ASK pokrenuo postupak protiv Zečevića

Skupštinska većina ne bi postojala da sam podnio ostavku u momentu imenovanja za izvršnog direktora Montenegro bonusa. Podnijeću ostavku na poslaničko mjesto čim se steknu uslovi, rekao je predsjednik Zakonodavnog odbora

7797 pregleda 8 komentar(a)
Privremeno se odrekao direktorske zarade: Radoš Zečević, Foto: Luka Zeković
Privremeno se odrekao direktorske zarade: Radoš Zečević, Foto: Luka Zeković

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) pokrenula je postupak protiv predsjednika Zakonodavnog odbora Skupštine i izvršnog direktora preduzeća Montenegro bonus Radoša Zečevića (Nova) zbog sukoba interesa, potvrđeno je juče “Vijestima”.

Povezani članci

19. Novembar 2021.

Zečević čuva skupštinsku većinu sa dvije funkcije

”ASK je pokrenuo upravni postupak i podnio zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv javnog funkcionera Radoša Zečevića zbog sumnje u povrede odredbi Zakona o sprečavanju korupcije, navodi se u odgovoru Agencije.

Poslanik Demokratskog fronta (DF) od jula uporedo obavlja dvije javne funkcije koje su nespojive - funkciju poslanika u Skupštini i izvršnog direktora preduzeća Montenegro bonus.

Po zakonu o sprečavanju korupcije imao je mjesec da napusti poslaničko mjesto, a razlog zašto to nije učinio je činjenica da bi vladajuća većina ostala bez većine u Skupštini, jer Državna izborna komisija(DIK) ne može da ga zamijeni pošto nema predsjednika, rečeno je “Vijestima” iz više izvora.

To je potvrdio i Zečević, navodeći da je to jedini razlog “zašto je svjesno u prekršaju”.

On je istakao da skupštinska većina ne bi postojala da je podnio ostavku u momentu imenovanja za izvršnog direktora Montenegro bonusa. Poručio je da naravno zna da je u konfliktu interesa i da će svakako, čim se steknu uslovi, podnijeti ostavku na mjesto poslanika u Skupštini Crne Gore.

”Informisan sam da će jedna od tačaka dnevnog reda sljedećeg zasjedanja Skupštine biti i izbor predsjednika Državne izborne komisije, čime se stiču uslovi da ispunim ovo što sam vam rekao”, kazao je Zečević.

Ukoliko bi sada podnio ostavku na poslaničku funkciju, popuna upražnjenog poslaničkog mjesta ne bi mogla da se izvede bez učešća Državne izborne komisije, koja trenutno ne funkcioniše, što znači da bi vladajuća većina u Skupštini Crne Gore ostala bez jednog poslanika.

Agencija za sprečavanje korupcije je 3. novembra ove godine utvrdila da je Zečević prekršio Zakon o sprečavanju korupcije, jer istovremeno sa funkcijom poslanika obavlja funkciju izvršnog direktora i ovlašćenog zastupnika u privrednim društvima “Kom šume Zečević” d.o.o. Berane i “Veruša” d.o.o. Podgorica i nije u roku od 30 dana od dana kada je izabran na javnu funkciju podnio ostavku na funkcije u tim privrednim društvima.

U odluci ASK-a navodi se da je Zečević prekršio zakon i zašto što je u izvještaju o prihodima i imovini za 2020. godinu prijavio manji prihod supruge u ukupnom iznosu od 1.324 eura i nije prijavio motorna vozila “citroen berlingo”, “pežo” 607 i “audi” A6 tdi.

Ne prima platu u Montenegro bonusu, ima samo poslaničku od 1. 431 euro

Zečević u Montenegro bonusu ne prima platu od imenovanja na funkciju izvršnog direktora u julu, rečeno je “Vijestima”.

”U vezi sa vašim pitanjem, želimo da vas obavijestimo da Radoš Zečević, izvršni direktor Montenegro Bonusa doo Cetinje, od dana imenovanja na ovu funkciju ne ostvaruje zaradu kod ovog društva iz razloga jer je dao Izjavu broj 01-1177 da do dana verifikovanja ostavke na mjesto poslanika u Skupštini Crne Gore neće primati zaradu kod ovog društva”, odgovoreno je “Vijestima” iz tog preduzeća.

Zečevićeva poslanička plata u oktobru ove godine iznosila je 1.431 euro.

Bonus video: