Novaković-Đurović: Zakon o porijeklu imovine otkriće kako se od skromnih ili nikakvih primanja omogućava luksuzan život

"Ovo je zakon koji se tiče svih nas, i koji će pomoći da ono što uočavamo u našoj svakodnevici konačno bude istraženo i pojašnjeno"

13760 pregleda 18 komentar(a)
Novaković-Đurović, Foto: GP URA
Novaković-Đurović, Foto: GP URA

Ana Novaković-Đurović, politička direktorka Građanskog pokreta URA saopštila je danas da je Zakon o porijeku imovine snažan mehanizam u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

"Njegovom adekvatnom primjenom građanima bi trebalo nakon više decenija da bude otkrivena formula - kako se od zvanično skromnih ili nikakvih primanja može voditi luksuzan život. Ovo je zakon koji se tiče svih nas, i koji će pomoći da ono što uočavamo u našoj svakodnevici konačno bude istraženo i pojašnjeno. Istovremeno, ovo je prilika da svi oni koji su na zakonit način stekli svoju imovinu to i pokažu, i skinu sa sebe pritisak javnosti i neopravdane osude", istakla je Novaković Đurović.

Ona je dodala da je izuzetno važno da se u javnu raspravu o nacrtu ovog Zakona uključe svi akteri društva: nevladine organizacije, akademska zajednica, mediji, advokati, svi zainteresovani građani/ke sa svojim predlozima, kako bi dobili što kvalitetniji propis koji će moći na efikasan način da se primijeni u praksi.

"URA se snažno zalaže za donošenje ovog zakona, koji nas vraća u ispravan kolosjek naših reformi i okreće suštinskim pitanjima, važnim svim građanima, a ne identitetskim i vjerskim, koja nas polarizuju i opterećuju. Vjerujemo da su svi politički subjekti u vlasti i opoziciji svjesni značaja ovog propisa, da će predlozima doprinijeti njegovom što boljem kvalitetu i da će ga na kraju svi podržati u Skupštini", kazala je Novaković Đurović.

Po njenim riječima "izrada i usvajanje ovog zakona biće konkretan odgovor na preporuke iz poslednjeg Izvještaja Evropske komisije za Crnu Goru".

"Ipak, i najbolji zakonski tekst je nedovoljan ako izostane primjena. Zato paralelno sa ovim zakonom moramo snažiti institucije, njihovu nezavisnost i profesionalnost, posebno u pravosuđu i tužilaštvu, kako bi građani zaista mogli da osjete pravdu", zaključila je politička direktorka URE.

Bonus video: