"Pljušte krivične prijave"

Burno u TO Budva: Liješević policiji prijavila upad u kancelarije

Carevićev kabinet tvrdi da će Liješević krivično odgovarati zbog lažnih navoda

35878 pregleda 29 komentar(a)
Liješević, Foto: Vuk Lajović
Liješević, Foto: Vuk Lajović

Maja Liješević, koju je novoimenovani Izvršni odbor Turističke organizacije Budve smijenio sa funkcije direktorice, a čiju odluku ona ne priznaje, podnijela je danas krivičnu prijavu, zatraživši od budvanske policije da joj omogući pristup radnom mjestu bez ometanje neovlašćenih lica, čiji identitet traži da pregledom video nadzora utvrde policijski inspektori.

Ona je ustvrdila da se boji za svoju i sigurnost svojih kolega iz TO Budve, kao i imovinu ove opštinske firme.

Iz kabineta predsjednika Opštine Marka Carević saopšteno je da će protiv Liješević biti podnijeta krivična prijava zbog lažnog prijavljivanja, optužujući je da je zloupotrijebila službeni položaj i brutalno kršila zakon.

Ovo je epilog današnjih burnih dešavanja u kancelarijama Turističke organizacije u koje su jutros ušli predstavnici Izvršnog odbora, kao vršilac dužnosti direktora TO Nemanja Kuljača, ali i Carević i njegov šef kabineta Nikola Jovanović, koji su zahtijevali da im se dostavi pečat firme, što je Liješević odbila.

Kuljača
Kuljačafoto: Privatna arhiva

U kancelariji su bili i funkcioneri Demokrata, šef lokalnog parlamenta Krsto Radović i Ninoslav Kaluđerović članovi Izvršnog i Nadzornog odbora, čiji mandat, kako tvrde još traje po zakonu.

I dok Liješević, pozivajući se na mišljenje koje je dobila od Ministarstva ekonomskog razvoja tvrdi da je sjednica od 9. novembra Skupštine TO, koju je održao Carević kao njen predsjednik bila nelegitimna, a samim tim i odluke o izboru Izvršnog i Nadzornog odbora, dotle iz kabineta prvog čovjeka Budve tvrde suprotno, te je sve sprovedeno u skladu sa zakonskim propisima i Statutom.

Liješević je u prijavi policije, koju je dostavila redakciji „ Vijesti“ hronološki navela šta se sve proteklih dana dešavalo i na koji način je kršen zakon od strane Carevića i njegovog kabineta, ali da je trpjela pritiske .

Podsjetila je da je 9. novembra u vrijeme dok je imala radnu obavezu u hotelu „ Avala“ u kancelarije TO Budve ulaze „ neovlašćena lica koja su izabrana na nelegalnoj sjednici Skupštine TO u Izvršni i Nadzorni odbor.

„Vrši se ispitivanje zatečenih službenika i vrši se razrješenje mene kao direktorke na nestatutaran način, na čelu sa predsjednikom Opštine Markom Carevićem, Nikolom Jovanovićem iz kabineta. Danas, 11. novembra ova lica ponovo pristupaju u prostorije To Budve, gdje ja nakon pola sata takođe dolazim na svoje radno mjesto, gdje oni od mene zahtijevaju da stavim pečat na odluke donešene na spornoj sjednici Skupštine TO od 5. novembra. Upozorila sam da to nije u skladu sa zakonom, Statutom, a i da je Ministarstvo vezano za tu sjednicu dalo jasan nalaz. Takođe, ne znamo o čemu se radi, jer stručna služba nije učestvovala u pripremi, a morala je, po Statutu i zakonu“, navodi se u prijavi.

Kako je navela u toku „ iscrpnog sastanka“, gdje je , kako tvrdi „ trpjela pritiske i raznorazne predloge na koji načn da stavi pečat na papire koje smatra nestatutarnim“.

„ Došli su predsjendik nadzornog odbora ninoslav Kaluđerović i predsjendik So Budve krsto radović pridružuju se raspravi, da i oni sa svoje strane upozore da je sjednica od 5. novemnra nelegitimna. Nakon moga jasnog stava svim prisutnim da ću poštovati nalaz Ministartva ekonomskog razvoja kao nadzornog organa odlazim iz prostorija TO Budve, kako bih podnijela prijavu u cilju rješavanja ove situacije uz bojazan za svoju linu sigurnost , svojih kolega i imovine TOB, dok su neovlašćena lica ostala u prostorijama TOB na čelu sa predsjednikom Opštine Budva . ja sam iz razloga njihovog ostanka zabrinuta za pečat društva i njegovu eventualnu zloupotrebu u cilju ovjeravanja dokumenata sa nelegitimne sjednice. Takođe želim da napomenem da je jutros od strane mojih zaposlenih iz finansijske i kadrovske službe javljeno da su primjetili upad u njihovu prostoriju, s obzirom da su stolice bile razbacane , a kompjuteri dirani. Zahtijevam od policije da mi omogući pristup svome radnom mjestu, bez ometanja od strane neovlašćenih lica zbog kojih nisam u mogućnosti da obavljam svoje redovne radne obaveze. Smatram da bi trebalo izuzeti video snimke sa nadzora a na kojem će se utvrditi koja su lica prisustvovala“, navela je između ostalog Liješević.

Liješević će krivično odgovorati zbog lažne prijave i zloupotrebe položaja

Tvrdnje Liješević odbacili su iz Carevićevog kabineta navodeći da lažnom prijavom želi da prikrije sosptvenu krivičnu odgovornost za zloupotrebz službenog položaja, ocijenivši to jeftinim trikom, zbog čega će ona krivično odgovarati za lažno prijavljivanje .

„Izvršni odbor koji je izabran na I sjednici V saziva Skupštine Turističke organizacije Budva je dana 09.11.2021. godine donio odluku o razrešenju direktora organizacije i imenovao je vršioca dužnosti do imenovanja novog lica na osnovu javnog konkursa koji će biti raspisan. Kako je odlazeća direktorica učinila niz nezakonitih radnji u odnosu na sazivanje i održavanje sjednica koje predstavljaju zloupotrebu službenog položaja na način što je odbila da pečatira i dostavi saziv i propratni materijal članovima Skupštine TO Budve, kao i pokušaj da u javnosti sjednicu predstavi kao nezakonitom, jasno je da se radi o nezakonitom postupanju i brutalnom kršenju zakona”, naveli su u pisanoj izjavi dostavljenoj “Vijestima”.

Odbijajući da protokoliše odluke Skupštine i odluke Izvršnog odbora, kako su istakli “odlazeća direktorica je svjesno i sa namjerom zloupotrijebila službeni položaj i nanijela štetu organizaciji”.

“U odnosu na današnje događaje jedina istina je da je dotična nastavila da se ponaša nezakonito i da je odbila da izvrši naloge predsjednika organizacije i Izvršnog odbora kojima u skladu sa zakonom odgovara za svoj rad. Navodi prijave koju je podnijela su netačni, tenedeciozni i smišljeni sračunato sa namjerom da se prikrije sopstvenu odgovornost za zloupotrebu službenog položaja. Upozorili smo direktoricu da ovakvim ponašanjem ulazi u zonu krivične odgovornosti i zbog podnošenja ove neistinite prijave ćemo podnijeti prijavu za lažno prijavljivanje. Svakome iole upućenom u rad državne uprave je jasno da ukoliko bilo ko smatra da se u postupku razrešenja prekrsila bilo kakva procedura da je to nadležnost upravnih instanci i Upravnog suda. Podnosenje prijave je samo jeftini trik ne bi li se prikrila zloupotreba službenog položaja, otuđenje pečata i druge nezkonitosti koje smo pronašli u Turističkoj organizaciji. Najoštrije demantujemo svaki pokušaj da se predstavi da se danas dogodio bilo kakav incident jer to nije tačno”, ističu iz Carevićevog kabineta.

Ministarstvo poziva na sastanak

Liješević je dostavila i korespodenciju sa Ministarstvom ekonomskog razvoja, u kome je resor na kome se nalazi jakov Milatović ukazao da niz nepravilnosti oko održavanja sporne sjednice Skupštine TO Budve, od toga je na dkumentima moralo biti pečata TO Budve, da raniji Izvršni odbor nije ispoštovao Statut i raspisao izbor , pa do toga da im je Nacionalna turistička organizacije dostavila juče dopis da na sjednici nije bilo njihovog predstavnika, zbog čeg smatraju da sjednica nije sazvana i održana u skladu sa zakonom .

Iz Milatovićevog resora su pozvali da se sastanka održi 15. novemnra na kome bi prisutvovali ministar Milatović, predstavnici Opštine i TO Budve, kao i direktorka NTO Ana Tripkovićm Marković.

Nedolazak predstavnika NTO na sjednicu Skupštine TO Budve, je na sjednici ocijeno političkim motivisanim, imajući u vidu da se na čelu nalazi kadar demokrata.

TO Budvom proteklih četiri godine upravljaju kadrovi Demokrata, kojima je po koaliconom sporazumu pripadal čelna pozicija u ovoj lokalnoj TO. Lijepšević je prije par dana kazala da ne pripada ni jednoj partiji i da je došla na konkursu.