Đurašković: Ukidanje zaštitarske službe FCJK udar marionetske Vlade, Spajić da se dozove pameti

"Da je ukidanje zaštitarske službe motivisano potrebom potiranja slobodne, kritičke misli, a ne administrativnim razlozima potvrđuje i činjenica da ministra ne zanima to što je zgrada u kojoj se FCJK nalazi spomenik kulture"

3653 pregleda 14 komentar(a)
Đurašković, Foto: SDP
Đurašković, Foto: SDP

Ukidanje zaštitarske službe Fakultetu za crnogorski jezik i književnost novi je udar marionetske Vlade na ovu reprezentativnu obrazovnu ustanovu. Nakon velikosrpske ministarke Bratić sada ministar finansija, jedan od brojnih kadrova Crkve Srbije, vrši opstrukciju rada FCJK sa konačnim ciljem ukidanja ove institucije, kazao je potpredsjednik cetinjskog odbora Socijaldemokratske partije (SDP) Nikola Đurašković.

"Da je ukidanje zaštitarske službe motivisano potrebom potiranja slobodne, kritičke misli, a ne administrativnim razlozima potvrđuje i činjenica da ministra ne zanima to što je zgrada u kojoj se FCJK nalazi spomenik kulture, izgrađen prije više od 120 godina, a projektovao ga je čuveni arhitekt Josip Slade, inače i projektant više kulturnih spomenika i građevina u Crnoj Gori. Samo ova činjenica kao i bogata biblioteka FCJK bile bi dovoljne da zaštita objekta bude na najvišem nivou", kazao je Đurašković.

Ističe da je jasno da je riječ o novom udaru na crnogorsku obrazovnu ustanovu, njene profesore i saradnike, "istinske patriote koji snažno prkose kvislinškoj politici marionetske Vlade".

Pozvao je ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića da "prije nego mu vrijeme ministrovanja istekne a brzo će, promijeni odluku i dozove se pameti, jer nove pokušaje ponižavanja nećemo dozvoliti", kao i potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića da zaustavi dalju marginalizaciju institucija kulture "posebno onih koje rade na Cetinju koje su predmet kontinuiranih opstrukcija Vlade u nestajanju".

Bonus video: