Vlada zadovoljna rezultatima u oblasti vladavine prava

Konstatovano je da je, u skladu sa nacionalnim prioritetom da nova pregovaračka poglavlja budu otvorena do kraja ove godine i da se stvore pretpostavke da Crna Gora tokom naredne nastavi proces zatvaranja pregovaračkih poglavlja, neophodno ostvariti visoki stepen ažurnosti na ispunjavanju obaveza iz evropske agende
4 komentar(a)
Kolegijum za pregovore o pristupanju Crne Gore EU, Foto: Gov.me
Kolegijum za pregovore o pristupanju Crne Gore EU, Foto: Gov.me
Ažurirano: 08.11.2017. 15:00h

Evropske integracije biće tema posebne sjednice Vlade, kako bi konkretnim zaduženjima i preporukama svim subjektima uključenim u pregovore na najbolji način bio iskorišćen pozitivan rezultat dosadašnjeg integracionog procesa i obezbijeđen visoki stepen realizacije obaveza.

To je zaključeno na današnjoj sjednici Kolegijuma za pregovore o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji (EU), kojim predsjedava predsjednik Vlade Duško Marković.

Kako je saopšteno nakon sjednice, ocijenjeno je da nastavak uspješnog procesa evropske integracije, u kojem Crna Gora prednjači u odnosu na ostale države kandidate, podrazumijeva najviši stepen organizovanosti, odgovornosti i posvećenosti obavezama svih subjekata koji učestvuju u procesu.

Konstatovano je da je, u skladu sa nacionalnim prioritetom da nova pregovaračka poglavlja budu otvorena do kraja ove godine i da se stvore pretpostavke da Crna Gora tokom naredne nastavi proces zatvaranja pregovaračkih poglavlja, neophodno ostvariti visoki stepen ažurnosti na ispunjavanju obaveza iz evropske agende.

Navodi se da je Kolegijum, sagledavajući konkretan učinak ministarstava, kao i njihove obaveze po svakom pregovaračkom poglavlju pojedinačno, zaključio da je cjelishodno održati posebnu sjednicu Vlade na temu evropskih integracija.

"Kako bi konkretnim zaduženjima i preporukama svim subjektima uključenim u pregovore bio na najbolji način iskorišćen pozitivan rezultat dosadašnjeg integracionog procesa i obezbijeđen visoki stepen realizacije obaveza i zadržavanje dinamike u narednom periodu", dodaje se u saopštenju.

Kolegijum je, kako se navodi, analizirao stanje u oblasti vladavine prava u kontekstu predstojećeg radnog dokumenta Evropske komisije o vladavini prava u Crnoj Gori i ispunjenja privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24.

"Zaključeno je da dobri rezultati realizacije akcionih planova za 23. i 24. poglavlje pokazuju da se u oblasti vladavine prava intenzivno realizuju obaveze i iz zakonodavnog i iz institucionalnog okvira", kaže se u saopštenju.

Bonus video: