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović saopštio je danas da je od decembra prošle godine promijenjeno 18 od 37 šefova diplomatsko-konzularnih predstavništava, jer se radilo o političkim imenovanjima, a neki od njih su završili četvorogodišnje mandate ili stekli uslove za starosnu penziju.

On je na sjednici Odbora za međunarodne odnose i iseljenike u Skupštini rekao da je nakon toga pokrenuta procedura za imenovanje novih ambasadora koja, u normalnim okolnostima, kad nema kohabitacije, traje šest mjeseci – prvo idu razgovori sa kandidatima, nakon toga ide zahtjev za agreman, čeka se agreman do tri mjeseca, kandidati prolaze pripremu i na kraju dolazi potpis predsjednika.

Podsjetio je na protivljenje predsjednika države Mila Đukanovića određenim imenovanjima i konsultacije koje su zbog toga sa njim održane.

"Imamo kohabitaciju poslije 30 godina koja ni u jednoj zemlji nije laka, posebno nije laka za Crnu Goru poslije 30 godina vladavine jedne partije", naveo je Radulović na sjednici na kojoj je razmatrana Informacija o nastaloj situaciji u vezi sa kandidovanjem ambasadora Crne Gore i učincima kohabitacije na tom planu.

Radulović je kazao da, imajući u vidu da se u pojedinim oblastima preklapaju nadležnosti Vlade i predsjednika Crne Gore nemoguće je po Ustavu zaobići instituciju predsjednika.

"Ustav navodi da predsjednik države postavlja ambasadore. Dijalog koji je ostvaren nije ostvaren zato što je Đorđe Radulović želio da se vidi sa Milom Đukanovićem u nekom privatnom biznisu, razgovoru, već da se napravi proboj blokade", rekao je Radulović.

Naveo je da je od 12 Vladinih kandidata za ambasadore bilo sedam-osam karijernih diplomata i četiri eksperta.

"Oko karijernih diplomata sa predsjednikom Crne Gore je postignuta saglasnost, a oko ostalih ostalo je da se razmisli. Posljednji sastanak sa Đukanovićem je bio u maju, imali smo tri puta sastanak po tri sata. Sa nekim ne razgovarate tri sata zato što ste saglasni, nego zato što pokušavate da prevaziđete blokadu, jer spoljna politika je nešto što je neophodno. Nakon tri - četiri sedmice ćutnje od strane Kabineta predsjednika Crne Gore koji je, kako čujem, očekivao da se mi javimo, da li je greška u komunikaciji, sumnjam, a imajući u vidu važnost imenovanja novih ambasadora, mi smo za 12 Vladinih kandidata poslali zahtjeve za agremane. Što se tiče ostalih šest kandidata, Đukanović je za neke odmah dao odgovor da ne postoji šansa da će potpisati, uglavnom zato što su ti ljudi imali drugačiji stav u odnosu na istorijske prilike kroz koje je Crna Gora prolazila", kazao je Radulović.

Za druge je, kako je dodao, takođe ostao nedorečen, ali uglavnom zbog toga što je postavljena blokada na politička imenovanja i što u jednom periodu odnos između jednog dijela parlamentarne većine i Vlade nije bio u najboljim tonovima premijer je odlučio da za tih šest političkih imenovanja za sada ne budu poslati zahtjevi za agremane, dok je za 12 karijernih diplomata poslat zahtjev.

Radulović je kazao da je odmah nakon toga poslato pismo na određene adrese da predsjednik nije dao saglasnost i moli vlade država da ne prihvate agremane.

"Taj ko ga je savjetovao vrlo loše ga je savjetovao jer su poslata pisma zemljama za koje nijesu ni traženi agremani", rekao je Radulović.

Kazao je i da mu nije bilo jasno zašto pojedini kandidati za ambasadore nijesu dobili podršku Odbora za međunarodne odnose Skupštine Crne Gore.

“Predsjednik Đukanović je za dvoje od njih, koji su dobili pozitivno mišljenje Odbora je potpisao akreditive i oni će brzo biti poslati na radna mjesta”, naveo je Radulović.

"Za sve predloge i sugestije koje dolaze sa svih strana ja sam spreman da ih čujem, jer nama ambasadori trebaju", naveo je Radulović.

Predsjednik Odbora Miodrag Lekić kazao je da je nije bilo negiranja pojedinaca, odnosno kandidata za ambasadore, te da su pri glasanju za neke kandidate bili uzdržani, a ne protiv.

"Pitajte Marovića za 'srpski svet"

Poslanik DPS-a Andrija Nikolić kazao je da predsjednik države ima legitimitet koji je dobio na izborima, te da će vlast morati da radi po “pravilima kohabitacije” i da se privikava na nju.

"Nema nikakvih nejasnoća, predsjednik postavlja i opoziva ambasadore", kazao je Nikolić.

On je rekao da su neki od predloženih ambasadora bili protagonist “srpskog sveta”.

“Vi kažete “srpski svet” je retrograde ideja i nije dobra Crnu Goru, pozdravljam. Prije toga nam predlažete za ambasadore protagoniste 'srpskog sveta. Hoćete da Vam kažem šta ti protagonisti 'srpskog sveta' kažu o Crnoj Gori?”, pitao je Nikolić Radulovića.

Dodao je da jedan od tih protagonista Želidrag Nikčević državnu himnu naziva "ustaškom", a crnogorski jezik "takozvani", a svojevremeno je "dodjeljivao književnu nagradu Radovanu Karadžiću".

Radulović je pitao Nikolića "šta je s njim i srpskim svetom" i preporučio mu knjigu "1984" od Orvela gdje u jednom dijelu ima nešto što se zove "Dva minuta mržnja".

"Zašto meni spočivate 'srpski svet' pitajte vašeg višedecenijskog potpredsjednika, koji je trenutno malo u Beogradu, mislim da mu je bolje. Šta on kaže o “srpskom svetu”, zašto meni spočivate? Pitajte njega, on je bio alfa i omega DPS-a... Nisam Vam ja adresa za to”, kazao je Radulović.

On je Nikoliću odgovorio da samo priča o istoriji, 1918,1945. 1991. i "srpskom svetu".

"Orvel, Borhes i eventualno Svetozar Marović, mogu da pomognu kada je u pitanju 'srpski svet", kazao je Radulović.

Bonus video: