Đukanović: Ambicija Instituta dragocjena za podizanje političke kulture

"Đukanović je naglasio da će djelovanje IRI i njegova misija biti kvalitetnija ukoliko se na dobar način percipira stanje globalne politike i uzroci problema i izazova u regionu“, kaže se u saopštenju

3285 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Predsjednik.me
Foto: Predsjednik.me

Djelovanje Međunarodnog republikanskog instituta (IRI) i njegova misija biće kvalitetniji ukoliko se na dobar način percipiraju stanje globalne politike i uzroci problema i izazova u regionu, ocijenio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Đukanović je, kako je saopšteno iz službe za informisanje predsjednika, razgovarao danas sa direktorom IRI za Evropu Polom Mekartijem, koji boravi u posjeti Crnoj Gori.

On je kazao da ambicija Instituta može biti dragocjena za podizanje demokratske i političke kulture u regionu i profilisanje budućih mladih političara

„Uz visoko poštovanje za ulogu koju je na ovim prostorima imao senator (Džon) Mekkejn, kao izuzetan poznavalac prilika u regionu, Đukanović je naglasio da će djelovanje IRI i njegova misija biti kvalitetnija ukoliko se na dobar način percipira stanje globalne politike i uzroci problema i izazova u regionu“, kaže se u saopštenju.

On je istakao ključnu važnost obrazovanja, uključujući i političko obrazovanje, i potvrdio značaj i prednosti planova i programa Instituta za Zapadni Balkan, uključujući i Crnu Goru.

Mekarti je, kako se navodi, upoznao Đukanovića sa programom Instituta koji je otvorio kancelariju u Crnoj Gori, a u čijem je fokusu rad sa mladim političkim liderima kako bi razvili vještine neophodne narednoj generaciji političara.

„Uz podsjećanje da je jedan od članova borda IRI bio i Mekejn, istakao je njihovu zainteresovanost za dešavanja u regionu i Crnoj Gori, očuvanje mira i bezbjednosti u kontekstu glavnih prijetnji, jačanja malignog uticaja i ekstremizama“, kaže se u saopštenju.

On je istakao da su već aktivni u zemljama regije i da sve više rade na projektima transparentnosti vlada i vladinih institucija, političkih partija i kroz sa saradnju sa inicijativom Partnerstva otvorenih vlada.

Mekarti je zahvalio Đukanoviću za perspektivu aktuelnih prilika koju je predočio, a koja pomaže razumijevanju situacije u susret početku rada kancelarije IRI u Podgorici.

On je kazao da su spremni i otvoreni za saradnju sa Crnom Gorom.

Bonus video: