HGI da plati 65 hiljada eura duga

Zbog činjenicaeda je HGI na izborima 30. avgusta prošle godine izgubila i parlamentarni status na državnom nivou, pa ni država više nema obavezu da stranci Adrijana Vuksanovića obezbjeđuje prostorije, administracija predsjednika Opštine Tivat Željka Komnenovića (NP) je HGI-ju uputila opomenu pred utuženje.

15101 pregleda 10 komentar(a)
Foto: BORIS PEJOVIC
Foto: BORIS PEJOVIC

Opština Tivat uputila je Hrvatskoj građanskoj inicijativi (HGI) opomenu pred utuženje sa zahtjevom da joj ta stranka do kraja mjeseca uplati oko 65 hiljada eura duga za zakup poslovnog prostora.

Partija, na čijem je čelu Adrijan Vuksanović, godinama kao centralu koristi opštinske poslovne prostorije u centru Tivta i ne plaća kiriju lokalnoj samoupravi.

HGI se pravdala time da je parlamentarna stranka na lokalnom i državnom nivou, zbog čega joj Opština i državna Uprava za imovinu moraju obezbijediti prostorije za rad. Ipak, opštinske prostorije u centru Tivta koje ta stranka koristi značajno su veće nego što je obaveza lokalne uprave da joj obezbijedi zbog dva odbornika koliko ih HGI ima u SO Tivat.

Uprava za imovinu je toj stranci, dok je imala parlamentarni status na državnom nivou, nudila besplatne prostorije na korišćenje u Podgorici, a ne u Tivtu. To je HGI odbila, insistirajući da joj Uprava za imovinu plaća korišćenje prostorija u Tivtu jer je centrala te partije u tom gradu, a ne u Podgorici.

Država to nije radila pa se dug HGI za korišćenje opštinskog poslovnog prostora u Tivtu u međuvremenu popeo na oko 65 hiljada eura.

HGI i dalje koristi te prostorije, iako skoro svije godine nema važeći ugovor o zakupu sa Opštinom Tivat.

Zbog toga, ali i činjenica da je HGI na izborima 30. avgusta prošle godine izgubila i parlamentarni status na državnom nivou, pa ni država više nema obavezu da stranci Adrijana Vuksanovića obezbjeđuje prostorije, administracija predsjednika Opštine Tivat Željka Komnenovića (NP) je HGI-ju uputila opomenu pred utuženje.

Opština traži i da HGI sklopi sa lokalnom samoupravom novi ugovor o zakupu prostorija. Ako to ne uradi do kraja oktrobra, HGI će se suočiti sa prinudnom deložacijom iz opštinskih prostorija u Ulici Luke Tomanovića, kao i sa blokadom stranačkog računa i skidanjem novca u visini duga koji ta stranka ima prema Opštini Tivat.

Prema nezvaničnim informacijama iz lokalne uprave, Opština razmišlja da i prije isteka na proljeće naredne godine raskine aktuelni ugovor o petogodišnjem davanju na upravljanje i korišćenje opštinske imovine - objekta Doma kulture u Donjoj Lastvi, sa HGI-ju bliskom NVO Hrvatska krovna udruga “Dux Croatorum” iz Tivta.

Ovaj objekat HGI, njoj blisko Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore i “Dux Croatorum” besplatno koriste već skoro deset godina, jer im je to omogućila bivša gradska uprava Tivta predvođena DPS-om.

To je urađeno iako su se “Dux Croatorum” i Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore na čijem je čelu potpredsjendik HGI Zvonimir Deković, više puta do sada oglušili o eksplicitne odredbe ugovora sa Opštinom da niti jedan dio Doma kulture u Donjoj Lastvi ne smiju davati u podzakup trećim licima.

Čak je i Agencija za sprečavanje korupcije (ASK), i to za vrijeme direktorskog mandata Sretena Radonjića, zvanično konstatovala da su Opština Tivat i NVO “Dux Croatorum” ugrozile javni interes u postupku raspolaganja državnom imovinom - objektom Doma kulture u Donjoj Lastvi, a koji je nezakonito dat u dugogodišnji besplatni zakup toj NVO.

ASK je Opštini Tivat tim povodom poručila da “poštuje zakonske obaveze i proceduru prilikom davanja na korišćenje državne imovine kako bi se time spriječio nastanak potencijalnih rizika od radnji koje izazivaju sumnju u narušavanje integriteta, transparentnosti i zakonitosti rada institucije”, ali bivše gradsko DPS-SD-HGI rukovodstvo tim povodom nije ništa preduzelo.

Razmišljaju da Dom kulture u Lastvi ustupe Mjesnoj zajednici

Aktuelna gradska uprava Tivta koalicije građanskih listi NP-BF-GB namjerava da NVO “Dux Croatorum” ili natjera da poštuje ugovor i ne izdaje Dom kulture trećim licima, a što ta NVO stalno radi, ili da jednostavno, nakon isteka aktuelnog ugovora na proljeće naredne godine, taj aranžman Opština ne produži, te da Dom kulture u Donjoj Lastvi da na upravljanje i korišćenje Mjesnoj zajednici.

Bonus video: