Đukanović: Prvo rješenje su izbori, a drugo politička vlada

"Mi smo izlazili sa ponudom da podržimo manjinsku vladu zbog zabrinutosti za spoljno-politički kurs države"

52366 pregleda 178 komentar(a)
Đukanović, Foto: Savo Prelević
Đukanović, Foto: Savo Prelević

Demokratska partija socijalista (DPS), prije manjinske vlade, prefierira dva rješenja, a to su izbori ili politička vlada, poručio je danas Milo Đukanović, predsjednik Crne Gore i DPS-a nakon Balkanskog integracionog foruma u Podgorici.

"Mi smo izlazili sa ponudom da podržimo manjinsku vladu zbog zabrinutosti za spoljno-politički kurs države. To tada nije bilo prihvaćeno i sada nakon 15 mjeseci vidi se da je to greška što vide i partije većine. Danas imamo nova očekivanja i oprezniji smo u legitimisanju nove vlade. U kontaktima sa tradicionalnim partnerima imamo makar dva rješenja, koja preferiramo prije manjinske vlade", istakao je Đukanović odgovarajući na pitanje novinara "da li je sa nekim iz parlamentarne većine ili međunarodne zajednice razgovarao manjiskoj vladi."

Ako je, kako kaže, manjinska vlada jedino rješenje razgovaraće u DPS-u o tome.

Smatra da bi manjinska vlada mogla da bude u ulozi žrtve kada se bude odlučivalo na narednim izborima, jer nema dovoljno vremena da popravi "pošasti ove vlade".

On je dodao da ih ne treba ubjeđivati da je sve bolje od sadašnjeg stanja.

"Što se tiče špekulacija o mojoj poziciji - nikada niko od predstavnika međunarodne zajednice nije ni pomislio da mi to predloži. To su pristojni ljudi o tome nema govora", rekao je Đukanović odgovarajući na pitanje da li mu je neko iz međunarodne zajednice predložio da odstupi sa funkcije predsjednika DPS-a.

Kazao je da privode kraju unutrašnju reformu u DPS.

"Nikad nikome nijesam dozvoljavao da se upliće u moje lične, profesionalne i političke planove. Ovo vidim kao produženi pokušaj da se nastavi sa kompromitacijom DPS-a. 15 mjeseci kasnije nema procesa koji treba da potvrde korumpiranost i kriminalizovanost DPS i mislim da do toga neće doći, a ako dođe odnosićemo se prema tome principijelno", rekao je Đukanović.

Pojašnjavajući šta su dva rješenja, rekao je da je prvo rješenje izbori.

"Za mene je prvo rješenje izbori, a drugo rješenje je politička vlada. Ako pričamo o manjinskoj vladi to će biti na određeno vrijeme, šest ili devet mjeseci što je nedovoljno da se uradi šta se treba uraditi. Treba formirati političku vladu sa punim mandatom", kazao je Đukanović.

On je rekao da DPS nakon promjene vlasti nije arhivirana iako su "to mnogi očekivali".

"Pokazali smo da se iz opozicije možemo boriti za crnogorske nacionalne interese. Prema pitanjima korupcije i kriminala ćemo se odnositi isto kako smo se i do sada odnosili. Političke optužnice ćemo prihvatiti samo sa sudskih adresa", poručio je.

Bonus video: