Šef albanskog parlamenta traži od Kosova da se potvrdi granica sa Crnom Gorom

"Ohrabrujemo vas da riješite pitanje demarkacije, iako smo svjesni da se radi o velikom problemu", kazao je predsjednik albanskog parlamenta Gramoz Ruči nakon sastanka sa kosovskim premijerom Ramušom Haradinajem
61 pregleda 0 komentar(a)
Ramuš Haradinaj, Gramoz Ruči, Foto: Parlament.al
Ramuš Haradinaj, Gramoz Ruči, Foto: Parlament.al
Ažurirano: 08.11.2017. 15:42h

Predsjednik albanskog parlamenta Gramoz Ruči pozvao je Vladu Kosova da ratifikuje sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom. Kako su prenijeli albanski mediji, Ruči je pozvao kosovske zvaničnike da zanemare stranačke interese.

"Ohrabrujemo vas da riješite pitanje demarkacije, iako smo svjesni da se radi o velikom problemu. Treba da zanemarite partijske interese kako ne bi izgubili podršku strateških partnera. Rješavanje tog problema biće podsticaj viznoj liberalizaciji", kazao je on nakon sastanka sa kosovskim premijerom Ramušom Haradinajem.

Kosovski premijer nedavno je izjavio da bi međunarodna arbitraža mogla biti rješenje za demarkaciju, jer nema glasova da se u parlamentu usvoji predlog sporazuma o razgraničenju. Crnogorski šef diplomatije Srđan Darmanović smatra da nije realno da tvrdnje Kosova o spornoj granici dovedu do pogoršanja odnosa dviju država.

Upitan da prokomentariše aktuelnu situaciju u vezi sa demarkacijom, Darmanović je naglasio da je riječ o staroj granici unutar Jugoslavije koja nikada nije bila upitna.

"Riječ je o staroj granici unutar Jugoslavije, koja nikad nije dovođena u pitanje i koju su, ne jedna nego čak dvije međunarodne komisije potvrdile, a crnogorski i kosovski zvaničnici u atmosferi međusobnog razumijevanja i dobroj vjeri prema međunarodnim sporazumima potpisali sporazum o tome u Beču 2015. godine", kazao je Darmanović za RTCG.

On je podsjetio da je Crna Gore, kako nalažu pravila međunarodnog prava taj sporazum ratifikovala u parlamentu.

Bulići: Imamo dokaze da smo oštećeni

Predsjednik Komisije za demarkaciju granice Špejtim Bulići tvrdi da Komisija ima dokaze koji potvrđuju da je Kosovo izgubilo dio teritorije tokom razgraničenja sa Crnom Gorom.

Ne želeći da pojasni o kojim dokumentima se radi, Bulići je za Radio televiziju Kosova rekao da bi ti dokazi trebali da budu dostavljeni Vladi do kraja mjeseca.

On je pojasnio i da su članovi Komisije boravili u Sloveniji i Hrvatskoj i tamo provjeravali vojne karte.

"Postoje neki dokazi koji su bili poznati, ali smo ih sada podrobnije ispitali", kazao je on.

Bonus video: