MVP predstavilo Petra Markovića, novog šefa Stalne misije CG pri EU: Dugogodišnji poznavalac evropskih politika

"Kao stipendista Erasmus Mundus programa dvojnog doktorata Evropske komisije, doktorske studije pohađao je na Slobodnom univerzitetu u Briselu i LUISS univerzitetu u Rimu"

7770 pregleda 114 reakcija 9 komentar(a)
Marković, Foto: MVP
Marković, Foto: MVP

Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) predstavilo je danas novog šefa Stalne misije Crne Gore pri Evropskoj uniji (EU) Petra Markovića.

Marković je na tu funkciju postavljen ukazom predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

"Misija Ministarstva vanjskih poslova je da, osim karijernih diplomata, Crnu Goru predstavljaju i ličnosti koje su ostvarile zapažene profesionalne rezultate u određenoj oblasti. Jedan od takvih primjera je i novi šef Stalne misije Crne Gore pri Evropskoj uniji Petar Marković. Marković je gostujući profesor u Briselu i dugogodišnji poznavalac evropskih politika, čije znanje je utemeljeno na akademskom obrazovanju, stalnom usavršavanju, kao i radnom iskustvu u renomiranim obrazovnim krovnim evropskim nevladinim institucijama", ističe se u saopštenju MVP.

Oni su dodali da je Marković diplomirao međunarodne odnose na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, a master studije na engleskom jeziku iz oblasti evropskog prava završio je na Pravnom fakultetu beogradskog Univerziteta, na temu "Evropska služba za vanjske poslove: Oblikovanje postnacionalnog diplomatskog sistema".

"Kao stipendista Erasmus Mundus programa dvojnog doktorata Evropske komisije, doktorske studije pohađao je na Slobodnom univerzitetu u Briselu i LUISS univerzitetu u Rimu. Dodatno, uz stipendiju belgijsko-britanske fondacije Wiener-Anspach, četvrtu godinu doktorskih studija proveo je na Univerzitetu u Oksfordu, aktivno učestvujući u radu Centra za evropske studije i jugoistočnu Evropu. Doktorsku tezu „Demokratski deficit Evropske unije i transnacionalna demokratska politička kultura“ odbranio je 2019. godine u Briselu i Rimu", piše u saopštenju MVP.

Iz tog Vladinog resora su kazali da je Marković do jula ove godine bio angažovan u Firenci, u Školi za transnacionalno upravljanje Evropskog univerzitetskog instituta (EUI), najznačajnijeg postdiplomskog instituta iz oblasti evropskih studija.

"Kao dobitnik prestižne stipendije Policy Leader Fellowship, globalnog programa koji pruža jedinstvenu priliku mladim profesionalcima iz cijelog svijeta da dodatno razviju svoj prepoznati pristup javnim politikama, profesionalne vještine i liderski potencijal, šest mjeseci je radio na projektu koji se tiče inoviranja koncepta i pravnog okvira građanstva EU, s posebnim osvrtom na tzv. buduće građane Unije – državljane zemalja u procesu pristupanja Evropskoj uniji. Prethodno, u 2020. i 2021. godini, obavljao je funkciju Koordinatora za obuke o pravima građana EU u Evropskoj službi za građansku akciju u Briselu, a od 2018. do 2020. godine bio je direktor ECIT Fondacije u istom gradu", piše u saopštenju.

Iz MVP su naveli da je Markovićev rad prepoznala Evropska komisija koja ga je 2018. godine pozvala da kao jedan od 27 uspješnih vođa think tank-ova na prostoru Unije pohađa Lidersku akademiju EK na kojoj se sa najvišim zvaničnicima raspravljalo o budućnosti Evrope.

"U toku 2013. godine, Marković je kao predstavnik akademske zajednice (UDG) bio član Radne grupe za pripremu i vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji za Poglavlje 31 o vanjskoj, bezbjednosnoj i odbrambenoj politici. Takođe, ranije je bio angažovan u Centru za evropske integracije Beogradske otvorene škole gdje je bio zadužen za upravljanje projektima obuka javne administracije Srbije iz oblasti evropskih integracija. Petar Marković je gostujući profesor na Briselskoj školi upravljanja flamanskog Slobodnog univerziteta u Briselu gdje je na engleskom jeziku predavao predmete: Politički sistem Evropske unije, EU pristup demokratizaciji i ljudskim pravima (uključujući i politiku proširenja) i Istorija Hladnog rata", kazali su iz MVP.

Oni su saopštili i da je prije stupanja na dužnost ambasadora, Marković bio angažovan kao naučni saradnik na frankofonom Slobodnom univerzitetu u Briselu na kojem je doktorirao.

"Prije odlaska na doktorske studije, Marković je od 2012. do 2014. godine bio saradnik u nastavi na Humanističkim studijama Univerziteta Donja Gorica na predmetima: Moderne političke ideologije, Savremene političke teorije, Politička kultura, Teorije međunarodnih odnosa, Etika. Jedan je od organizatora i redovnih govornika Dana Evropske građanske inicijative (ECI Days) Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta (EESC). Osim brojnih predavanja na evropskim univerzitetima, pisao je o Crnoj Gori i Evropskoj uniji za London School of Economics and Political Science (LSE), Royal United Services Institute for Defence and Security (RUSI), Political Critique. Završio brojne obuke među kojima izdvajamo one iz oblasti međunarodne politike i poslova EU, strateških komunikacija, digitalne diplomatije, transnacionalnog pregovaranja i tranzicione pravde. Osim kontinuiranog usavršavanja, Marković je veliki ljubitelj muzike i svira klavir", zaključuje se u saopštenju MVP.

Bonus video: