Raičević: Tokom posjete Luci Bar konstatovano da je Crna Gora bila "Kolumbija na Balkanu"

"Uprava prihoda i carina mora da evidentira na pravi način ulazak i izlazak robe, što sumnjamo da se na adekvatan način obavlja", kazao je poslanik Pokreta za promjene

10221 pregleda 9 komentar(a)
Raičević, Foto: Skupština Crne Gore
Raičević, Foto: Skupština Crne Gore

Članovi skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu su, tokom današnje posjete Luci Bar, primijetili da se posluje bez valjane kontrole nad skladištima slobodne zone, a isto se dešava kada su privatna skladišta u pitanju.

To je saopštio poslanik Pokreta za promjene Vladan Raičević, kazavši da je cilj posjete bio sagledavanje efekta mjera koje su preduzete da se "spriječi šverc duvana preko Luke Bar".

Konstatovano je, kako je rekao, da je Crna Gora, "po svemu sudeći, bila Kolumbija na Balkanu".

“Ono što smo danas vidjeli je posljedica užasnog kriminala prethodne vlasti, koja ne uliva povjerenje da se stalo sa švercom duvana. Naime, primijetili smo da se posluje bez valjane kontrole nad skladištima slobodne zone, a isto se dešava kada su privatna skladišta u pitanju. Paradoks je što je srce Luke Bar prodato privatnoj firmi. Zaista zbunjuje činjenica da je firma u okviru luke bolje opremljena od same luke, ali i privatizovana pod krajnje sumnjivim okolnostima. Sve ono na šta je Pokret za promjene u kontinuitetu upozoravao u prethodnih deciju dana, pokazuje se tačnim! Moramo biti svjesni da država koja ima luku, bogata je država. Naša luka se koristi za private džepove, a država je ta koja treba da gazduje lukom”, poručio je Raičević.

Neshvatljivo je, kako je kazao, da na magacinima sa uskladištenom robom "ne postoji carinski katanac", te da ni na jednom magacinu "nema carinskog pečata, kao što je nelogično da jedna luka ima dva entiteta."

“Uprava prihoda i carina mora da evidentira na pravi način ulazak i izlazak robe, što sumnjamo da se na adekvatan način obavlja. Zakonska rješenja su neusklađena sa zaštitom državnih interesa, te ih što prije treba promijeniti, na način što će skladišta biti u državnom vlasništvu, a privatna lica imati pravo da u zakup uzmu skladišta. Takođe, neophodno je da radnici luke Bar rade na utovaru i istovaru, kako bi imali jasan uvid u ono što se dešava. Taktička zaštita nije postojala, a sa novim menadžmentom su počele da se dešavaju male, ali ne i dovoljne promjene”, naglasio je.

Dodao je postoje "velike administrativne barijere, kada se radilo o skreniranju tovara robe, u smislu čekanja po više dana, što deprimira komitente."

Članovi Odbora za bezbjednost će, kako je kazao Raičević, inicirati novu posjetu, gdje će biti prisutni predstavnici Uprave carina i prihoda, od kojih će "tražiti da daju uvid u dokumentaciju ulaza i izlaza robe", kao i objašnjenje "zbog čega nijesu pečatirani magacini sa robom".

Šverc cigara je isti, bilo da on iz luke izlazi upakovan u namještaj ili frižidere. Toj praksi se jednom za svagda mora stati na put, a odgovorni procesuirani", dodao je on.

Na osnovu današnje posjete, kako je kazao, na pomolu je novo kontrolno saslušanje bivšeg direktora Uprave prihoda i carina, sadašnjeg direktora, kao i potpredsjednika Vlade.

"Na kraju je konstatovao da je Crna Gora, po svemu sudeći, bila Kolumbija na Balkanu, što potvrđuju brojne svjetske bezbjednosne strukture, s toga ne čudi bojazan smjenjenog režima od sopstvenog pada rejtinga, kojeg lokalnim putem pokušavaju sanirati, naravno, bezuspješno", zaključio je Raičević.

Bonus video: