ANALITIČARI RAZLIČITO O PORUKAMA BUŠATIJA

Albanija se miješa u unutrašnje poslove Crne Gore, ali nema uticaja?

Iz Ministarstva vanjskih poslova nisu odgovorili da li poruke albanskog ministarstva vide kao miješanje u unutrašnje stvari Crne Gore
168 pregleda 27 komentar(a)
Ditmir Bušati (Novine), Foto: Bmeia.gv.at
Ditmir Bušati (Novine), Foto: Bmeia.gv.at
Ažurirano: 06.11.2017. 07:20h

Podrška zvanične Albanije platformi kojom se albanske partije obavezuju da zajednički pregovaraju o formiranju buduće vlasti u Tuzima je miješanje u unutrašnje poslove Crne Gore, ali je bezazleno i nema uticaja na položaj Albanaca u Crnoj Gori, kazao je izvršni direktor nevladine organizacije Mogul, Xhemal Peroviq.

Platformu su potpisali nosioci izbornih lista Albanske alternative, Demokratske unije Albanaca, Demokratskog saveza i Demokratskog foruma za integracije koje samostalno nastupaju na izborima 26. novembra, a Ministarstvo inostranih poslova Albanije, na čijem je čelu Ditmir Bušati, pohvalilo je odluku stranačkih lidera da koordinišu djelovanje kako bi tokom izbornog procesa na najbolji način zastupali interese Albanaca u Malesiji i Crnoj Gori.

Odbornik Demokratskog saveza Nikola Camaj, sa druge strane, kaže da to nije miješanje u unutrašnje stvari Crne Gore, i da je takav uticaj za očekivati.

“Bilo bi nelogično da se institucije nama matične države ne raduju nekom uspjehu svojih sunarodnika van granica. Ne da nije miješanje, nego je za očekivati. Svugdje u svijetu države brinu o svojim maninama van svojih granica”, kazao je Camaj za “Vijesti”.

Perović poručuje da pohvale iz Tirane, naravno jesu miješanje.

“Zar se u unutrašnje stvari ne miješaju iz raznih centara moći, i to sa pogubnim posljedicama, podržavajući korumpirani režim, oduzimajući svaku nadu građanima, da će jednoga dana imati vlast koja će brinuti o državnim interesima i dobroditi građana. Ja se naravno ne slažem ni sa takvim "miješanjem" zvanične Tirane”, rekao je Perović “Vijestima”.

On je dodao da su iz Albanije češće stizale poruke tipa “podržite režim u Podgorici”. “Što vrijedi retorički poziv sa bilo koje strane da se albanski politički subjekti u Crnoj Gori ujedine, to uporno traže i dijaspora i građani, ali režim ih je sve stavio pod svoje skute. Nema tu pomoći. Tirana bi trebalo legitimno, dobronamjerno, i možda sa uspjehom da se "miješa" tako što će Albance u Crnoj Gori pomoći malo više u oblasti kulture, obrazovanja, informisanja i slično”, poručio je Perović.

Camaj kaže da je sasvim normalno da Albanija utiče, pa i da bi bilo dobro da budu promoteri ovakvih poteza albanskih partija, a ne samo da ih podržavaju. “Podrška je sasvim normalna i za Albaniju i kad god se desi neki dogovor unutar neke države, dolaze čestitke iz drugih država. Zašto bi to bilo jeres da se država Albanija raduje što Albanci bilo što uspiju u svojim aktivnostima. Pitanje je da li je nivo uspjeha toliki da raduje državu, ja mislim uopšte nije”, kazao je on.

Iz Ministarstva vanjskih poslova nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” da li poruke iz poruke albanskog ministarstva vide kao miješanje u unutrašnje stvari Crne Gore i da li je prihvatljivo da institucija druge države utiče na dogovore političkih partija u Crnoj Gori.

Preporučujemo za Vas