Eskobar: Nadamo se da će Vlada Crne Gore nastaviti da odbacuje glasove koji odbacuju evropsku integraciju

"Nisam siguran da je Rusija zainteresovana u evropski put Crne Gore"

21063 pregleda 25 komentar(a)
Eskobar, Foto: Screenshot/Al Džazira Balkans
Eskobar, Foto: Screenshot/Al Džazira Balkans

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar saopštio je da Vlada Crne Gore trenutno ima podršku SAD.

"Mogu reći da su izazovi naći partnere za formiranje vlasti koji odbacuju korupciju i koji prihvataju put Crne Gore ka Evropi", rekao je Eskobar za Al Džaziru Balkans.

Na pitanje kako vidi "ono što se zove prosrpski ili proruski uticaj u Crnoj Gori", Eskobar je kazao da su prosrpski ili proruski uticaj različiti aspekti.

"Istina je da postoji određena stranka koja uspijeva izmiješati oboje, ali ne vidimo u tome problem da zemlje regije nemaju dobre odnose, zapravo to je i cilj što se tiče proruskog uticaja. Nisam siguran da je Rusija zainteresovana u evropski put Crne Gore. Vlada Crne Gore ima našu podršku i nadamo se da će nastaviti odbacivati te glasove koji odbacuju evropsku integraciju Crne Gore", kazao je Eskobar.

On poručuje da neće biti rata u Bosni i Hercegovini (BiH) i da bi se trebalo razgovarati o ekonomskom napretku.

Kaže kako se razgovori vode sa mnogima u BiH da bi se vidjelo kako dalje. Takođe je rekao kako sankcije u BiH mogu biti usmjerene samo protiv pojedinaca.

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan je poručio da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ima podršku SAD do god nastavlja ići evropskim putem.

O odnosu sa Srbijom kaže da on "nije ni dobar ni loš, on je komplikovan."

Bonus video: