Vujović: Đukanović promijenio države, nacije i ideologije, ne bi mu bio problem da to opet uradi

"Da je EU, u posljednjih nekoliko godina, bila do kraja posvećena regionu i suštinskim, a ne površinsko-kozmetičkim reformama ovdašnjih država, autokrate tipa Đukanovića bi već neko vrijeme bili u političkoj penziji"
5 komentar(a)
Ivan Vujović, Foto: Sdp.co.me
Ivan Vujović, Foto: Sdp.co.me
Ažurirano: 05.11.2017. 09:47h

Evropska unija (EU) svakako ima grešaka u pristupu regionu, ali je Milo Đukanović, kao antipod evropskih vrijednosti i negacija fundamentalnih demokratskih načela, jedna od posljednjih i najnepozvanijih ličnosti da Briselu sugeriše pravce bilo kakvog strateškog kretanja i odnosa prema regionu, saopštio je danas Ivan Vujović, član Predsjedništva Socijaldemokratske partije (SDP).

Predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Milo 
Đukanović je prekjuče na konferenciji "Izazovi na putu ka EU" rekao da se EU i dalje ponaša kao nevjesta iz perioda poslije Hladnog rata, kada je ona bila cilj kojem treba ići.

"Ostaje da se vidi da li je ovo umišljeno Đukanovićevo dociranje EU samo puka potreba za PR-om u susret predsjedničkim izborima ili možda nagovještaj novog, ko zna kojeg po redu, njegovog zaokreta u dijelu strateške političke orijentacije. Čovjeku koji je promijenio nekoliko država, nacija i ideologija, ne bi bio problem da to opet uradi, a motiv za to je kao i uvijek – ne stvar uvjerenja već golog ličnog interesa i potrebe za političkim preživljavanjem. Đukanović jeste u jednom u pravu – prostora za kritiku EU zbog nedovoljno proaktivnog angažmana u regionu definitivno ima. Jer da je EU, u posljednjih nekoliko godina, bila do kraja posvećena regionu i suštinskim, a ne površinsko-kozmetičkim reformama ovdašnjih država, autokrate tipa Đukanovića bi već neko vrijeme bili u političkoj penziji. Ne bi bilo zamislivo ni da razmišljaju da se politički reaktiviraju, a kamoli da nadmeno udaraju packe Briselu. I ne bismo imali situaciju da podrška EU opada upravo zato što se stvara slika da Unija podržava autokrate poput Đukanovića", istakao je Vujović.

On je dodoa da zato što se stvara klima u kojoj je moguće da se autokrate legitimišu kao "lideri regiona" i dešava ova svojevrsna farsa i groteska da Evropskoj uniji sada neko kao Đukanović drži lekcije.

"Možda Đukanović toliko umisli pa poželi inverziju - da umjesto izvještaja o napretku Crne Gore na putu ka EU sada imamo izvještaje o napretku EU. Koje bi naravno, on sastavljao i ocjenjivao. Bez obzira na određena nesnalaženja naših evropskih partnera i prijatelja, za naša zaostajanja za evropskim demokratskim vrijednostima i socio-ekonomskim napredovanjem najviše smo sami krivi. Nije nam EU kriva za razne afere od Snimka, Telekoma, Limenke, KAP-a, do poreskog duga od 750 miliona, raznih pohara, zarobljenih institucija, ogromne nezaposlenosti i ljudi koji se sele iz Crne Gore i čega sve još. Sve smo to mi sami sebi priredili. Kad toga ne bude, a to će se desiti kada nam Đukanović i njemu slični ne budu krojili kapu, biće manje prostora za lamentiranjem nad sopstvenom sudbinom. Tada ćemo postati zrela, demokratska i normalna zajednica, u prvom redu odgovorni prema generacijama koje dolaze, a onda i potpuno spremni za integracije u progresivna društva", poručio je Vujović.

Bonus video: