Krivokapić: Damjanoviću će biti ponuđena nova funkcija, Demohrišćanska stranka bi pomirila dva ekstremizma

"Da bi se politička slika u Crnoj Gori promijenila, mora da postoji neka jaka partija centra", kazao je predsjednik Vlade

41876 pregleda 118 komentar(a)
Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 28.10.2021. 21:37h

Predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić kazao je da razmišlja o formiranju Demohrišćanske stranke koja bi mogla, kako je naveo, pomiriti dva jaka ekstremizma.

Krivokapić je, gostujući u emisiji "Argumenti" na Televiziji Crne Gore (TVCG), kazao da bi takva partija mogla promijeniti političku sliku u Crnoj Gori.

Krivokapić je kazao da je formiranje dobre partijske infrastruktiure izuzetno težak i zahtjevan posao, pa zbog toga ne može da se posveti različitim aktivnosti koje treba da budu značajne za ovu državu, prenosi portal RTCG.

Međutim, otkrio je da svakako razmišlja o osnivanju patije.

"Razmišljam o tome jer političke partije, svako jutro kad pogledaju vide svoj rejting, mene to ne interesuje. Ali da bi se politička slika u Crnoj Gori promijenila, mora da postoji neka jaka partija centra. To je pokazano svim istraživanjima i ta partija može da pomiri dva jaka ekstremizma i na nekin način anulira njihovo djelovanje", rekao je Krivokapić.

Damjanoviću će ponuditi novu funkciju

Komentarisao je i odluku ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića da ne produži mandar doskorašnjem vršiocu dužnosti direktora Uprave prihoda i carina Aleksandu Damjanoviću.

"Vlada, a posebno ministar finansija, je smatrao da za kompleksnije probleme i bolju funkciju ponudi to Damjanoviću, šta će to biti, ja ne mogu reći", kazao je premijer.

"Damjanović izuzetno cijenim, izuzetan ekonomista, dokazani političar, čovjek koji je mnogo sposoban i ima brojne vještine, posebno u komunikacionom dijelu. On nije smijenjen, nego mu je istakao mandat", naglasio je Krivokapić.

Zbog nedostatka robnih rezervi bez odgovora na rast cijena

Krivokapić je kazao da su cijene goriva, u velikoj mjeri, prouzrokovane energetskom krizom, koja nije slučajna, nego planirana, prenosi Portal RTCG.

"Mi nismo mogi da imamo startegijski odgovor na tu krizu. Razlog je što nemamo robne rezerve. Sa njima, savku krizu, u početnom talasu udara, možete da amortizujete i onda da tražite najbolji model odgovora za sve građane", rekao je premijer.

Najavljeni program "Evropa sad", kako je naveo, pokušaj je da se približimo Evropi, na način koji prvi put zadovoljava tri zainteresovane strane - sindikat, poslodavce i državu.

Eskobar u posjeti Crnoj Gori

Predsjednik Vlade je potvrdio da će specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar posjetiti Crnu Goru 10. novembra, te da će se sa njim sastati.

On je kazao da ga je o tome informisao ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, po povratku iz SAD-a.

Model ekpertske Vlade garantuje dobru tranziciju

Krivokapić je kazao da je model ekspertske Vlade dobio punu afirmaciju, bez obzira što je kritikovan i što je od početka imao svoje protivnike.

"To je model koji garantuje dobru tranziciju i preduzimanje reformskih koraka koje ova Vlada radi. Ova Vlada ne vodi nijednu politiku političkih partija. Ona vodi javne politke koje treba da omoguće bolju budućnost svoih građana", kazao je premijer.

On je poručio da je otvoren za sve razgovore, što je, kako je istakao, pokazao u dva kruga razgovora sa predstavnicima parlamentarne većine, prenosi Portal RTCG.

"U ta dva kruga sam osjetio jednu atmosferu koja je mogla da se pretvri u jednu konkretizacju, a zašto to nije tako, treba pitati jednu drugu stranu. Ta skupštinaka većina prvo treba da se dogovori. U predlozima se vidi raznolikost", naveo je Krivokapić.

Smatra da je moguće ujediniti različite ideologije.

"Naše jedinstvo treba da bude programsko, a ne političko. Niko nije rekao da ima nešto protiv sporazuma potpšisanog 9. oktobra 2020, koji je omogućio funkcionisanje ove Vlade, niko nije osporio da trebamo brže ići i imati odgovore na evropskom putu, ni da je borba protv organizovanog kriminala i korucije prioritet", naglasio je Krivokapić

"Napredak u svakom resoru"

Premijer je ocijenio da je u svakom ministarstvu napravljen je određeni napredak.

U Izvještaju Evropske komisije kritikovan je rad nekih ministarstava, a Krivokapić kaže ocjena rada ministarstava ne može da se bazira na samo jednom pokazatelju.

"To je kompleksno za ocjenjivanje, jer ne ocjenjujete samo ono što piše u Izvještaju EK. A i vrlo je neprecizan izvještaj, jer se navodi "neka ministarstva". Znači neko drugi trba da procijeni koja su to ministarstva", rekao je predsjednik Vlade.

Kazao je da su pravili analize vezane za program rada Vlade koji je usvojen u martu prošle godine. "Pored tih elemenata, treba voditi računa i o transparentnosti i kreativnosti ministarstava, kao i o njihovoj posvećenosti o budućim aktivnostima", rekao je Krivokapić.

"Nismo uradili ništa da izborni proces bude kvalitetniji"

Krivokapić je kazao da građani nisu računali da izbori mogu biti prije 2024. godine.

"To je jasno iskazano brojnošću izlaska na izbore. Mi nismo uradili ništa novo što obezbjeđuju da taj izborni proces bude kvalitetniji i bolji nego što je bio. Nismo napravili izborno zakonodavstvo o kojem pričamo već pet godina", istakao je premijer.

Takođe je podvukao ulogu tužilaštva.

"Nemamo promjene u tužilaštvu koje će o prisutnoj političkoj korupciji, koja je bila iskazana još jednom u Izvještaju EK, imati sličan stav - mi smo to viodjeli, ali to što smo vidjeli ne važi", reka je Krivokapić.

O partiji ne sudi po lideru

Na pitanje da prokomentariše ocjene javnosti da će, ako Demokratski front bude u Vladi, izostati podrška zapadnih partnera, ponovio je da neće da sudi po jednom lideru.

"U svakoj partiji imate mlade, kompetentne i sposobne ljude, koji pripadaju određenoj partiji i valjda treba dati šansu svakome da se pokaže na nabolji mogući način", istakao je Krivokapić.

On smatra da je to u duhu ove ekspertske Vlade.

"Neko ko ima dobru kvalifikaciju i ako je u prošlosti pokazao dobre rezultate, ne bi trebao da bude odbačen, bez obzira kojoj partiji pripada.

Na pitanje da li bi imao nešto protiv da lideri DF-a Andrija Mandić ili Nebojša Medojević budu potpredsjednici Vlade, te na konstataciju da je ranije kazao da će prihvatiti sve što se poslanici vladajuće većine dogovore, Krivokapić je kazao da je njegova izjava "ostala nedorečena".

"Ja sam rekao da oni meni isporuče zahtjeve, a da ću ja imati jasan i precizan odgovor", rekao je on.

Sve manjinske partije odbile poziv na sastanak

Kada je riječ o učešću manjina u rekontruisanoj Vladi, Krivokapić je kazao da su svi predstavnici manjinskih partija bili pozvani na razgovor u Vladu, ali da su svi su odbili sastanak, pravdajući se da imaju preča posla.

"Poslije toga, nijesam želio da pravim bilo kakve dogovore, dok ne budem imao konkretizovan osnov za sve to", rekao je Krivokapić.

Namjera te unaprijeđene Vlade je, kako je dodao, u svakom slučaju, da manjine budu njen dio.

"Najbolje da Crna Gora bude potpuno građanska i kada bi predstavnike nacionalnih manjina koji žele da se na taj način afirmišu, uvažavali kroz broj koji je prikazan na popisu", smatra premijer.

On je kazao da je problem, koji traje duže vrijeme, to što su predstavnici nacionalnih manjina, od početka na fonu da treba da podrže prelaznu Vladu i da budu do kraja sa DPS-om.

"Taj koncept jake veze, sa bilo kojom partijom, nije dobar za nacionalne manjine. On je možda njima u jednom periodu bio koristan", navoe je Krivokapić.

On je istakao da je Vlada otvorena za sve i da se to najbolje vidi na sjeveru države.

"Ministarstvo poljoprivrede otvorilo šest vodovoda u šest sela koja pripadaju Opštini Petnjica. Mi to nismo radili u predizbornoj kampanji, već je naše opredjeljenje da svaki građanin ima kvalitetan nivo života", poručio je Krivokapić.

Nacrt Budžeta uskoro završen

Premijer je kazao da Vlada radi punim kapacitetom i pored toga što je bolikirana onim najvažnijim - donošenjem zakona.

"Zamislite kada 15. novembra treba da predate Budžet, a njega treba da prati set zakona da bi to što je planirano bili realizovano. Ako se ne usvoje ti zakoni prije Budžeta, postavlje se pitanje ko u ovoj državi treba da polaže račune i kome".

Dodao je da će sljedeće nedjelje na Vladi biti Nacrt Budžeta, koji je sinhronizovan sa programom "Evropa sad".

Ukidanje zabrane Belivuku i Miljkoviću "hajdučija"

Krivokapić je nazvao "hajdučijom" način na koji je 28. decembra prošle godine ukinuta zabrana ulaska Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću.

"Da neko nema određeni dokument, ne poštujući zakon o strancima, i da nekim 'klikom' obezbijedi da bezbjednosno interesantna osoba bude prisutna na ovom prostoru. To vam govori koliko je sistem u prethodnom periodu bio neuređen."

Rekao je da je dan nakon saznanja da je Belivuk došao, sletio na aerodrom i kako je dočekan, pozvao na sastanak v.d. direktora Uprave policije Veska Damjanovića i direktora ANB-a Dejana Vukšića.

"Bio sam iznenađen da tadašnji v.d. direktora UP kaže da nije sarađivao sa ANB-om jer je to nasljeđe nekog prethodnog perioda. Osjećao sam se ružno i rekao - kako je bilo, bilo je, mi sad djelujemo jedinstveno. Kako vi u Upravi policije ne sarađujete sa ANB-om", naveo je Krivokapić.

Postoje, kako je kazao, i dodatne činjenice koje nije želio da podijeli "jer su nedokazane".

"U tom periodu su došle dvije takođe bezbjednosno interesantne osobe iz Srbije i niko nije reagovao", rekao je Krivokapić.

Popis ne zavisi samo od Vlade

Krivokapić je rekao da ne zavisi samo od Vlade da li će ove godine biti popisa.

"Vlada je napravila Nacrt zakona koji je prošao javnu raspravu, pa ide na usaglašavanje sa EK, pa mora proći skupštinsku raspravu i onda je na potezu Monstat. Nadam se da će nakon usvajanja zakona u parlamentu biti jasan i datum održavanja popisa", rekao je Krivokapić.

Komentarišući protest majki sa troje i više djece, Krivokapić je rekao da sredstva postoje, ali da ne postoji pravna osnova za isplatu.

"Najjača figura u Crnoj Gori je majka. Imam poseban senzibilitet prema majkama i ne vidim razlog da neko izlazi na ulicu. Osnovna karakteristika je da postoje sredstva za isplatu, ali nemamo pravnu osnovu za isplatu. Nećemo nikoga da varamo, ta sredstva čekaju, a zašto je tako - pitajte parlamentarce koji krenu, pa stanu", kazao je Krivokapić.

Bonus video: