Đukić: Pojedinci i kapital iz Podgorice kroje sudbinu Kolašinu i Kolašincima

"Ne može se selektivnim i dirigovanim tumačenjem propisa uništavati ni jedna porodica u Kolašinu, a kamoli desetine i stotine njih. Ako su lokalne i državne urbanističke i inspekcijske službe toliko nepristrasne i bez uticaja sa strane, zbog čega se, tokom poslednje tri godine, dešavao selektivan pristup koji građani vide svaki dan"

3440 pregleda 2 komentar(a)
Đukić, Foto: Privatna arhiva
Đukić, Foto: Privatna arhiva

Sasvim je očekivana i logična reakcija kolašinskih preduzetnika i građana koji pružaju podršku doo "Keker", tvrdi predsjednik Skupštine opštine (SO) Kolašin Milan Đukić.

Kako je napisao, reagujući na njavu građevinske inspekcije o rušenju mašinskog psotojenja tog preduzeća, Đukić kaže da te najave "pokazuju svu skaradnu i tragičnu sliku u kojoj se nalaze nadležne lokalne i državne institucije".

"Očigledno je da kolašinski preduzetnici i građani nemaju isti tretman pred tim institucijama i da se iza svega krije loša namjera. Ako se nastavi sprovođenje podmuklih akcija dirigovanih iz sjenke, to jest, iz Podgorice, usmjerenih prema kolašinskim preduzetnicima i javnom interesu našeg grada, onda će građani imati svoj odgovor na nepravdu koja je sve očiglednija od kada je krenuo građevinski bum u Kolašinu.Poslije nekoliko mjeseci ćutanja i različitih tumačenja administracije, pa onda naprasnog sprovođenja inspekcijskog nadzora, jasno je da pojedinci i kapital iz Podgorice kroje sudbinu Kolašinu i Kolašincima. Ne može se selektivnim i dirigovanim tumačenjem propisa uništavati ni jedna porodica u Kolašinu, a kamoli desetine i stotine njih. Ako su lokalne i državne urbanističke i inspekcijske službe toliko nepristrasne i bez uticaja sa strane, zbog čega se, tokom poslednje tri godine, dešavao selektivan pristup koji građani vide svaki dan", napisao je predsjednik SO Kolašin u reagovanju.

On pita kako je moguće "postavljanje postrojenja za beton u sred Kolašina, a nije moguća ista ili slična u industrijskoj zoni".

Đukića zanima i "kako je moguće da preduzetnici iz Podgorice dobiju dozvolu za više spratova nego je predviđeno planom, a mladi Kolašinci koji bi da ostanu u svom gradu ne mogu ni građevinsku dozvolu za kuću".

"Zbog čega nadležni "istim žarom" nijesu reagovali da se sruši zgrada starog suda u centru grada sa koje padaju djelovi i koja ugrožava građane svakodnevno već nekoliko godina? Zašto ti isti organi dozvoljavaju pojedincima zauzimanje parcela objektima u obimu od 100 posto, iako svi znaju da je to nezakonito? Zašto pojedini investitori koji nijesu iz Kolašina mogu da ruše gradske saobraćajnice, krše građevinske i komunalne propise, a građani Kolašina garažu, drvaru ili ogradu me mogu da postave bez višemjesečnih čekanja na odobrenje i prijetnji inspekcijama? Zašto građevinski materijal i otpad sa velikih gradilišta nije svakodnevno pod budnim okom inspektora kao što je onaj koji povremeno imaju kolašinski domaćini kada renoviraju kuće ili dvorišta?", pita Đukić.

Nepravda i selektivan pristup, tvrdi on, izazivaju revolt građana Kolašina, pa i u slučaju doo "Keker".

Prema Đukićevim riječima "nedopustivo je ljude koji su decenijama, imuni na politiku i političke partije, nesebično i bezrezervno pomagali građane i lokalne institucije u njihovim najtežim momentima".

"Kako je moguće da se nepravedno i tendenciozno tretira neko ko je rizikujući svoj život spašavao kolašinska naselja od poplava, probijao snijegom blokirane puteve i još mnogo toga radio u javnom interesu? Ako su kapaciteti firme doo "Keker" uvijek bili na usluzi institucijama i građanima, kako to da sada institucije nemaju kapaciteta da budu na usluzi njima i pronađu rešenje za pomenuto postrojenje. Ili je jedini cilj da se sruše i u pepeo pretvore desetine godina mukotrpnog rada? Mislim da će takve namjere teško proći u Kolašinu, ali sačekajmo", zaključuje predsjednik SO Kolašin u regovanju.

Bonus video: