Bečić: Crnoj Gori je potreban konstruktivan, produktivan dijalog

"Velika je odgovornost na onima koji odbijaju pokušaj postizanja dogovora koji treba da dovede do stabilizacije parlamentarne većine i odnosa parlamentarne većine i Vlade, te da je loptica kako u dvorištu Vlade, tako i u dvorištima subjekata parlamentarne većine", kazao je Bečić

6567 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Skupstina.me
Foto: Skupstina.me

Crnoj Gori je potreban konstruktivan, produktivan dijalog koji bi dao održiva i konkretna rješenja, ocijenio je predsjednik Skupštine Aleska Bečić na radnom doručku sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije (EU) u Crnoj Gori.

Iz Skupštine su kazali da je, govoreći o problematici izbornog zakonodavstva, Bečić ukazao na procese koji onemogućavaju konkretne i potrebne iskorake u tom pravcu i istakao nepovoljno stabilnu društveno – političku situaciju i evidentno postojanje konstantne polarizacije u društvu.

Bečić je ocijenio da je Crnoj Gori potreban “konstruktivan, produktivan dijalog koji bi dao održiva i konkretna rješenja, a ne dijalog radi dijaloga".

“Velika je odgovornost na onima koji odbijaju pokušaj postizanja dogovora koji treba da dovede do stabilizacije parlamentarne većine i odnosa parlamentarne većine i Vlade, te da je loptica kako u dvorištu Vlade, tako i u dvorištima subjekata parlamentarne većine“, kazao je Bečić.

Aleksa Bečić, ambasadori EU u Crnoj Gori
foto: Skupstina.me

Ističe se da je Bečić ukazao i na problem postojanja “kontinuiranih izbornih procesa na lokalnom nivou, što zemlju u kontinuitetu drži u stanju nametnute tenzije, podjela, svađa i tenzičnih odnosa između političkih subjekata“.

Bečić je, kako se navodi, sugerisao da bi rješenje bilo objedinjavanje izbora na lokalnom nivou, jer „rascjepkani lokalni izbori uništavaju demokratiju, a takvo sistematsko urušavanje demokratije traje decenijama“.

On je kazao da je uprkos složenosti društveno-političke situacije u zemlji, Skupština u minulih godinu ostvarila zapažene i značajne rezultate, da je priznata i prepoznata kao najtransparentniji parlament u regionu i da jača zakonodavnu i kontrolnu ulogu.

Bečić je naveo da se u postupanju i zalaganjima rukovodilo postavljenim i jasno definisanim ciljevima i najavio da će i svako dalje djelovanje biti usmjereno u cilju postizanja napretka, razrješenja aktuelnih problema i "pronalaženja trajnog rješenja koje je u interesu Crne Gore".

Navodi se da je Bečić naveo projekte koje je Skupština realizovala u cilju jačanja transparentnosti parlamentarnog rada, zakonodavne i kontrolne uloge.

Aleksa Bečić, ambasadori EU u Crnoj Gori
foto: Skupstina.me

On je naglasio da je puno urađeno u unapređenju rodne ravnopravnosti, pozicije osoba sa invaliditetom, jačanja pozicija manjina i da su značajni rezultati ostvareni u jačanju nadzorne i kontrolne funkcije parlamenta.

Bečić je ukazao na značaj uvođenja novog instituta Ministarskog sata, kao i novina u okviru instituta Premijerski sat.

On je istakao da "u istoriji Parlamenta nije zabilježeno da prođe toliko predloga akata opozicije“.

Bečić je rekao da se na dnevnom redu naredne sjednice nalaze četiri akta koje je predložila opozicija i o kojima će se raspravljati, što ranije nije bio slučaj.

On je kazao da na svakom koraku i u svakom postupanju brani i da će braniti Sporazum nosilaca tri pobjedničke izborne liste, čiji je autor.

"Evropski put i evropski zakoni su temelji na kojima gradimo Parlament kao modernu, jaku i funkcionalnu instituciju", kazao je Bečić.

Aleksa Bečić, ambasadori EU u Crnoj Gori
foto: Skupstina.me

On je rekao da je bilo izazova, ali da je uvijek davao maksimum da bude odbranjeno svako slovo evropskog Sporazuma, i poručio da će tako biti i ubuduće, bez obzira na konstantne napade koje zbog toga trpim i unutra i vani.

"Za mene utabani evropski i evroatlanski put nema alternativu“, naveo je Bečić.

Navodi se da je šefica Delegacije EU Oana Kristina Popa je pozdravila nastavak rada Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavsta.

Ona je kazala da je Odbor najbolji model i okvir za razmatranje i donošenje odluka naglasivši da EU traži širok unutarpartijski dijalog, kao model, koji bi omogućio da “Crna Gora nastavi dalje sa planiranim reformama“.

Navodi se da je sugerisala da u tim procesima “kvalitet treba staviti ispred brzine“.

Popa je, kako su kazali, pozdravila ulogu predsjednika Bečića u realizaciji Skupštine građana.

Aleksa Bečić, ambasadori EU u Crnoj Gori
foto: Skupstina.me

Popa je ocijenila da je taj projekat koji je prvi put održan u Parlamentu zemlje koja nije članica EU, a koji je Skupština realizovala u saradnji sa Evropskim parlamentom, završen veoma uspješno i da “su građani pokazali da se može postići kompromis, bez obzira na razlike“, što bi moglo “inspirisati političare da i oni urade isto“.

Ambasador Slovenije u Crnoj Gori Gregor Presker čestitao je predsjedniku Skupštine na uspjesima i rezultatima 27. saziva Skupštine, koje je postigao u prethodnom periodu.

"Amabasadori zemalja članica EU istakli su da su pomenuti rezultati ostvareni u stanju specifične političke klime u zemlji, te izrazili nadu i očekivanje da će politička situacija u državi biti uskoro riješena kako bi Crna Gora nastavila putem daljeg napretka", navodi se u saopštenju.

Bonus video: