Božović: Očekujemo da će naredni Non-pejper EK prepoznati napredak u pravosuđu

"Radna grupa u Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava uz pomoć stranih i domaćih eksperata, radi na definisanju Nacrta zakona o porijeklu imovine, koji bi se u Skupštini mogao naći do kraja 2021. Njegovo donošenje će igrati ključnu ulogu u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i biti jedan od najznačajnijih iskoraka sveukupnih reformi koje se tiču vladavine prava"

3279 pregleda 1 komentar(a)
Sa plenarne sjednice, Foto: Sektor za informisanje javnosti o Evropskoj uniji i pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji
Sa plenarne sjednice, Foto: Sektor za informisanje javnosti o Evropskoj uniji i pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji

Trudićemo se da ocjene iz ovogodišnjeg Izvještaja Evropske komisije (EK) popravimo, očekujemo da će naredni Non-pejper EK prepoznati napredak u oblasti pravosuđa, saopštio je Bojan Božović, šef radne grupe za Poglavlje 23 u pregovorima Crne Gore o pristupanju Evropskoj uniji (EU) - Pravosuđe i temeljna prava.

Kako je saopšteno iz Sektora za informisanje javnosti o Evropskoj uniji i procesu pristupanja Evropskoj uniji Generalnog sekretarijata Vlade Crne Gore, danas je održana plenarna sjednica Radne grupe za 23. poglavlje na kojoj su razmatrane aktivnosti u Dinamičkom planu i tekuće aktivnosti iz pregovaračkog procesa.

Božović je kazao da je Izvještaj EK o napretku Crne Gore u procesu pristupanja EU koji je objavljen juče, detektovao izostanak napretka u oblasti pravosuđa, dok je u dijelu osnovnih prava postignut određeni napredak, posebno u pogledu ispunjavanja obaveza utvrđenih međunarodnim instrumentima i regulativom o ljudskim pravima.

"Iskazao je zadovoljstvo što je, za razliku od prethodnih godina kada nije bilo evidentiranog progresa, EK u ovogodišnjem izvještaju konstatovala da je u dijelu slobode izražavanja postignut određeni nivo spremnosti", navodi se u saopštenju.

Božović je rekao da je u dijelu sprečavanja korupcije i promocije integriteta u odnosu na najviše nivoe izvršne vlasti i policiju, Vlada u septembru donijela Smjernice za jačanje etike i integriteta visokih funkcionera izvršne vlasti kao međukorak do donošenja etičkog kodeksa za nosioce visoke funkcionere izvršne vlasti.

"Radna grupa u Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava uz pomoć stranih i domaćih eksperata, radi na definisanju Nacrta zakona o porijeklu imovine, koji bi se u Skupštini mogao naći do kraja 2021. Njegovo donošenje će igrati ključnu ulogu u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i biti jedan od najznačajnijih iskoraka sveukupnih reformi koje se tiču vladavine prava", rekao je on.

"Članovi Radne grupe su sagledali presjek realizovanih aktivnosti i dogovorili dinamiku i praćenje sprovođenja aktivnosti iz Dinamičkog plana predviđenih za predstojeći period", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: