Bečić - Teofilaktou: Sličnosti dvije zemlje snažan potencijal za saradnju

Saglasivši se da je proces evropskih integracija dvosmjeran, sagovornici su ocijenili da Crna Gora treba da nastavi reformskim putem, ali i da konkretni rezultati koje je naša zemlja postigla zaslužuju da budu vrednovani kroz punopravno članstvo

3354 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Skupstina.me
Foto: Skupstina.me

Ulazak Crne Gore u porodicu evropskih naroda, proces koji Kipar snažno podržava, otvorio bi dodatne mogućnosti za saradnju dvije zemlje, ali i stvorio prostor za jačanje Crne Gore kao članice EU.

To je ocijenio ambasador Kipra Dimitrios Teofilaktou tokom sastanka sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Aleksom Bečićem.

Kako se navodi u saopštenju Skupštine, na sastanku je zaključeno da su oblasti infrastrukture, nauke i tehnologije, obnovljive energije, ali i sektor turizma moguća polja buduće saradnje, te je istaknuto da je doprinos parlamenata i nadležnih odbora u tom dijelu od izuzetnog značaja.

Bečić je izrazio zadovoljstvo povodom prvog zvaničnog susreta sa ambasadorom Teofilaktouom, istakavši da to predstavlja još jednu potvrdu iskrenih i kvalitetnih bilateralnih odnosa Crne Gore i Kipra.

On se takođe osvrnuo na nedavno održanu Konferenciju predsjednika parlamenata malih evropskih država, tokom koje je kroz bilateralni susret sa predsjednicom Predstavničkog doma Kipra, Anitom Demetriou, razgovarao o modalitetima produbljivanja saradnje između dvije prijateljske zemlje.

Konstatujući brojne zajedničke izazove sa kojima se suočavaju Crna Gora i Kipar, kao male države, Bečić je ukazao na potencijal intenziviranja saradnje u oblasti turizma, kao i potrebu diverzifikacije ove privredne grane.

Naglašavajući da Crnoj Gori jeste mjesto u porodici evropskih naroda, i ističući da na tom putu ima snažnu podršku Kipra, ambasador Teofilaktou je ukazao na geografske, prostorne, ekonomske i druge sličnosti dvije zemlje, koje ih snažno povezuju, i na tom fonu „otvaraju mogućnosti za saradnju u oblastima turizma, obnovljive energije, infrastrukture, nauke i tehnologije, i unapređenje svake oblasti pojedinačno”.

Bečić - Teofilaktou
foto: Skupstina.me

Konstatovano je da saradnju u pojedinim oblastima treba promovisati na parlamentarnom nivou, s obzirom na ulogu koju parlamenti imaju kao predstavnička tijela.

“Već sam imao priliku da razgovaram o tome koliko nam je potrebna moderna brodogradnja, izgradnja modernih luka, aerodroma. Imamo stručnost i znanje koje u tom dijelu možemo podijeliti i voljni smo da podijelimo“, poručio je Teofilaktou.

Ističući da turizam treba razvijati u kategoriji održivog, uz obuhvat različitih grana, Teofilaktou je ocijenio i da je sektor nauke i tehnologije moguće značajno unaprijediti kroz vezu koja bi bila uspostavljena između akademske zajednice i privatnog sektora. U tom smislu predložio je uspostavljanje bilateralnih, ali i trilateralnih odnosa Crne Gore, Srbije i Kipra, naših akademija nauka i univerziteta.

Saglasivši se da je proces evropskih integracija dvosmjeran, sagovornici su ocijenili da Crna Gora treba da nastavi reformskim putem, ali i da konkretni rezultati koje je naša zemlja postigla zaslužuju da budu vrednovani kroz punopravno članstvo. Time bi, kako je istaknuto, Evropska unija pokazala da proces proširenja živi u praksi.

Bonus video: