Kabinet Đukanovića: Bečićevi prioriteti - rekonstrukcija Vlade i uvođenje DF u nju

Iz Đukanovćevog Kabineta su poručil da Bečić "kad već nije obezbijedio funkcionalnost parlamenta, mogao je makar ovaj vansistemski upad u izborni sistem (Predlog zakona o dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi) obaviti prije 14. septembra, tačnije prije Odluke Predsjednika o raspisivanju izbora u Skupštini opštine Mojkovac, Skupštini opštine Petnjica i Skupštini Prijestonice Cetinje"

45773 pregleda 67 komentar(a)
Đukanović, Foto: Savo Prelević
Đukanović, Foto: Savo Prelević

Logično bi bilo da je uoči raspisivanja izbora predsjednik Parlamenta (Aleksa Bečić) uložio napor da reaktivira Odbor za izborno zakonodavstvo da pripremi i predloži Parlamentu na usvajanje odgovarajuće norme u zakonima koji regulišu ovu oblast: Zakon o izboru odbornika i poslanika, Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, Zakon o biračkim spiskovima, kao i ostale propise koji su u funkciji sprovođenja izbora, saopšteno je danas iz Kabineta predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

"Umjesto toga, on je imao druge prioritete - rekonstrukciju Vlade i uvođenje Demokratskog fronta (DF) u nju", saopštio je Đukanovićev Kabinet reagujući "povodom izjave predsjednika Skupštine Crne Gore da će nakon usvajanja dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi, Predsjednik Crne Gore imati konkretno zakonsko uporište i zakonsku obavezu da uskladi Odluku o raspisivanju izbora u Skupštini opštine Mojkovac, Skupštini opštine Petnjica i Skupštini opštine Prijestonice Cetinje".

U saopštenju Đukanovićevog kabineta se dodaje da je "Zakon o izboru odbornika i poslanika čl.13 i 14. propisao obavezu Predsjednika Crne Gore da najkasnije 60 dana uoči poslednjeg termina za održavanje izbora iste raspiše".

"Imperativna norma ovog Zakona određuje da se "Izbori za odbornike i poslanike održavaju najkasnije 15 dana prije isteka izbornog perioda odbornika, odnosno poslanika kojima teče mandat. Dakle, u konkretnom slučaju, krajnji rok za donošenje Odluke o raspisivanju izbora u Skupštini opštine Mojkovac, Skupštini opštine Petnjica i Skupštini opštine Prijestonice Cetinje je bio 6 oktobar", piše u saopštenju.

Iz Đukanovćevog Kabineta su poručil da Bečić "kad već nije obezbijedio funkcionalnost parlamenta, mogao je makar ovaj vansistemski upad u izborni sistem (Predlog zakona o dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi) obaviti prije 14. septembra, tačnije prije Odluke Predsjednika o raspisivanju izbora u Skupštini opštine Mojkovac, Skupštini opštine Petnjica i Skupštini Prijestonice Cetinje".

"Ovako sada imamo zakonitu Odluku Predsjednika koja je duže od mjesec dana sastavni dio pravnog poretka Crne Gore, koju predsjednik Parlamenta i vladajuća koalicija pokušavaju da ignorišu. Uz to, oni pokušavaju da nametnu Predsjedniku Crne Gore nepoštovanje vlastitih odluka donijetih u skladu sa Ustavom i zakonima Crne Gore. Sve previđajući dvije okolnosti poznate čak i pravnicima – pripravnicima. Prvu, da time krše ustavno načelo o zabrani povratnog dejstva propisano članom 147 Ustava koji glasi da "zakon i drugi propisi ne mogu imati povratno dejstvo. To je moguće samo izuzetno ako to zahtijeva javni interes utvrđen u postupku donošenja zakona." I drugu, da su prava i obaveze propisani Ustavom i Zakonom o Predsjedniku Crne Gore i da se ne mogu propisivati kako kome padne na pamet, uključujući i svaku novu parlamentarnu većinu", zaključuje se u saopštenju Kabibeta predsjednika Crne Gore.

Bonus video: