SNP: Što prije izvršiti rekonstrukciju Vlade u koju bi ušli kadrovi vladajuće većine

"Podsjećamo da je SNP dala punu podršku da se Tužilački savjet (TS) izabere i da je odugovlačenje stvorilo niz ozbiljnih problema, za šta bi trebalo da snose odgovornost svi koji su zaustavili njegov izbor, i ovom prilikom pozivamo da se zakaže hitna sjednica na kojoj će biti izabran"

10311 pregleda 119 reakcija 26 komentar(a)
SNP, Foto: Arhiva Vijesti
SNP, Foto: Arhiva Vijesti

Socijalistička narodna partija (SNP) danas saopštila da je "više puta upozoravala da slaba ekspertska Vlada, koja ne uživa povjerenje većine poslanika vlasti, ne može isporučiti mjerljive rezultate u ključnim oblastima".

"Zato je važno da što prije izvršimo rekonstrukciju Vlade, u koju bi ušli kadrovi partija vladajuće većine, i koja bi, ovako ojačana, dobila potrebnu snagu da sprovede reforme neophodne na našem EU putu", ističe se u saopštenju SNP.

Oni su kazali da je "posljednji izvještaj Evropske komisije (EK) za Crnu Goru ukazao na najveće slabosti sa kojima se Crna Gora već duže vrijeme suočava na putu ka EU".

"Nedovoljni rezultati u oblasti pravosuđa, vladavine prava, slobode medija i izražavanja, ograničen ili gotovo nepostojeći politički dijalog između vlasti i opozicije, su glavni problemi na koje je EK u svom izvještaju skrenula pažnju Crnoj Gori", piše u saopštenju.

Iz SNP su rekli da već duže vrijeme ukazuje da je stanje u oblasti pravosuđa neodrživo, te da odugovlačenje sa izborom Tužilačkog savjeta (TS) predstavlja veliki kamen spoticanja na integracionom putu Crne Gore.

"Podsjećamo da je SNP dala punu podršku da se TS izabere i da je odugovlačenje stvorilo niz ozbiljnih problema, za šta bi trebalo da snose odgovornost svi koji su zaustavili njegov izbor, i ovom prilikom pozivamo da se zakaže hitna sjednica na kojoj će biti izabran TS. Takođe, mnogo puta smo sugerisali da nepostizanje rezultata u oblasti slobode medija, a naročito nerješavanje napada na novinare, posebno na Duška Jovanovića i Oliveru Lakić, blokira napredak u procesu pristupanja Crne Gore EU. Nerješavanje ovih slučajeva ne doprinosi slobodi medija i dok se oni ne riješe ne možemo smatrati da su nadležni organi krenuli u obračun sa kriminalom i da žele da rade u pravcu dobrobiti društva i države. Naprotiv, to govori da su pojedine institucije i dalje pod uticajem bivših političkih vlasti i kriminalnih struktura, i tražimo da se hitno krene u rješavanje ovih slučajeva za koje narod kaže da su lako rješivi, ako se želi i smije", piše u saopštenju SNP.

Oni su rekli i da je "jasna poruka evropskog komesara Olivera Varheljija da Crna Gora neće zatvoriti nijedno poglavlje dok ne ispuni kriterijume iz oblasti vladavine prava upućuje da svi akteri društveno-političkog života moraju dati maksimalan doprinos kako bi se napravili vidljivi pomaci u ovom segmentu".

"EK je skrenula pažnju i na duboku polarizaciju između vlasti i opozicije u Crnoj Gori, što je problem koji se mora rješavati ili makar ublažiti kako bismo sproveli neophodna imenovanja u tužilačkom i pravosudnom sistemu. Odgovornost je, svakako, i na vlasti i na opoziciji da daju doprinos na tom putu, a u interesu države i građana. U tom smislu, posebno je velika odgovornost opozicije koja je u prethodnom periodu stvorila ogromne podjele na svim nivoima, koje i dalje opstaju. Dakle, mnogo je posla pred nama, a vremena za gubljenje više nema. Crna Gora ulazi u desetu godinu pregovaranja sa EU, a od blokada i uzaludnog čekanja su umorni i naši građani, ali i partneri iz EU. Potrebno je zasući rukave i u što kraćem roku sprovesti potrebne reforme kako bismo ispunili obećanje koje već godinama dajemo građanima – poboljšanje životnog standarda i ulazak u porodicu razvijenih evropskih država", piše u saopštenju SNP.