Radonjić: Nijesu me prepali

Najavila da će zaštitu ugleda tražiti pred nadležnim organima

3990 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

om teksta objavljenog u dnevnom listu “Vijesti”, 6. novembra 2021. godine, pod nazivom “Namješten tender za posao od pet miliona?”, reagovala je službenica MUP-a, Sonja Radonjić.

Reagovanje objavljujemo integralno:

”Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Rade Milošević, tendencioznim tekstom pokušava okaljati moj profesionalni i lični integritet u cilju samoreklamerstva, iznoseći niz neistina.

Istina je sljedeća: ja Sonja Radonjić, nijesam nikada bila član Komisije za otvaranje i vrednovanje ponude za nabavku sistema video nadzora gradova Crne Gore, niti sam učestvovala na bilo koji način u predmetnom postupku navedene Komisije, tačnije u postupku sprovođenja tendera za sistem video nadzora za Podgoricu, Bar i Budva.

Moj radni zadatak u vezi predmetnog projekta počinje sredinom marta 2020. godine, kada se od strane tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova formira Međuresorski tim, sa ciljem da se prati realizacija već ugovorenog projekta, čiji je postupak ugovaranja, u momentu kada je formiran Međuresorski tim, bio pravosnažno okončan. Tim radi u sastavu od 11 članova, a od nedavno Tim čini 12 članova, shodno rješenju sadašnjeg ministra. Ovaj tim odluke donosi timski i do današnjeg dana jednoglasno, po svakom pitanju. A za sve bitnije odluke, koje su se ticale predmetnog projekta imale su saglasnost bivšeg i sadašnjeg ministra unutrašnjih poslova.

Suprotno navodima kolege Miloševića, ponosna sam na rad Tima kojim rukovodim, jer se radi o istinskim profesionalcima i naš zadatak na realizaciji ovako složenog projekta je od značaja za državu Crnu Goru i isti će obezbijediti veću sigurnost u svim oblastima života građana naše države.

Iz navedenog teksta proizilazi da kolega Milošević, moje ime dovodi u vezu ‘osnovane sumnje’, da sam izvršila neko krivično djelo. Nije mi jasno kada je kolega državni sekretar i na kom fakultetu naučio da pravi razliku između osnova sumnje i osnovane sumnje i kada je preuzeo ulogu državnog tužioca, imajući u vidu da je po zvanju politikolog i da nije odredio, kada se već toliko razumije u pravo i u krivični postupak, koje sam to inkriminišuće radnje preduzela činjenjem ili nečinjenjem. Ili će se kolega složiti sa mnom, da za to ipak imamo relevantne institucije, koje ovo treba da utvrđuju.

Navedenim tekstom, pokušava se narušiti moj profesionalni ugled i rad u MUP-u, koji traje preko 35 godina rada (koliko državni sekretar ima godina života), što je i cilj teksta, pa ću iz toga razloga zaštitu svog ugleda zatražiti pred nadležnim organima.

Što se tiče dostavljanja dokumentacije nadležnom tužilaštvu, želim da ovim putem ukažem njemu i njegovom ‘ekspertskom Timu’ da me nijesu prepali. Ostaje mi nejasno, imajući u vidu, da se radi o ekspertskom timu, zbog čega tužilaštvu nijesu dostavili krivičnu prijavu, već informaciju, kako se to navodi u tekstu. Da li se kolega, boji od krivičnog djela lažnog prijavljivanja ili je ovaj tekst u cilju lične promocije ‘otkrivaoca učinilaca krivičnih djela’.

Ovim putem, napominjem da se više neću oglašavati putem javnog informisanja, jer kao kolegi Miloševiću, nije mi potrebno reklamiranje, jer se ne bavim politikom, smatrajući da je prava vrijednost samo u struci”.

Bonus video: