Hajduković: Cetinje dovedeno na prag nestajanja

Projekat “Ekološka Knjaževina Stara Crna Gora” realno je ostvarljiv zato što u Evropi i svijetu postoje moćne snage koje možemo pridobiti za saveznike, kaže Dragan Hajduković

20604 pregleda 58 komentar(a)
Dragan Hajduković, Foto: Privatna arhiva
Dragan Hajduković, Foto: Privatna arhiva

Građani Cetinja prvi put imaju dobar izbor, jer je na jednoj strani “Ekološka knjaževina Stara Crna Gora”, vizija brzog ekonomskog i društvenog razvoja prijestonice, a na drugoj sedam političkih partija i koalicija koje su pokazale da ih “Bog nije stvorio za velika djela”.

To je za “Vijesti” kazao Dragan Hajduković, nosilac liste “Ekološka knjaževina Stara Crna Gora” na Cetinju, koju predstavlja neformalna grupa građana.

”Tokom posljednjih 30 godina Cetinje je dovedeno na prag nestajanja. Nema problema koji nije gorući”.

On je rekao da je cilj razvojnog projekta “Ekološka knjaževina Stara Crna Gora” da do kraja ove decenije, po kvalitetu života građana, Cetinje postane ubjedljivo najbolja opština u Crnoj Gori i jedan od najboljih, najpoznatijih i najpoštovanijih regiona Evrope i svijeta.

”Ovaj cilj je ostvarljiv ako se tri decenije stari projekat ekološke države (koji u Crnoj Gori nikada nije ni shvaćen ni započet) pokrene i ostvari u malom, na teritoriji opštine Cetinje”.

Smatra da je projekat “Ekološka knjaževina Stara Crna Gora” realno ostvarljiv zato što u Evropi i svijetu postoje moćne snage koje mogu pridobiti za saveznike.

”To su snage od nekoliko stotina miliona građana svijeta koji se bore za opstanak čovječanstva, opstanak koji je ugrožen zastrašujućim rastom zagađenja vode, zemlje, hrane i vazduha i galopirajućim klimatskim promjenama pokrenutim bezumljem naše ‘civilizacije’. U tim, iako ih ne treba idelizovati, realno najumnijim i najhumanijim snagama čovječanstva se nalaze mnogi veliki naučnici i vrhuski stručnjaci iz raznih oblasti, slavne ličnosti (pjevači, glumci sportisti...), brojni donatori (donacije na svjetskom nivou su blizu sume od 1.000 milijardi dolara godišnje) i ekološki i društveno odgovorni investitori koji, bez obzira što čine mali dio ukupng svjetskog kapitala, raspolažu sa nekoliko desetina hiljada milijardi dolara”.

Ove snage su, kako je dodao, njihov prirodni saveznik koji može i hoće da im obezbijede potrebno znanje, donacije, društveno odgovorni kapital i veliki svjetski publicitet.

”Bez ovih snaga, brzo ostvarenje projekta ne bi bilo moguće”.

Objašnjavajući zašto nazivu “Ekološka knjaževina” ne treba pridavati politički smisao.

”To je samo najbolje ime za našu i te kako potrebnu svjetsku prepoznatljivost i imidž i poetski spoj naše epske prošlosti i vizije budućnosti”.

Na pitanje zbog čega misli da će građani povjerenje pokloniti njegovoj izbornoj listi, odgovorio je da je na jednoj strani “Ekološka knjaževina Stara Crna Gora”, vizija brzog ekonomskog i društvenog razvoja Cetinja za ponosan, bogat i dostojanstven život, a na drugoj strani je sedam političkih partija i koalicija koje su “do sada ubjedljivo pokazale da ih, slikovito govoreći, Bog nije stvorio za velika dijela”.

”Građani Cetinja prvi put imaju dobar izbor i vjerujem da će mnogi od njih to shvatiti”.

Na pitnje šta će biti njegovi prvi koraci ako osvoji vlast na Cetinju, odgovorio je da će najvažniji početni korak biti da vrhunski svjetski stručnjaci (iz raznih oblasti) dođu na Cetinje i uz podršku malobrojnih domaćih stručnjaka obiđu svaki kutak opštine i u skladu sa najboljim svjetskim znanjem, pored geografske mape koju imaju, naprave kompletnu mapu infrastrukturnih potreba i ekonomskih mogućnosti teritorije.

”Mapa ekonomskih potencijala bi jasno kazivala gde je, šta je i kako je moguće, od ljekovitog bilja i najveće moguće proizvodnje zdrave hrane do možda obnovljivih izvora energije, pješačkih i biciklističkih staza i pažljivo osmišljenog ekoturističkog raja u našem dijelu Skadarskog jezera... Takva mapa infrastrukturnih potreba i ekonomskih potencijala će znatno olakšati i ubrzati saradnju sa svjetskim donatorima i ekološki i društveno odgovornim investitorima, a time i brzi ekonomski razvoj Cetinja i otvaranje velikog broja radnih mjesta sa platama znatno većim nego u ostatku Crne Gore”.

Bonus video: