Krivokapić: Pitanje o liderima u Vladi da bude dogovor većine, čini mi se da se neki pripremaju za izbore

Premijer ocijenio da Skupština ne funkcioniše više od tri mjeseca i da je najveći problem Crne Gore pravosuđe

45843 pregleda 128 reakcija 128 komentar(a)
Krivokapić, Foto: Nikola Dragaš
Krivokapić, Foto: Nikola Dragaš
Ažurirano: 13.10.2021. 12:31h

Premijer Zdravko Krivokapić kazao je danas da pitanje da li mu je prihvatljivo da lideri Demokratskog fronta (DF) uđu u Vladu, nije samo pitanje za njega, već za sve lidere partija parlamentarne većine.

„Znam samo da se ništa nije promijenilo u odnosu na oktobar prošle godine. Nadam se da će postojati razumijevanje da ova Vlada traje – ne zbog političara, već zbog građana“, rekao je on novinarima nakon obraćanja na Digitalnom samitu Zapadnog Balkana u Podgorici.

Krivokapić je saopštio da pitanje eventualnog ulaska stranačkih lidera u Vladu, treba da bude pitanje dogovora parlamentarne većine.

On je rekao da je bio zadovoljan početkom pregovora vladajućih partija o rekonstrukciji Vlade, ali da je trenutno iznenađen stavovima određenih subjekata.

„Treba da se okrenemo budućnosti. Ko će gdje da bude – to je najmanje važno“, dodao je premijer.

Potpredsjednik Vlade i lider Građanskog pokreta URA, Dritan Abazović, juče je kazao da Demokratska Crna Gora i Krivokapić treba da se izjasne da li su za to da lideri DF-a uđu u Vladu. On je poručio da se URA već izjasnila da je za nestranačku vladu.

Upitan hoće li biti nastavka pregovora o rekonstrukciji, Krivokapić je odgovorio da je očekivao da će nakon prva dva sastanka, treći biti „elegantan i vrlo kratak, s dogovorom i konkretizacijom“.

„Ali, kao što vidite, mi znamo samo da se ukopamo u svoje šančeve, i da onda svako iz svog gleda kako da zavadi mene s potpredsjednikom Vlade, Demokratama i DF-om. Ako sam ja problem, vrlo jednostavno to riješite. Ako vam premijer ne odgovara – svrgnite ga. Ako vam Vlada ne odgovara – razriješite je. Ako hoćete nove izbore – recite to građanima“, poručio je Krivokapić.

On je rekao kako mu se čini da se neke partije pripremaju za prijevremene izbore.

„Ja o izborima ne razmišljam. To me ne interesuje. Interesuje me svaki građanin Crne Gore“.

Krivokapić je ocijenio da Skupština Crne Gore ne funkcioniše više od tri mjeseca i naglasio da je najveći problem države pravosuđe.

„Svi smo bili svjedoci kako se glavni specijalni tužilac u emisiji na TV Vijesti predstavljao i kao ambasador i kao advokat jedne politike i jednog čovjeka. Ovdje nijesu problem Vlada, ni njeni rezultati. Ali je problem što neko namjerno ili nenamjerno ne želi da rješava glavne probleme. Pravosuđe je glavni problem. Tužilaštvo se ponaša kao četvrta grana vlasti. Kad riješimo te probleme, onda će pravda biti primarnija od toga gdje se ko nalazi“, naglasio je Krivokapić.

Premijer je rekao da Vlada radi punim kapacitetom i da pokušava da uradi sve što je do nje.

„Mislim da naredne tri godine treba manje da se bavimo politikom, a više ekonomijom i radom“, dodao je.

Privredni sud opstruira državu

Krivokapić je ocijenio i da „Privredni sud pravi opstrukciju protiv države“.

„Imamo nekoliko krivičnih prijava na koje niko ne reaguje. Ali se zato sad optužuju Vlada i premijer za beznačajne stvari. Privredni sud pravi opstrukciju protiv države. On treba da štiti državu i investitora po zakonu, a ne po unaprijed definisanim dogovorima. I to ne samo u slučaju Svetog Stefana. Postoje brojni problemi u vezi Privrednog suda koji su tako jasni. Nije mi jasno zašto neko pravi opstrukciju državi. Svi treba da shvate da je ovo naša zajednička država. Oni koji misle da će matirati Vladu, matiraju svoju državu“, podvukao je premijer.

Berlinski proces donosi najveći boljitak

Govoreći o inicijativama za stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta, premijer je kazao da je oblik saradnje manje važan od toga da građani osjete boljitak.

„Ako se ne povežemo na nivou Balkana, onda se postavlja pitanje kako smo dobri Evropi ako ne možemo da sarađujemo kao susjedi. Koji oblik te saradnje – da li se on zvao Berlinski proces ili „Open Balkans“ – to je najmanje važno. Važno je da svaki građanin osjeti boljitak od toga. U ovom trenutku, najbolji boljitak je kroz Berlinski proces“, poručio je premijer.

Bonus video: