Partije spremne za izbornu trku u tri opštine

Opštinskim komisijama dostavljena 21 izborna lista, u DIK-u i Ustavnom sudu v.d. stanja pa se ne zna šta će biti u slučaju podnošenja žalbi

11271 pregleda 4 komentar(a)
Ražnatović predvodi listu DPS na Cetinju, Foto: DPS CG
Ražnatović predvodi listu DPS na Cetinju, Foto: DPS CG

Na lokalnim izborima na Cetinju, Petnjici i Mojkovcu, koji su zakazani za 5. novembar, učestvovaće 21 izborna lista. Građani Cetinja biraće između osam, Mojkovčani između šest, a Petnjičani između sedam izbornih lista.

Predsjednik države Milo Đukanović je prije dva dana na Cetinju rekao da neće odložiti lokalne izbore u toj opštini, u Petnjici i Mojkovcu, navodeći da su predizborne radnje već počele i da Skupština pokušajima da odloži te izbore opstruira demokratiju.

Odlaganje izbora u te tri opštine za proljeće naredne godine predložili su poslanici parlamentarne većine, koji su u proceduru sjednice koja se sjutra održava stavili dopune Zakona o lokalnoj samoupravi kojim je predviđeno da lokalni izbori istog dana budu održani u 16 opština i gradskoj opštini Golubovci naredne godine.

Dopunama zakona, čije usvajanje traže po hitnom postupku, se predviđa da se odbornicima u skupštinama opština Cetinja, Mojkovca, Petnjice, Ulcinja i Berana produžava mandat do izbora koji će biti održani naredne godine.

Iz Evropske komisije su saopštili da na ovu temu treba postići dogovor u skupštinskom Odboru za izborne reforme, koji je nastavio rad ali bez konsenzusa o ovom pitanju.

Završena predaja izbornih lista

Predaja izbornih lista za izbore 5. decembra je završena.

Na izborima u Cetinju učestvovaće Demokratska Crna Gora pod sloganom “Demokrate - Crnogorsko, a svjetsko! Cetinje”, koju će predvoditi predsjednik Kluba odbornika Demokrata Cetinje Danilo Mrvaljević, Demokratska partija socijalista -”Da vratimo ponos Crnoj Gori! DPS Milo Đukanović”, koju predvodi predsjednik Opštinskog odbora DPS Prijestonice Miloš Ražnatović, Građanski pokret URA - “Cetinjska URA - Može Cetinje! Može Crna Gora!”, čiji je nosilac Slavko Šole Janković, grupa građana “dr Dragan Hajduković” - “Ekološka Knjaževina Stara Crna Gora”.

U izbornoj utakmici u prijestonici učestvovaće i koalicija Socijaldemokrata i Liberalne partije, čiji je slogan “SD - LP - Vazda dosljedni Cetinju”, čiji je nosilac predsjednik Socijaldemokrata Cetinja Dejan Milošević, Socijaldemokratska partija -”SDP i Građani - Svim srcem za Cetinje!”, koju predvodi potpredsjednik SDP i predsjednik Kluba odbornika u Skupštini Prijestonice, Nikola Đurašković.

Socijalističku narodnu partiju - “Časno za Cetinje - SNP CG”, predvodiće Zoran Martinović, a Staru gardu LSCG, koja ima slogan “Dostojanstvo ispred privilegija, Goran Vušurović.

U tom gradu će na dan glasanja biti otvoreno 39 biračkih mjesta, a pravo glasa imaće 13.675 glasača. Građani će birati 33 odbornika u novom sazivu Skupštine Prijestonice Cetinje.

U aktuelnom sazivu, najviše odbornika ima Demokratska partija socijalista (16), a u gradskom parlamentu zastupljeni su i Socijaldemokrate (SD) (2), Građanski pokret URA (5), Demokrate - Demokratska Crna Gora (5), Socijaldemokratska partija (SDP) (3) i Stara garda Liberalnog saveza Crne Gore (2).

U Mojkovcu šest lista

Među šest izbornih lista, o kojima će odlučivati Mojkovčani su, Demokratska Crna Gora - “Demokrate - Mojkovac. Junački”, koju predvodi Tatjana Simić, dok će nosilac koalicije Demokratske partije socijalista, Socijaldemokrata i Liberalne partije, koji nastupaju pod sloganom “Mojkovac - naša kuća”, biti Predrag Smolović.

Koaliciju koju čine Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija, Pokret za promjene, Radnička partija i Socijalistička narodna partija - “Za budućnost Mojkovca”, predvodiće Vesko Delić, dok će nosilac liste Građanskog pokreta URA - “Mojkovačka URA -mr Ivan Ašanin - Budi odgovoran! Može Mojkovac, biti Ivan Ašanin.

GP URA Mojkovac
foto: URA

Prvi na listi grupe građana “Ne damo Mojkovac”, koja nastupa pod sloganom “Ne damo Mojkovac - konkretno i realno” je Radonja Vuković, a Ujedinjenu Crnu Goru - “Ujedinjena Crna Gora -Ujedinjeni Mojkovac”, koja nastupa samostalno, će predvoditi Dragoslav Mijo Jokić.

U tom gradu će na dan glasanja biti otvoreno 20 biračkih mjesta, a pravo glasa za izbor 31 odbornika u lokalnom parlamentu, imaće 6.765 birača.

Aktuelni saziv mojkovačkog parlamenta ima 18 odbornika DPS, pet Demokrata, četiri DF, dva Socijalističke narodne partije (SNP) i po jedan iz Građanskog pokreta URA i Socijaldemokrata.

U Petnjici liste dostavilo sedam takmaca

Na izborima u Petnjici učestvovaće sedam izbornih lista. Na ukupno 18 glasačkih mjesta, 6.241 birača će odlučivati između Bošnjačke stranke - “Bošnjačka stranka - Ispravno za Petnjicu”, koju će predvoditi Ervin Duraković, Demokratske Crne Gore - “Dr Albin Ćeman - Demokrate - Nova snaga”, Demokratske partije socijalista - “Ponosna Petnjica! Ponosna Crna Gora”, koju će predvoditi Erol Muratović.

Nosilac liste Socijaldemokrata - “Petnjica mora bolje”) je Rifat Ramčilović, Socijaldemokratske partije “SDP - Svim srcem za Petnjicu” Midhad Ajdarpašić. Na izborima učestvuje i Socijalistička narodna partija -”Časno za Petnjicu - SNP” i Stranka pravde i pomirenja - “Samo pravo” Almir Muratović.

Ćeman nosilac liste: Demokrate u Petnjici
Ćeman nosilac liste: Demokrate u Petnjicifoto: Demokrate

U novom sazivu lokalne Skupštine opštine Petnjica biće 31 odbornik. U aktuelnom sazivu SO najviše odbornika ima DPS, koji je na prethodnim izborima osvojio 20 mandata, Bošnjačka stranka pet, Socijaldemokrate četiri, dok po jednog odbornika imaju Bošnjačka demokratska zajednica (BDZ) i Socijaldemokratska partija (SDP).

Od juna mjeseca je Državna izborna komisija bez predsjednika, a po Poslovniku te institucije jedino on može sazvati sjednicu. O žalbama na odluke opštinskih izbornih komisija odlučujem DIK, a o zakonitosti odluka DIK-a nadležan je Ustavni sud. Obje institucije su u v.d. stanju, jer u US postoji problem kvoruma za odlučivanje.

Bonus video: