Rakočević: Nedjelje dijele od pada najgore Vlade u novijoj istoriji, program "Evropa sad" opasan i nedobronamjeran

"Elem, Evropa sad ili kopija "Evropa Zdaj", slovenačkog modela (čak smo i
naziv plagirali, ali plagiranje je u biti vladajauće većine), je privukla pažnju javnosti. Predlagač, inače ministar u osnivanju svoje političke partije, je napravio politički program partije, pa na populistički način to prodaje građanima"

2938 pregleda 25 komentar(a)
Rakočević, Foto: Socijaldemokrate
Rakočević, Foto: Socijaldemokrate

Marko Rakočević, predsjednik podgoričkih Socijaldemokrata saopštio je danas da "nas nedjelje dijele od pada najgore Vlade u novijoj istoriji".

"Za tri dana je 365 dana od početka rada najgore Vlade u istoriji, a nedjelje nas dijele do njenog kraja. Ali bez obzira na to, ovaj vremenski vakuum treba iskoristiti da se napravi kratak osvrt, na "najbolju" godinu u istoriji i brutalnu turističku sezonu, koju skupo plaćamo, svaki dan sa dvocifrenim brojem mrtvih od kovida, a juče "samo" 15. Da smo u ratu, bilo bi previše", istakao je Rakočević.

On je dodao da neće pozivati na ostavke, jer je kako kaže kraj već izvjestan, pa ne bi imalo smisla.

"Elem, Evropa sad ili kopija "Evropa Zdaj", slovenačkog modela (čak smo i naziv plagirali, ali plagiranje je u biti vladajauće većine), je privukla pažnju javnosti. Predlagač, inače ministar u osnivanju svoje političke partije, je napravio politički program partije, pa na populistički način to prodaje građanima. Evropa sad, napravljen bez dublje analize, zvuči lijepo, populistički našminkan, ali vrlo opasan i nedobronamjeran. Povećanje minimalne i prosječne zarade, izazvaće rast troškova poslodavaca, posebno u strateški važnim granama privrede, turizmu, ugostiteljstvu i trgovini, gdje dominantno radi niskokvalifikovana radna snaga. Nema ideje kako će ove grane preživjeti ovaj eksterni šok", rekao je Rakočević.

On je kazao da je jasna je namjera ministra da povećanjem poreza na dodatu vrijednost (PDV) u turizmu i ugostiteljstvu sa sedam na 21 odsto, finansira ovo povećanje zarada, ali zaboravlja da su ove grane devastirane koronavirusom i da parametri o rastu ekonomije, koji se uzimaju u odnosu na 2020. nijesu relevantni.

"Ovim se urušava konkurentnost našeg turizma u odnosu na okruzenje. Dodatno, ministar Spajić je pokazao da i ne zna kolika je stopa PDV-a u konkurentnoj Hrvatskoj (8%). Svi, pa čak i laici znaju da su za ovakav rast životnog standarda, zarada i ekonomije potrebne godine, uz ozbiljne mjere ekonomske politike i adekvatnu fiskalnu politiku, te borbu protiv sive ekonomije. Bez sinhronizacije ovih mjera, ovaj program ostaje spisak lijepih želja, koji može izazvati nesagledive posljedice po našu ekonomiju u dijelu ugrožavanja poslovanja malih i srednjih preduzeća, koji su generatori ekonomije, povećanje nezaposlenosti, otpuštanje radnika, smanjenje prihoda, izbjegavanje plaćanja poreza, gašenje malih kompanija, barijere u pokretanju novih biznisa zbog visokih fiksnih troškova, te prelazak iz legalnih tokova u nelegalne", rekao je Rakočević.

On je pitao "da li je ovo cijena koju treba da platimo radi jeftinog populizma ovog ministra, jer država nije igračka, koju ćemo baciti kada nam dosadi da se igramo?"

"Bolje bi bilo da je ministar zabrinut najavama ozbiljnih investitora da će zbog narušenog ambijenta u kojem posluju, da bježe uz Crne Gore (Aman resorts, gašenje Novog duvanskog), ili pak što mu budžet koji je predložio neće biti usvojen, nego što opijen političkim uticajem obećava građanima standard Luksemburga i Poljske, koji smo dotakli samo po dubini. Ali i što bi bio zabrinut...? Svakako neće biti tu", zaključio je Rakočević.

Bonus video: