SDP: Zloupotreba djece i anticrnogorska politika u danilovgradskoj Gimnaziji

Iz SDP-a su pozvali nadležne da detaljno ispitaju ko je od nastavnika i uprave odgovoran za organizaciju Dana škole koji je, kako su kazali, imao za cilj izazivanje nacionalne netrpeljivosti među učenicima

10291 pregleda 52 komentar(a)
Foto: SDP
Foto: SDP

Način na koji je organizovana proslava Dana škole u danilovgradskoj Gimnaziji predstavlja zloupotrebu djece u svrhu promocije anticrnogorske politike koju sprovodi ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić, saopšteno je iz Socijaldemokratske partije (SDP).

Iz danilovgradskog odbora te partije saopšteno je da je na proslavi interpretirano djelo koje je, kako su naveli, simbol destrukcije građanske i suverene države Crne Gore.

Mediji su objavili snimak na kojem učenici pjevaju: "Ne damo te, zemljo Nemanjića, Obilića, braće Jugovića", "Svi će Srbi kao Jugovići, za krst časni na Kosovo ići"...

U SDP-u smatraju da takav čin uprave škole i organizatora predstavlja direktno kršenje Opšteg zakona o obrazovanju.

Oni su apelovali na vršioca dužnosti direktora Gimnazije, Miloja Aranitovića, da pokrene disciplinski postupak protiv organizatora Dana škole u toku kojeg se, kako su kazali, veći dio učenika različitih nacionalnosti osjećao otuđeno i diskriminisano.

„Ili da podnese ostavku, ukoliko je on odgovoran za izazivanje netrpeljivosti među učenicima, na način što je zloupotrijebljen službeni položaj“, dodaje se u saopštenju SDP-a.

Iz te partije su podsjetili prosvjetne radnike, koji su organizatori takvog koncerta u jednoj javnoj instituciji, da niko nema pravo da dijeli učenike škole po nacionalnoj, vjerskoj ili bilo drugoj ličnoj osnovi.

„I da ovakvo činjenje predstavlja još jedno poniženje crnogorskih obrazovnih institucija i poražavajuće postupke onih kojima povjeravamo našu djecu na obrazovanje, vaspitanje i čuvanje“, naglasili su iz SDP-a.

Kako su naveli, svaki crnogorski državljanin jednak je u ostvarivanju svojih obrazovnih prava, bez obzira na nacionalnu pripadnost, rasu, pol, jezik, vjeru, socijalno porijeklo, invaliditet ili drugo lično svojstvo, a u školi ne bi trebalo da bude mjesta za podjele po bilo kojoj ličnoj osnovi.

Iz SDP-a su pozvali Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta i Odsjek za prosvjetnu inspekciju Uprave za inspekcijske poslove da detaljno ispitaju ko je od nastavnika i uprave odgovoran za organizaciju Dana škole koji je, kako su kazali, imao za cilj izazivanje nacionalne netrpeljivosti među učenicima.

„I da se protiv njega pokrene postupak za utvrđivanje odgovornosti, jer smatramo da su se ovakvim činjenjem stekli uslovi za prestanak radnog odnosa, u skladu sa članom 111 Opšteg zakona o obrazovanju“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: