”Zbog čega istrajavate na funkciji bez podrške”

Dio opozicionih poslanika pitanjima sugerisao premijeru da treba da ode

8562 pregleda 21 komentar(a)
DPS insistira na odsustvu parlamentarne podrške Krivokapiću: Živković sa kolegama, Foto: Luka Zeković
DPS insistira na odsustvu parlamentarne podrške Krivokapiću: Živković sa kolegama, Foto: Luka Zeković

Kao i u julu ove godine, najjača opoziciona stranka - Demokratska partija socijalista, očekuje od premijera Zdravka Krivokapića objašnjenje zbog čega istrajava na toj funkciji ako nema podršku parlamentarne većine.

Krivokapić je izabran za predsjednika Vlade kao nosilac liste koalicije Za budućnost Crne Gore, čiju je većinsku podršku u međuvremenu izgubio. Premijerski sat u Skupštini je zakazan za 25. novembar, a pitanja su objavljena na sajtu parlamenta.

”Šta vas podstiče da uzurpirate mjesto predsjednika Vlade, koje Vam više ne pripada?” - pitao je šef Poslaničkog kluba DPS Danijel Živković. U julu je isti poslanik imao slično pitanje: “Kada ćete pokrenuti pitanje povjerenja svojoj Vladi, imajući u vidu da je izgubila povjerenje parlamentarne većine?”.

Kada su ostale opozicione partije u pitanju šef kluba SDP- Albanska koalicija Jednoglasno Raško Konjević je bio na sličnom fonu: “Da li namjeravate da i dalje, istina još veoma kratko vrijeme, premijersku funkciju obavljate kao vjernik jedne vjerske zajednice time urušavajući sekularni karakter zemlje, i kada će vaša Vlada prestati da opstruira rad FCJK i ima neadekvatan odnos prema crnogorskoj dijaspori?”.

Živković će pitanje obrazložiti, kako navodi, na sjednici dok je Konjević iznio i kratko objašnjenje: “Od konstituisanja nove vlasti brojni su primjeri kojima se narušava sekularni i građanski karakter države, što nije čudno ako je opštepoznata činjenica da je vaša vlada uspostavljana u vjerskim objektima koje koristi SPC. Posebno su na udaru institucije koje promovišu crnogorski identitet i građanski koncept. Izdvojiću ovom prilikom Fakultet za crnogorski jezik i književnost i odnos Vaše Vlade prema dijaspori. Fakultet za crnogorski jezik i književnost (FCJK) je pod konstantnim udarima i opstrukcijama vaše vlasti, dok dijasporu posmatrate kao strano tijelo države čijom Vladom trenutno upravljate”.

Konjević je u julu pitao Krivokapića da li misli da svi građani treba da budu taoci njegove želje da “pošto-poto ostane u fotelji premijera” i da li je spreman da sa opozicijom otvori ozbiljan proces saradnje i dijaloga o rješavanju otvorenih pitanja.

Poslanik opozicionih Socijaldemokrata Damir Šehović pitao je premijera šta će Vlada preduzeti da riješi problem političke, institucionalne, ekonomske, zdravstvene i bezbjednosne krize. “Šta planirate da uradite da biste odblokirali pregovarački proces sa Evropskom unijom koji je već neko vrijeme suštinski blokiran?”, navodi Šehović.

Šef kluba Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović interesuje se, kako je naveo u pitanju, koliko je sredstava Vlada planirala u 2022. godini za završetak započetih projekata u opštinama na sjeveru Crne Gore, te koliko za putnu i vodovodnu infrastrukturu.

Bonus video: