MVP: Radulović naglasio značaj politike dvostrukog kolosjeka NATO prema Rusiji

"Tri ključna zadatka NATO, kolektivna i kooperativna bezbjednost, te upravljanje krizama su i dalje relevantna, ali ih treba prilagoditi novom bezbjednosnom okruženju", poručio je Radulović

10490 pregleda 0 komentar(a)
Učesnici sastanka, Foto: MVP
Učesnici sastanka, Foto: MVP

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Đorđe Radulović je ponovio podršku politici otvorenih vrata i Ukrajini kao partneru, naglasivši značaj nastavka politike dvostrukog kolosjeka NATO prema Rusiji.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP) Radulović je to poručio u kontekstu aktuelne situacije na granici s Ukrajinom, na sesiji o Rusiji, na sastanku ministara vanjskih poslova NATO u Letoniji.

"Šefovi diplomatija država članica Alijanse su na sesijama ministarskog sastanka razgovarali o pitanjima vezanim za evroatlantsku bezbjednost i sljedećim koracima u implementaciji zaključaka junskog, a u susret NATO samitu u Madridu sredinom 2022. godine", ističe se u saopštenju MVP.

Iz tog Vladinog resora su dodali da je u pogledu usvajanja sljedećeg Strateškog koncepta, Radulović ukazao na centralnu ulogu koju transatlantska veza, jedinstvo i solidarnost imaju za zajedničku odbranu i bezbjednost.

"Tri ključna zadatka NATO - kolektivna i kooperativna bezbjednost, te upravljanje krizama su i dalje relevantna, ali ih treba prilagoditi novom bezbjednosnom okruženju. S tim u vezi, potrebno je da dokument obuhvati sve izazove i rizike, uključujući i one koji nisu bili obuhvaćeni Strateškim konceptom iz 2010. godine. Poseban fokus trebalo bi da bude na jačanju otpornosti saveznica, ali i saradnji s partnerima, u prvom redu Evropskom unijom", istakao je Radulović.

U saopštenju MVP se navodi da je po pitanju neproliferacije, kontrole naoružanja i razoružanja, Radulović istakao "posvećenost Crne Gore ovom pitanju i našem zalaganju za primjenu svih međunarodno-pravnih instrumenata koji regulišu ovu oblast".

"Govoreći o toj temi, ponovio je stav Crne Gore da se pokušaji da se naruši ili čak pronađe zamjena za Ugovor o neproliferaciji kose s opšte utvrđenim principima i pravilima procesa razoružanja, te da se samo dosljednom primjenom relevantnih ugovora o nuklearnom razoružanju i kontroli oružja može postići svijet bez nuklearnog oružja", piše u saopštenju MVP.

Na marginama susreta u glavnom gradu Letonije, Rigi, Radulović je razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Letonije Edgarsom Rinkevičsom.

Rinkevićs i Radulović
Rinkevićs i Radulovićfoto: MVP

"Tom prilikom istaknuta je podrška našem putu ka Evropskoj uniji, kao i odlična bilateralna saradnja dvije zemlje. Ministri vanjskih poslova konstatovali su takođe da je savezništvo u NATO dodatno ojačano našim doprinosom prisustvu Alijanse na Istoku", zaključuje se u saopštenju MVP.

Bonus video: