Rojten: Za integritet je i mala korupcija jednako štetna kao i velika

"Nema toga da ste malo korumpirani, a proizvod je temeljna nepravičnost koja stvara društvo nepovjerenja, institucije koje ne rade u javnom interesu", kazao je Rojten

7535 pregleda 2 komentar(a)
Rojten, Foto: Skupština Crne Gore
Rojten, Foto: Skupština Crne Gore

Za integritet i mala korupcija je jednako štetna, kao i velika, poručio je poslanik Evropskog parlamenta Tajs Rojten.

"Nema toga da ste malo korumpirani, a proizvod je temeljna nepravičnost koja stvara društvo nepovjerenja, institucije koje ne rade u javnom interesu", kazao je Rojten koji je kako je saopšteno iz Skupštine Crne Gore govorio tokom zasijedanja Skupštine građana - "inovativnog eksperimenta u sprovođenju demokratije, koji je Skupština Crne Gore realizovala u saradnji sa Evropskim parlamentom".

U saopštenju se dodaje da je "uz pohvale predsjedniku Skupštine Aleksi Bečiću i Skupštini, kao instituciji koja organizuje Skupštinu građana", Rojten istakao da odabir teme "borba protiv sistemske korupcije", ukazuje na "odlučnost parlamenta da bude transparentan, da uključi ljude, ali takođe pokazuje i hrabrost da se ne ide sa najlakšom temom", već promatra korupcija "kao jedna od najtežih briga među vašim stanovništvom, a i kod nas".

"Svakako, posebna zasluga pripada građanima koji su radili na preporukama i koji ne samo da su uzeli u obzir sve važne teme u borbi protiv kroupcije, već su pokazali demokratsku kulturu Crne Gore i način na koji demokratija treba da funkcioniše. Vi dolazite sa raznih strana, iz raznih uglova ovog društva, ali ste se okupili, razgovarali ste i našli zajedničke ideje. Nakon što sam stupio na dužnost, kao poslanik u Evropi govorio sam u prvom mom izlaganju o Crnoj Gori, tako se pogodilo. Tada sam govorio da građani Crne Gore zaslužuju kredibilnu perspektivu članstva u Evropskoj uniji, imaju moju punu podršku, ali ta ambicija iziskuje veoma jasne aktivnosti liderstva i rukovodstva u zemlji. Treba da napravite prave odluke u interesu svih građana. U istoj toj debati sam snažno podržao dobru i mirnu demokratsku tranziciju i rekao da to treba da pomogne njegovanju konstruktivnog dijaloga i saradnji između vladajućih stranaka i opozicije", kazao je Rojten.

U saopštenju se dodaje da je Rojten "ukazujući da stvarni cilj zajedničkih aktivnosti nije samo da ispunimo razne rubrike i nije samo članstvo u Evropskoj uniji, već je to duboko uvjerenje da vi možete da imate bolju zemlju za sve građane Crne Gore", poručio da "svi treba da budu ponosni na temeljna prava, snažno pravosuđe, demokratsku kulturu sa mnogo prostora za debatu i političke razlike, ali da uvijek znamo svi i vi da znate da je sistem snažan, pravičan i nepristrasan".

"Nema takve stvari kao malo integriteta - ili jesi ili nisi, što se odnosi možda na najteže aspekte rješavanja sistemske korupcije. Za integritet i mala korupcija je jednako štetna, kao i velika. Nema toga da ste malo korumpirani, a proizvod je temeljna nepravičnost koja stvara društvo nepovjerenja, institucije koje ne rade u javnom interesu", kazao je Rojten.

Uz uvjerenje da će, kako je kazao, Skupština propratiti i unaprijediti ovo inovativno demokratsko iskustvo, poslanik je kazao i da očekuje da će usvojeno "iskoristiti i uključiti se u jedan konstruktivan dijalog i stvoriti bolje društvo, obezbijediti građanima udobnost, sigurnost da mogu kao danas, da govore o svemu, bilo da je to što imaju da kažu dobro, ili nešto što žele da kritikuju".

"Želim da vam čestitam što ste u ovoj kući u saradnji sa velikim narodom Crne Gore i sa nama, Evropskim parlamentom, učinili ovo i što dijelite evropsku budućnost sa zajedničkim vrijednostima i što radite na tome. Mislim da mi to možemo postići ako radimo zajedno", zaključio je Rojten.

Bonus video: